Κολύμπι εσείς, κάτω από την ομπρέλα ο σκύλος σας - Άραγε, πώς νιώθει εκείνος;

Δεν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού οι κηδεμόνες σκύλων που, όταν αποφασίσουν να απολαύσουν τη θάλασσα, τους αφήνουν δεμένους κάτω από την ομπρέλα.

Και μόνους, επειδή οι αγαπημένοι τους φίλοι δεν επιθυμούν να έχουν καμία σχέση με το θαλασσινό νερό.

Και εκείνοι, κάθονται… σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας τους δικούς τους ανθρώπους να κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Και αδημονούν να επιστρέψουν. Την απουσία τους, δεν την αντέχουν.

«Είναι αλήθεια, πώς υπάρχουν σκύλοι που δεν αγαπούν το κολύμπι, και εμείς πρέπει να το σεβαστούμε και να μην τους πιέζουμε να γίνουν δεινοί κολυμβητές. Είναι οι σκύλοι που προτιμούν τη σκιά που σχηματίζει η ομπρέλα ή ένα δέντρο, και όχι να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα», αναφέρει ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Ο σκύλος γαυγίζει γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία του ανθρώπου του

Μία από τις πιο συνηθισμένες εικόνες που βλέπουμε στην παραλία, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας, είναι ένας δεμένος σκύλος, ενώ όλη η οικογένεια του βρίσκεται μέσα στη θάλασσα.

Δυστυχώς, η εικόνα αυτή συνοδεύεται, τις περισσότερες φορές, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, από ένα παρατεταμένο και ενοχλητικό γαύγισμα. Γαύγισμα από το έντονο άγχος αποχωρισμού ή την έλλειψη κοινωνικοποίησης σε παρόμοιες συνθήκες. Δηλαδή, σε πολυσύχναστα μέρη.

Επισημαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά του σκύλου μπορεί να δημιουργήσει και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως, ο τετράποδος συνοδός μας να εκδηλώσει επιθετικότητα σε κάποιον περαστικό που θα πλησιάσει τον χώρο του.

Προτού, όμως, ο κ. Διαμαντάρας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση αυτής της συμπεριφοράς του σκύλου, επισημαίνει τους κανόνες που οι κηδεμόνες οφείλουν να τηρούν.

Μπανάκι στη θάλασσα με τον αγαπημένο σας φίλο – Τι δεν πρέπει να ξεχνάτε

«Βεβαίως, όταν επισκεπτόμαστε την αμμουδιά παρέα με τον σκύλο μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τι ορίζει ο Νόμος 4830, ο οποίος αφορά τα ζώα συντροφιάς. Ο νόμος, λοιπόν, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την πρόσβαση των σκύλων σε μη οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Όταν ο σκύλος βρίσκεται εκτός θαλάσσης, είμαστε υποχρεωμένοι να του βάζουμε πάντα το λουρί του στο περιλαίμιο/οδηγό», τονίζει ο κ. Διαμαντάρας.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του, φροντίζουμε να έχουμε τον σκύλο σε σκιερό σημείο, και να του διαθέτουμε άφθονο, πόσιμο, φρέσκο νερό.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία σκύλου στην παραλία δεν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους λουόμενους. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει και εμείς να σεβόμαστε τους επισκέπτες και να μη δημιουργούμε εντάσεις με συμπεριφορές του σκύλου μας.

Το επίμονο γαύγισμα του σκύλου στην παραλία, τι δείχνει για την καθημερινότητά του;

«Μια απλή λύση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι να παραμένει κάποιος από την παρέα μαζί του.
Ωστόσο, τέτοιου είδους συμπεριφορές ενδέχεται να παρουσιάζει και σε άλλες καταστάσεις στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, να γαυγίζει επειδή απλά τον δέσαμε για λίγο έξω από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Ή, γιατί ο αγαπημένος του κηδεμόνας εξαφανίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα, πηγαίνοντας στην τουαλέτα ενός καφέ», αναφέρει ο κ. Διαμαντάρας.

Όπως εξηγεί, αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα άγχους, που τη μεταδίδει και σε εμάς. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ενοχλούμε και τους γύρω μας.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το έντονο γαύγισμα του σκύλου – Και αν χάσουμε το τρένο, μπορούμε να κάνουμε κάτι;

Αν θέλουμε να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει το κουτάβι μας να κοινωνικοποιηθεί έγκαιρα και να μένει για μικρά διαστήματα μόνο του στο σπίτι. Έτσι, θα συνηθίσει τη μοναξιά, όπως λέει ο κ. Διαμαντάρας, και θα μπορεί να τη διαχειριστεί στο μέλλον.

Αν, όμως, ο σκύλος μας μεγάλωσε και έχει ήδη το συγκεκριμένο πρόβλημα, ο κ. Διαμαντάρας τονίζει ότι πρέπει να εφοδιαστούμε με υπομονή. Καθώς το πρόβλημα, άλλες φορές μπορεί να εξαλειφθεί και άλλες, απλά, να μειωθεί.

Η άσκηση που μπορούμε να κάνουμε στον σκύλο για να μην υποφέρει όταν χάνει από τα μάτια του τον άνθρωπό του

Αρχικά, θα ήταν καλό, όπως προτείνει ο κ. Διαμαντάρας, να επισκεπτόμαστε χώρους ή μαγαζιά που είναι πιο οικεία, σε ώρες με μικρότερη κίνηση. Έτσι ώστε να μην ενοχλούμε τόσο κόσμο με το γαύγισμα του σκύλου μας.

«Κάνουμε συχνές αποχωρήσεις και επιστρέφουμε σύντομα. Εκείνοι που μένουν με τον σκύλο, δεν τον χαϊδεύουν, αν κατά το μικρό χρονικό διάστημα που απουσιάζουμε γαυγίζει. Γιατί, άθελα τους, ενισχύουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Επιστρέφουμε χωρίς ενθουσιασμούς για να κάνουμε όσο το δυνατόν μπορούμε «αθόρυβη» την επιστροφή μας.
Σιγά – σιγά θα παρατηρήσουμε μια αισθητή πρόοδο», ενθαρρύνει ο κ. Διαμαντάρας.

Δεν είναι απαραίτητο ο σκύλος να μας ακολουθεί παντού αν αισθάνεται άβολα

Ο σκύλος ως μέλος της οικογένειας μας είναι ωραίο να μας ακολουθεί παντού, όπως λέει ο εκπαιδευτής. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που οι συνθήκες της βόλτας θα τον κουράσουν και θα τον αγχώσουν.
Ίσως, σε αυτήν την περίπτωση η παραμονή του στο δροσερό μας σπίτι να είναι το καλύτερο, τόσο γι΄ αυτόν όσο και για εμάς.

https://www.in.gr/