Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα δόντια της γάτας

Μπορεί κανείς να περιγράψει τα δόντια της γάτας του χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά επίθετα:

“Μικροσκοπικά” ή “χαριτωμένα” όταν σηκώνουμε προσεχτικά το άνω χείλος της και βλέπουμε τις δύο σειρές από λιλιπούτεια δοντάκια στην άνω και στην κάτω γνάθο, “αιμοβόρικα” όταν οι βρυκολακίσιοι κυνόδοντές της μπήγονται στο δέρμα μας, ή “βρωμερά” όταν μαζεύουν πλάκα και μένουμε να αναρωτιόμαστε αν και πώς μπορούμε να τα καθαρίσουμε χωρίς να χάσουμε κανένα δάχτυλο.

Τα δόντια μιας γάτας είναι ιδιαίτερα, και γι’ αυτό είναι απολύτως λογικό να μας προκαλούν διάφορες απορίες. Ας δούμε τις απαντήσεις σε μερικές από αυτές.

Πόσα δόντια έχουν οι γάτες;

Ο αριθμός των δοντιών στο στόμα της γάτας σας εξαρτάται από την ηλικία της. Τα γατάκια γεννιούνται χωρίς δόντια, και μέσα σε 2-4 εβδομάδες ξεκινούν να μεγαλώνουν τα βρεφικά δόντια τους. Μέσα σε 8 εβδομάδες, τα γατάκια συνήθως έχουν περίπου 26 δόντια. Γύρω στους 3 μήνες ξεκινούν να πέφτουν τα βρεφικά δόντια, και αντικαθίστανται από τα μόνιμα. Μία γάτα 6 μηνών συνήθως έχει όλα της τα “ενήλικα” ή μόνιμα δόντια: 12 κοπτήρες, 10 προγόμφιους, 4 γομφίους, και 4 κυνόδοντες. Όλες οι ενήλικες γάτες έχουν τον ίδιο αριθμό δοντιών, ανεξάρτητα από τη φυλή στην οποία ανήκουν.

Τι λειτουργία έχει το κάθε δόντι;

Κατ’ αρχάς, τα δόντια της γάτας έχουν εξελιχθεί ώστε να τη βοηθούν στο κυνήγι, και αντικατοπτρίζουν ένα απολύτως σαρκοφάγο ζώο. Τα δόντια της έχουν ίδιο σχήμα με αυτό μιας μεγάλης γάτας της ζούγκλας, και μπορούν να ξεσκίσουν τη σάρκα του θηράματός τους. Κάθε δόντι έχει διαφορετική λειτουργία. Οι κυνόδοντές τους είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να τρυπούν το δέρμα του θηράματος, γι’ αυτό κι ένα δάγκωμα από γάτα είναι ιδιαίτερα επίπονο. Οι κοπτήρες είναι τα μικροσκοπικά δόντια που έχει η γάτα στο μπροστινό μέρος του σώματός της και δεν χρησιμεύουν ιδιαίτερα στο κυνήγι, αλλά βοηθούν στον καλλωπισμό και στη λαβή αντικειμένων.

Τι προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν τα δόντια της γάτας;

Οι γάτες δεν αποκτούν “κουφάλες” στα δόντια τους όπως οι άνθρωποι και οι σκύλοι, λόγω του διαφορετικού σχήματός τους και της διατροφής τους. Μπορούν, όμως, να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο (ουλίτιδα), σοβαρούς ερεθισμούς στο στόμα, και στοματικό καρκίνο. Το μεγαλύτερο μέρος των οδοντικών ασθενειών στις γάτες λαμβάνει χώρα κάτω από τη γραμμή των ούλων. Ακόμα, κάποιες γάτες μπορεί να εμφανίσουν αποστήματα στις ρίζες των δοντιών και να χρειαστεί εξαγωγή κάποιου δοντιού. Ευτυχώς, η πρώιμη ουλίτιδα υποχωρεί με τον κατάλληλο καθαρισμό. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται τακτικά η οδοντική υγεία της γάτας σας, καθώς υπάρχουν παθήσεις του στόματος που αν δεν θεραπευτούν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και άλλα, ζωτικά όργανα στο σώμα της γάτας.

Πώς θα καταλάβω αν η γάτα μου έχει πρόβλημα με τα δόντια της;

Μια γάτα σπάνια θα σας δείξει ότι πονάει στο στόμα της. Συνήθως, οι γάτες με προβλήματα στα δόντια ή στο στόμα, δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να ελέγχει ο κτηνίατρος την κατάσταση της υγείας του στόματος της γάτας σας συστηματικά, σε κάθε επίσκεψη, ώστε να μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης, χρειάζεται να παρατηρείτε το στόμα της γάτας σας για τυχόν σημάδια στοματικής νόσου, όπως είναι οι αλλαγές στην οσμή του, κόκκινα ούλα, σιελόρροια, καθώς και αλλαγές στις διατροφικές της συνήθειες. Συνιστάται να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια της γάτας σας ώστε να απομακρύνονται τα βακτηρίδια που προκαλούν προβλήματα στα δόντια, και να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο για προληπτικές εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Μπορεί μια γάτα να ζήσει χωρίς δόντια;

Αν η γάτα σας διαγνωστεί με οδοντικά προβλήματα που απαιτούν την εξαγωγή δοντιών, μην ανησυχείτε. Οι γάτες μπορούν να τραφούν κανονικά με υγρή (και πολλές φορές ακόμα και με ξηρά) τροφή χωρίς κανένα πρόβλημα, και να ζήσουν μια κανονική ζωή. Αν ο κτηνίατρός σας σάς προτείνει την εξαγωγή κάποιων δοντιών, το πιθανότερο είναι ότι αυτά προκαλούν πόνο και ενόχληση στη γάτα σας, επομένως η εξαγωγή τους θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την υγεία και την ευημερία της.

topetmou.g

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ