Αυστραλία: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία από «πιθανό» σε «ενδεχόμενο»

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Αυστραλίας εκτιμούν ότι οι πιθανότητες μιας βίαιης εξτρεμιστικής πράξης είναι πλέον περισσότερο ενδεχόμενες από ό,τι όταν οι αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού στο «πιθανό» τον Νοέμβριο του 2022.

Ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ASIO) Μάικ Μπέρτζες στις σχετικές ανακοινώσεις, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι, τόνισε πως η απόφαση ελήφθη καθώς «το περιβάλλον ασφαλείας της Αυστραλίας έχει γίνει πιο ασταθές και απρόβλεπτο». «Όλο και περισσότεροι Αυστραλοί ριζοσπαστικοποιούνται, όλο και πιο γρήγορα», είπε ο κ. Μπέρτζες.

«Περισσότεροι Αυστραλοί είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία για να προωθήσουν τον σκοπό τους. Η βία με πολιτικά κίνητρα εντάσσεται πλέον στην κατασκοπεία και την ξένη παρέμβαση ως κύρια ανησυχία μας για την ασφάλεια» τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν ήταν η «αιτία» για την αύξηση του επιπέδου του τρόμου, αν και ήταν ένας «σημαντικός παράγοντας».

Ο κ. Μπέρτζες είπε, ωστόσο, ότι η αύξηση του επιπέδου απειλής δεν σημαίνει ότι η ASIO είχε πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια μιας τρέχουσας επίθεσης ή τις προσδοκίες για μια επικείμενη επίθεση. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτρεψαν οκτώ περιστατικά μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες που αφορούσαν ενδεχόμενη σχέση με τρομοκρατία ή διερευνήθηκαν ως πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες».

Αυτές οι περιπτώσεις περιελάμβαναν κινδύνους επιθέσεων με μαχαίρι ή επιθέσεων με αυτοσχέδια όπλα και αφορούσαν νέους που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί — οι νεότεροι 14 ετών και οι μεγαλύτεροι 21.

Ο Πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι μιλώντας επίσης στους δημοσιογράφους στην κοινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι «το αυξημένο επίπεδο κινδύνου οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης των νέων, στη συμβολή του Διαδικτύου σε αυτό  και στην άνοδο των «νέων μικτών ιδεολογιών», όπως τις χαρακτήρισε.

«Θέλω να καθησυχάσω τους Αυστραλούς ότι το πιθανό δεν σημαίνει αναπόφευκτο και δεν σημαίνει ότι είναι πληροφορίες σχετικά με μια επικείμενη απειλή ή κίνδυνο», είπε ο κ. Αλμπανίζι. «[Αλλά] όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ασφαλείας αυξάνεται, πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία της συζήτησης».

Ο κ. Αλμπανίζι είπε ότι οι Αυστραλοί πρέπει να μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και να συζητούν πολιτικά ζητήματα όπως η σύγκρουση στη Γάζα σε αυτό το πνεύμα: «Κανείς δεν προτείνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απόψεις, αλλά ο τρόπος που οι άνθρωποι εκφράζουν τα πράγματα είναι σημαντικός», τόνισε εμφαντικά.

Το επίσημο επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατίας ανέβηκε για τελευταία φορά στο «πιθανό» το 2014 με την εμφάνιση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (IS-ISIS).

ertnews.gr