Το FBI διεξάγει αξιολόγηση θραυσμάτων σφαίρας που βρέθηκαν στον χώρο συγκέντρωσης Tραμπ

Το FBI εξετάζει πολυάριθμα μεταλλικά θραύσματα που βρέθηκαν κοντά στη σκηνή σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, για να προσδιορίσει εάν η σφαίρα του επίδοξου δολοφόνου —ή πιθανά συντρίμμια— έγδαρε το κεφάλι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ματώνοντας το αυτί του, σύμφωνα με το FBI και έναν ομοσπονδιακό αξιωματούχο επιβολής του νόμου.

Το προεδρείο ζήτησε να πάρει συνέντευξη από τον κ. Τραμπ ως μέρος της ευρύτερης έρευνάς του, ελπίζοντας να παράσχει πληροφορίες για τον πυροβολισμό και πιθανώς μια πιο πλήρη καταγραφή του τραυματισμού του, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τη συνεχιζόμενη έρευνα.

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενο που χτύπησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Πρόεδρο παραμένουν από τον πυροβολισμό στις 13 Ιουλίου, με τον κ. Τραμπ να ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε από σφαίρα και να θεωρεί την επιβίωσή του ως πράξη θεϊκής παρέμβασης.

Οι αξιωματούχοι του FBI ήταν πιο προσεκτικοί, αναφέροντας την ανάγκη να αναλυθούν τα στοιχεία προτού προσδιοριστεί τι χτύπησε τον κ. Τραμπ — μια σφαίρα, ένα θραύσμα μετάλλου ή κάτι άλλο.

Η ομάδα ανακατασκευής πυροβολισμών του γραφείου «συνεχίζει να εξετάζει στοιχεία από τη σκηνή, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από σφαίρες, και η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη», αναφέρει το FBI σε δήλωση την Πέμπτη.

Εκτός από τον τραυματισμό του κ. Τραμπ, ο ένοπλος, ο 20χρονος Τόμας Κρουκς από το Μπέθελ ​​Παρκ, πυροβόλησε τρεις συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, τον ένα θανάσιμα.

Ο Στίβεν Τσουνγκ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, δεν απάντησε εάν το γραφείο είχε ζητήσει να επανεξεταστούν τα ιατρικά αρχεία του πρώην προέδρου μετά το περιστατικό, αλλά ο κ. Τραμπ δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι αξιωματούχοι του FBI θεωρούν τον εντοπισμό του βλήματος ως σημαντικό, αλλά όχι κύρια εστίαση της εκτεταμένης ποινικής έρευνας για τις ενέργειες του ένοπλου. Ενδιαφέρονται βαθιά για το σκεπτικό του Κρουκς ή για οποιαδήποτε ένδειξη ότι μπορεί να είχε συνεργό ή άλλη βοήθεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει κίνητρο ούτε συνωμότη.

«Η προτεραιότητα του γραφείου είναι να βρει εάν κάποιος βοήθησε τον σκοπευτή και να εξαλειφθεί οποιαδήποτε συνεχιζόμενη απειλή», δήλωσε ο Μάικλ Χάριγκαν, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI που διηύθυνε τη μονάδα εκπαίδευσης πυροβόλων όπλων του γραφείου.

«Από ερευνητικής σκοπιάς, το να γνωρίζουμε τι συνέβη στο αυτί του προέδρου δεν έχει πραγματικά σημασία», πρόσθεσε. Έχει μεγάλη σημασία από πολιτική άποψη.

«Σε σχέση με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ, υπάρχει κάποιο ερώτημα σχετικά με το αν πρόκειται για σφαίρα ή σκάγια που χτύπησαν το αυτί του», δήλωσε ο διευθυντής του FBI  Κρίστοφερ Ρέι, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τζιμ Τζόρνταν, Ρεπουμπλικανός του Οχάιο και πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Βουλής, την Τετάρτη.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση και συνεχείς επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών στον κ. Ρέι. «Είναι σοκαριστικό που ο Κρίστοφερ Ρέι δεν ξέρει ποια είναι τα γεγονότα, αλλά αυτό πιθανότατα λέει περισσότερα για την απόδοση της δουλειάς του —ή την έλλειψή της— από οτιδήποτε άλλο», είπε.

Ο ομιλητής Μάικ Τζόνσον είπε στο NBC την Πέμπτη: «Όλοι είδαμε το βίντεο, είδαμε την ανάλυση, το έχουμε ακούσει από πολλές πηγές από διαφορετικές οπτικές γωνίες ότι μια σφαίρα πέρασε από το αυτί του».

«Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση και ανησυχία για την ηγεσία αυτών των υπηρεσιών», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Τραμπ επιτέθηκε στον κ. Ρέι, λέγοντας: «Δεν είναι περίεργο το άλλοτε ιστορικό FBI να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της Αμερικής!».

Ο κ. Τραμπ είπε ότι δεν υπήρχε γυαλί και σκάγια. «Όχι, ήταν, δυστυχώς, μια σφαίρα που χτύπησε το αυτί μου και το χτύπησε δυνατά».

Το FBI ανέφερε σε δήλωσή του ότι το γραφείο «ήταν συνεπές και ξεκάθαρο ότι ο πυροβολισμός ήταν μια απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Τραμπ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, καθώς και το θάνατο ενός ηρωικού πατέρα, και τραυματισμούς πολλών άλλων θυμάτων».

Δεν είναι σαφές εάν οι ερευνητές έχουν εξαλείψει άλλες πιθανές πηγές συντριμμιών. Αλλά οι αναλυτές του γραφείου φαίνεται να επικεντρώνονται σε μεταλλικά θραύσματα, σε αντίθεση με το γυαλί από τους τηλε-υποβολείς στη σκηνή. Οι φωτογραφίες των τηλε-υποβολέων δίπλα στον κ. Τραμπ δείχνουν ότι ήταν άθικτοι μετά την εκτόξευση των σφαιρών.

Οι αναλυτές του FBI εξετάζουν επίσης ακίνητες εικόνες και άλλα ηλεκτρονικά στοιχεία για ενδείξεις. Οι ειδικοί στα όπλα είπαν ότι το FBI  θα μπορούσε να βασιστεί στην ανάλυση τροχιάς, μια φυσική εξέταση οποιασδήποτε συνδεδεμένης σφαίρας και του τραύματος του προέδρου για να καταλάβουν πιθανώς τι συνέβη.

Θα μπορούσε επίσης να βρεθεί το DNA του πρώην προέδρου σε ένα κομμάτι μιας σφαίρας. Αλλά ακόμη και αυτό πιθανότατα δεν θα αποδείκνυε εάν ένα θραύσμα ή η πραγματική σφαίρα χτύπησε το αυτί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ