Νέα έρευνα: Πώς αντιδρούν οι σκύλοι όταν μυρίζουν το στρες των ανθρώπων

Σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε το scientificamerican.com οι σκύλοι όχι μόνο μπορούν να μυρίσουν το άγχος στους ανθρώπους, λόγω των υψηλότερων επιπέδων κορτιζόλης που εκκρίνονται, αλλά αντιδρούν και συναισθηματικά.

Για τη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία στρατολόγησαν 18 σκύλους, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, όπως επίσης και 11 εθελοντές, οι οποίοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με ζώα.

Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες που περιελάμβαναν δημόσια ομιλία και μαθηματικές πράξεις, ενώ δείγματα από τον ιδρώτα της μασχάλης τους συγκεντρώθηκαν σε κομμάτια υφάσματος, που μύρισαν οι σκύλοι.

Η έρευνα έδειξε ότι όταν τα σκυλιά βρίσκονται κοντά σε άτομα με στρες, είναι πιο απαισιόδοξα και λυπημένα, ενώ η εγγύτητα με ανθρώπους με… χαλαρή μυρωδιά δεν έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Σκύλοι: Η εξέλιξη δίπλα στον άνθρωπο

«Για χιλιάδες χρόνια, τα σκυλιά έμαθαν να ζουν μαζί μας και μεγάλο μέρος της εξέλιξής τους έγινε δίπλα μας. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και υπάρχει συναισθηματική επαφή μεταξύ μας», τόνισε ένας εκ των ερευνητών.

«Το να μπορείς να αισθανθείς το άγχος από ένα άλλο μέλος της ομάδας ήταν πιθανότατα ωφέλιμο γιατί τους ειδοποιούσε για μια απειλή που είχε ήδη εντοπίσει ένα άλλο μέλος της ομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα σκυλιά έχουν ενσυναίσθηση που βασίζεται στη μυρωδιά, εκτός από οπτικές και λεκτικές ενδείξεις.

reader.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ