Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς

Οι πυρκαγιές αποτελούν μια σοβαρή απειλή σε πολλές περιοχές του κόσμου, και η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι εξαίρεση.

Η ασφάλεια ολόκληρης της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του αγαπημένου σας κατοικιδίου, είναι πρωταρχικής σημασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Έχοντας ακούσει αρκετές ειδήσεις τελευταία που αφορούν σκυλιά που εντοπίζονται από την πυροσβεστική σε περιοχές που καίγονται, δεμένα σε κήπους ή αποκλεισμένα σε μπαλκόνια, και αγγελίες για ζωάκια που απομακρύνονται και χάνονται μέσα στην ένταση, είναι σίγουρο πως μόνο καλό είναι να προετοιμαστούμε όσο γίνεται για ένα τέτοιο σενάριο από πριν. 

Ακόμα και εάν δε ζούμε σε περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα φωτιάς στο δικό μας ή σε ένα γειτονικό σπίτι. Η φωτιά μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και να δημιουργήσει πανικό: κάποια προετοιμασία σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Εκτός από τις συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του σπιτιού μας που μπορούμε να βρούμε στο σάιτ της πυροσβεστικής (πχ. φροντίστε ο κήπος σας να είναι καθαρισμένος από ξερά χόρτα, να υπάρχει ζώνη πυρασφάλειας και πρόσβαση σε νερό, πυροσβεστήρας κτλ. Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε εδώ), σε αυτό το άρθρο μαζέψαμε πρακτικές συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε καλύτερα το κατοικίδιο σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω πυρκαγιάς.

Ταυτοποίηση και έγγραφα

Η άμεση ταυτοποίηση βοηθά στο να επανενωθεί μαζί σας το κατοικίδιο σας αν χαθεί ή χωριστείτε, αλλά επίσης βοηθάει σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση βοήθεια από κτηνίατρο. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας φοράει ταυτότητα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο κολάρο του ανά πάσα στιγμή. Παρότι ο νόμος το επιβάλει, είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως το μικροτσίπ είναι το πρώτο πράγμα που θα ψάξει κάποιος αν βρει ένα χαμένο ζωάκι και είναι υψίστης σημασίας να είναι ενημερωμένα τα στοιχεία επικοινωνίας.

Τσάντα Έκτακτης Ανάγκης 

Σε περίπτωση που χρειαστεί να φτιάξετε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης για το κατοικίδιο σας, μπορεί να περιλαμβάνει:

– Φαγητό: Αρκετή ποσότητα για 2-3 μέρες από την κανονική τροφή του σκύλου σας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν το κατοικίδιο σας τρώει κάποια ειδική τροφή ή έχει ευαίσθητο στομάχι, για να εξασφαλίσετε ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα από απότομη αλλαγή φαγητού. 

– Φάρμακα: Όλα τα φάρμακα που πιθανώς παίρνει το κατοικίδιο σας, πρέπει να είναι μέσα στην τσάντα. 

– Σετ Πρώτων Βοηθειών: Ένα βασικό σετ πρώτων βοηθειών ειδικά για κατοικίδια μπορεί να είναι σωτήριο. Αυτό καλό θα ήταν να περιλαμβάνει επιδέσμους, αντισηπτικό, φυσιολογικό ορό και φάρμακα περιποίησης εγκαυμάτων.

– Αντικείμενα Ασφάλειας: Οικεία αντικείμενα όπως μια πετσέτα/κουβέρτα, ή το αγαπημένο παιχνίδι του κατοικιδίου σας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες του στην περίπτωση εκκένωσης λόγω έκτακτης ανάγκης.

Σχέδιο Εκκένωσης

Ένα προμελετημένο πλάνο είναι κρίσιμο για μια γρήγορη και ασφαλή εκκένωση κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Κρεμάστε ένα ανθεκτικό λουρί και στηθόλουρο κοντά στην έξοδο του σπιτιού ώστε να μπορείτε να δέσετε γρήγορα τον σκύλο σας. Ανάλογα με το μέγεθος του κατοικίδιου σας έχετε έτοιμο ένα άνετο κλουβάκι (ή τσάντα) μεταφοράς ή μια ζώνη αυτοκινήτου για την ασφαλή μεταφορά του ζώου σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ασφάλεια όλων, ειδικά αν το κατοικίδιο σας αγχώνεται στο αυτοκίνητο.

Μιλήστε με οικογένεια ή γείτονες που μένουν κοντά και μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε το κατοικίδιο σας αν δεν είστε στο σπίτι. Ενημερώστε τους ακριβώς πόσα κατοικίδια είναι στο σπίτι σας για να μπορούν να τα εντοπίσουν ή να κατευθύνουν την πυροσβεστική. Βεβαιωθείτε πως τα κατοικίδια σας τους γνωρίζουν και τους εμπιστεύονται ώστε να τους ακολουθήσουν και να συνεργαστούν χωρίς περαιτέρω δυσκολίες. Αν έχετε μοιραστεί από πριν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχετε στήσει, αλλά και όποια ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται μαζί τους θα είναι έτοιμοι να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά.

Φροντίδα μετά το συμβάν

Αφού περάσει η απειλή, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας αλλά και να επικεντρωθείτε στην ηρεμία και την ευημερία του κατοικιδίου σας. Η εμπειρία μιας πυρκαγιάς, η μυρωδιά της φωτιάς, οι φωνές από πυροσβέστες, το δικό μας άγχος αλλά και ο πανικός μιας εκκένωσης μπορεί να είναι τραυματικά για τους σκύλους. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά τους προσεκτικά για σημάδια απότομης αλλαγής ή ανησυχίας. Παρέχετε επιπλέον άνεση και εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αν ο σκύλος σας δείχνει έντονα σημάδια άγχους.

Συνοψίζοντας

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιές απαιτούν άμεση δράση και σχολαστική προετοιμασία. Έχοντας προνοήσει για εύκολη ταυτοποίηση, έχοντας μια λίστα για μια τσάντα έκτακτης ανάγκης, έχοντας έτοιμο ένα αποτελεσματικό σχέδιο εκκένωσης και παρέχοντας φροντίδα μετά την εκκένωση, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την ασφάλεια και την ευημερία του σκύλου σας κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας μιας πυρκαγιάς. Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός όχι μόνο εξασφαλίζει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια μιας ομαλής εκκένωσης αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του άγχους τόσο για εσάς όσο και για τον τετράποδο φίλο σας. Σε κρίσιμες στιγμές, αυτές οι προετοιμασίες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας ότι εσείς και ο σκύλος σας παραμείνετε υγιείς, ασφαλείς και μαζί.

topetmou.gr