4ος εξαγωγικός προορισμός κυπριακών προϊόντων η Ελλάδα και πρώτη χώρα στις εισαγωγές στην Κύπρο, σύμφωνα με έκθεση

Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα, η κυπριακή αγορά προτιμά τα ελληνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου. Επιπλέον, η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023, όπως και το 2022, η Κύπρος κατέλαβε τη 2η θέση (μετά το Λουξεμβούργο) μεταξύ των σημαντικότερων χωρών προέλευσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για την Ελλάδα σε επίπεδο ροών, ενώ σε επίπεδο αποθεμάτων κατείχε για το 2022 την 5η θέση.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημαντική πηγή προέλευσης άμεσων επενδύσεων για την Κύπρο με περισσότερες από 1.500 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων 100 μεγάλου μεγέθους, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Στις εξαγωγές, το σημαντικότερο μέρος των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών το 2023 κατευθύνθηκε σε Λίβανο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Λιβύη και σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου το 2023 η Ελλάδα είναι ο τέταρτος εξαγωγικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων. Την ίδια στιγμή η κυπριακή αγορά προτιμά τα ελληνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση στις εισαγωγές της Κύπρου. Σύμφωνα με ανάλυση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, οι εισαγωγές καταναλωτικών προϊόντων κυμάνθηκαν κατά το υπό εξέταση διάστημα (2023) σε, περίπου, 12,948 δισ. ευρώ, από 11,289 δισ. ευρώ 2022.

Αυτά αναφέρονται στην «ετήσια έκθεση 2023 για την οικονομία της Κύπρου και την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κύπρου» του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Λευκωσίας που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

ertnews.gr