Χειμάρρα: Σε εξέλιξη οι επαναληπτικές εκλογές – Καταγγελίες για νοθεία και εξαγορά ψήφων από την πλευρά Μπελέρη

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη χαρακτήρισε τις επαναληπτικές εκλογές μη δημοκρατικές

Σήμερα, Κυριακή 4 Αυγούστου, οι κάλπες στη Χειμάρρα άνοιξαν στις 7:00 το πρωί για τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από τις αλβανικές αρχές. Η απόφαση αυτή ήρθε έπειτα από αίτημα του γραφείου του πρωθυπουργού, ύστερα από την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής να καθαιρέσει τον Φρέντι Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου.

Οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν τη δημαρχία είναι ο Πέτρος Γκικουρία, ο οποίος υποστηρίζεται από την πλευρά Μπελέρη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ο Βαγγέλης Τάβος, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα του Έντι Ράμα.

Ωστόσο, η πλευρά Μπελέρη καταγγέλλει νοθεία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκλογές διεξάγονται σε ένα κλίμα πίεσης και τρομοκρατίας, με καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και εκβιασμούς από την πλευρά Ράμα. Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη χαρακτήρισε τις επαναληπτικές εκλογές μη δημοκρατικές και κάλεσε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες χωρίς φόβο.

Η ιστοσελίδα himara.gr αναφέρει προσπάθειες νοθείας από την πλευρά Ράμα, τονίζοντας ότι η αλβανική κυβέρνηση και η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προχώρησαν σε αλλαγές στα ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης ταυτοτήτων λίγο πριν το άνοιγμα της κάλπης, απαγορεύοντας την ψηφοφορία σε όσους είχαν ληγμένες ταυτότητες.

Μέχρι τις 10:00 το πρωί, σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, είχαν ψηφίσει περίπου 2.500 άτομα και σε πάνω από 200 άτομα δεν επετράπη η ψηφοφορία. Η ελληνική πλευρά και το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, χωρίς να έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής.

Η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι στιγμής είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, αλλά παραμένει χαμηλή. Η οργάνωση «Ομόνοια» κατήγγειλε προσπάθειες αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και εξαγοράς ψήφων από μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος. Περίπου 6.000 ψηφοφόροι δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν λόγω ληγμένων ταυτοτήτων.

Ο Πέτρος Γκικουρία ψήφισε στους Δρυμάδες και ζήτησε από τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ενώ ο Βαγγέλης Τάβος δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου αναφορικά με τις ληγμένες ταυτότητες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μετά. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και Έλληνες παρατηρητές βρίσκονται στην περιοχή.

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να μη φοβηθούν και να προσέλθουν στις κάλπες, στέλνοντας μήνυμα εθνικής υπερηφάνειας. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε ότι ολόκληρος ο μηχανισμός του Έντι Ράμα βρίσκεται στη Χειμάρα για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Ο Φρέντι Μπελέρης κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει τον υποψήφιο της «Ομόνοιας» Πέτρο Γκικουρία, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των ελληνικών περιουσιών. Συνέδεσε την αναβολή της εκδίκασης του αιτήματός του για αποφυλάκιση με την προσπάθεια των αλβανικών αρχών να τον κρατήσουν μακριά από τη Χειμάρα.

 

ΠΗΓΗ