Ισπανία: Κάθειρξη 18 ετών σε συνταξιούχο για αποστολές παγιδευμένων επιστολών με εκρηκτικά

Ένας Ισπανός συνταξιούχος καταδικάστηκε την Τρίτη σε κάθειρξη 18 ετών για αποστολή μιας σειράς παγιδευμένων επιστολών στα τέλη του 2022 στις πρεσβείες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, καθώς και στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Εθνικό Ακροατήριο, το δικαστήριο της Μαδρίτης που ασχολείται με τις πιο σοβαρές υποθέσεις, βρήκε τον Πομπέιο Γκονζάλες Πασκουάλ, έναν 76χρονο από τη βόρεια Ισπανία που αντιτίθεται στη βοήθεια που δίνουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική εισβολή, ένοχο για «τρομοκρατία» και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών».

Στη δίκη του συνταξιούχου, τον Μάιο, το υπουργείο ζήτησε 22 χρόνια σε βάρος του. Ο 76χρονος άνδρας από το Μπούργκος (βορειοανατολικά) έστειλε συνολικά έξι επιστολές, που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, την υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, μια ισπανική στρατιωτική βάση και τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

Ένας φρουρός από την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη τραυματίστηκε ελαφρά από την ανάφλεξη  που προκλήθηκε όταν άνοιξε μια από τις επιστολές. Οι υπόλοιπες  απενεργοποιήθηκαν από το προσωπικό ασφαλείας, χωρίς να προκληθούν θύματα.

Το δικαστήριο σημείωσε στην απόφαση ότι η εκρηκτική ύλη που είχε τοποθετηθεί στις επιστολές θα ήταν «αρκετή για να προκαλέσει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρούς τραυματισμούς».

Ο συνταξιούχος ισχυρίστηκε στη δίκη ότι συμβουλεύτηκε μια σειρά από ιστοσελίδες αφιερωμένες στην παραγωγή εκρηκτικών μηχανισμών και ότι αγόρασε τα απαραίτητα υλικά, αλλά μόνο για να ικανοποιήσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του για κατασκευή τους .

Πηγή: digi24.ro

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μικαέλα Λαμπρινίδου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ