Γεμιστές μελιτζάνες με φακές

ΜΕΡΙΔΕΣ8
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ1:45 ώρες

Υλικά

4 μεσαίες μελιτζάνες
1κ.σ. ελαιόλαδο
1 κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1κ.γ. τριμμένο κύμινο
1κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
1κ.γ. τριμμένη πάπρικα
1/4 κ.γ. κανέλα τριμμένη
400γρ. βρασμένες φακές
400 γρ. ντοματίνια
1/3 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, σκισμένα
2/3 φλιτζάνι (80 γρ.) τριμμένο τσένταρ
1/2 φλιτζάνι (35 γρ.) Panko

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Κόψτε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χάραξε την εσωτερική πλευρά της μελιτζάνας διαγώνια. Αλατίστε και τοποθετήστε τις με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε σχάρα για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού για να βγάλετε τη σάρκα της μελιτζάνας, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 1 εκ. και ψιλοκόψτε τη σάρκα της μελιτζάνας.

Βήμα 2ο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώστε 2 μεγάλα ταψιά με χαρτί ψησίματος. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και την κανέλα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστούν. Προσθέστε τη σάρκα της μελιτζάνας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος προσθέστε τις φακές και τις ντομάτες ανακατέψτε να ενωθούν. Αφήνετε να σιγοβράσει ύστερα προσθέστε το βασιλικό και βάλετε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3ο

Τοποθέτησε τα κελύφη μελιτζάνας με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε στρωμένα ταψιά. Γεμίστε τες με το μείγμα φακής. Καλύψτε σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήστε για 45 λεπτά.

Βήμα 4ο

Πασπαλίστε με το τσένταρ και το panko και ψήστε, χωρίς το αλουμινόχαρτο, για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

https://www.vita.gr/