Απόστολος Τζιτζικώστας: Ποιο χαρτοφυλάκιο διεκδικεί η Αθήνα στην Κομισιόν

Σχέδιο ανάκτησης της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων, με πρώτο σημαντικό ορόσημο την παρουσία του πρωθυπουργού στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (6-8 Σεπτεμβρίου), θέτει ήδη σε εφαρμογή το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο φαίνεται να έκλεισε προς το παρόν τις ενδοκυβερνητικές εκκρεμότητες με τον προ ημερών ευρύ ανασχηματισμό στους γενικούς γραμματείς μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Πυξίδα του κυβερνητικού σχεδίου είναι αφενός η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με το θέμα της ακρίβειας να αποτελεί ούτως ή άλλως την κύρια μέριμνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτελών του, και αφετέρου η σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά standards μέσω της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης ενός τολμηρού, όπως χαρακτηρίζεται, προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που ήδη «τρέχει» σε διάφορους τομείς η κυβέρνηση. Εξάλλου, η συγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση συμπυκνώνει τον πυρήνα του κυβερνητικού προγραμματισμού σε βάθος τριετίας, που αναμένεται να αναλύσει διεξοδικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα εσωστρέφειας που δείχνει να εγκαθίσταται το τελευταίο 12μηνο στις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ήτοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε, μετά και την επίσημη ανακοίνωση ότι ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα είναι ο «εκλεκτός» του πρωθυπουργού για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση στοχοπροσηλώνονται στα εγκαίνια της ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας πολιτικής σεζόν. Μολονότι οι βασικές κυβερνητικές διεργασίες ενόψει ΔΕΘ θα πραγματοποιηθούν μετά την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου -και συγκεκριμένα μετά τις 19 του μήνα- έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το τελευταίο 10ήμερο στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κόμμα προπαρασκευαστικές συσκέψεις -η τελευταία μόλις την Παρασκευή- τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα.

Το ακριβές περιεχόμενο της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και το επικοινωνιακό σκέλος της συνολικής κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να καθοριστούν στις καταληκτικές συσκέψεις στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να δοθεί στους πολίτες αλλά και στην αγορά μια ξεκάθαρη εικόνα για το κυβερνητικό σχέδιο στην οικονομία -και όχι μόνο- για την επόμενη τριετία, έως τις εκλογές του 2027.

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει πως σε μια περίοδο έντονων ακόμη διεθνών αναταράξεων, εξαιτίας των μετώπων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα τριετίας, βάσει του οποίου η ελληνική οικονομία θα αποδειχθεί ανθεκτική και θα εξακολουθήσει να σημειώνει θετικές επιδόσεις σε επίπεδο ευρωζώνης, ώστε να πείσει το εγχώριο επιχειρείν και τους διεθνείς επενδυτές πως η χώρα μας παραμένει ελκυστικός προορισμός για τα κεφάλαιά τους. Έτερος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε με νόημα πως η επίτευξη στόχων, όπως η προ ολίγων ημερών μείωση της ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό και όχι μόνο όριο του 10%, προσφέρει ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα για την πορεία που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου να χαράξει η χώρα.

enikos.gr