Ολοκληρώνεται η εντυπωσιακή έκθεση: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ / Εικαστική προσέγγιση της metaφωτογραφίας

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση η έκθεση ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ του Κωσταντίνου Γ. Τσαχρέλια, στην αίθουσα ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ της Achaia Clauss, καθημερινά 11 με 14:00 & το τελευταίο Σ/Κ 27-28/07 τις ίδιες ώρες, μέχρι και την Τετάρτη 31.07.2024.

Σχετικά με την ιδέα και το περιεχόμενο της έκθεσης.

Η Κική Δημουλά όπως διαφαίνεται στα αποσπάσματα των ποιημάτων της παρακάτω,  θέτει ευθέως θέμα αμφισβήτησης της φωτογραφικής ειλικρίνειας στην εποχή μας,  άρα και της αλήθειας της μνήμης, αφού η φωτογραφία είναι κατά κανόνα μνήμη.  Η φωτογραφία για την Κική Δημουλά δεν είναι πλέον η παθητική απεικόνιση του παρελθόντος - είναι η ενεργητική παρέμβαση στο παρόν και το μέλλον.

Υπήρχε από την αρχή τιμόνι ή έκανε μοντάζ ο φωτογράφος
κι απόκτησε τιμόνι το ακυβέρνητο
όπως βρέθηκαν οι αγρότες οι παππούδες μας στα κάδρα με γραβάτα;
………………………………
Ανοίγω τα παράθυρα της φωτογραφίας ν' αεριστεί. Έμεινε καιρό κλεισμένη
όπως πολλά εξοχικά παρελθόντα. Είσαι στο μπαλκόνι. Με την καλή παλιά σου
στάση < όρθιος> φοράς την έγχρωμη επίγεια εφαρμοστή στολή των επιπέδων: μια κεραμιδένια
στέγη το φουσκωτό μπουφάν του πεύκου, μπαλωμένο μ' ενδιάμεση θάλασσα στα μέρη που σκίστηκαν τα κλαδιά παίζοντας με δυνατούς ανέμους.
Πώς ενημερώθηκε ή φωτογραφία. Χρόνος αληθινός σε χρόνο χάρτινο πώς μπήκε.
Ας σταθούμε στο πλευρό ετούτης της μικρής φωτογραφίας που είναι ακόμα στον ανθό του μέλλοντός της:

Μέσα από την ποιητική οπτική της Κικής Δημουλά,  αλλά κυρίως μέσα από την  δική μου πενηντάχρονη ενασχόληση με την φωτογραφία  και τους πειραματισμούς μου στις πέντε προηγούμενες ατομικές μου εκθέσεις, ήμουν από καιρό σίγουρος για την καλλιτεχνική μου μετάβαση, στον σύγχρονο κόσμο της εποχής του meta.  Της προσέγγισης ενός κόσμου, που συνεχώς  μετασχηματίζεται, μεταμορφώνεται, μετατρέπεται, μετατοπίζεται, μεταλλάσσεται. Του κόσμου της εποχής του metaverse!  Της ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ. Εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης.

Η φωτογραφία « … η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων »,  που είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης,  ήταν  μια ασήμαντη φωτογραφία ενός αλσυλλίου, η οποία απέκτησε αξιοθαύμαστο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον μέσω της ολοκληρωτικής ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ.  Το «μετά» όμως εκτός των άλλων έχει και την έννοια του μαζί , όπως στην  έκφραση «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση επομένως,  η  μετα ποίησης,  συνδυάστηκε αρμονικά με είκοσι ποιήματα από την ποιητική συλλογή της αγαπητής φίλης, φιλολόγου Χριστίνας Τσαρούχα η οποία αποδέχτηκε την σχετική πρόσκλησή μου και οφείλω να την ευχαριστήσω και να την συγχαρώ.   

Στην έκθεση περιλαμβάνονται 36 φωτογραφικοί  διακοσμητικοί πίνακες με θέματα της καθημερινότητας, από την Ελλάδα,  την Ευρώπη, τις USA και το Μεξικό, από τα ταξίδια του φωτογράφου κυρίως την δεκαετία 2006-2016. Όλοι οι πίνακες είναι εκτυπωμένοι σε καμβά, διαστάσεων 40Χ60 & 60Χ90  με μικρή ή μεγαλύτερη ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ/παρέμβαση και συνοδεύονται από σχετικό τίτλο, καθώς και  τον τόπο και το χρόνο λήψης της φωτογραφίας.  Για τους επισκέπτες που το επιθυμούν υπάρχει και η προσωπική ξενάγηση από τον ίδιο τον δημιουργό.  

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε  στον πρόεδρο της Achaia Clauss, αγαπητό κο Νίκο Καραπάνο, που ήταν παρών στα εγκαίνια και μοιραστήκαμε μαζί του την  χαρά μας.   Τον ευχαριστούμε επίσης για την  παραχώρησε την όμορφης αίθουσας «Καραμεσίνη» που στεγάζει την έκθεσή μας, αλλά και την ευγενική προσφορά των εκλεκτών οίνων για τους επισκέπτες των εγκαινίων.  Ευχαριστούμε  επίσης την ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ για την χορηγία των αναψυκτικών. Θα ήταν σοβαρή παράληψη να μην ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την Baris Light για την εγκατάσταση φωτισμού σποτ, σε κάθε φωτογραφικό πάνελ.   Τέλος  εγκάρδιες ευχαριστίες σε  κάθε συνοδοιπόρο σε αυτήν  την  εικαστική  περιπλάνηση. 

Κωσταντίνος Γ. Τσαχρέλιας