Σκύλος μέσα στο σπίτι: Η λύση για να απολαμβάνει τη μοναξιά του

Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού στους σκύλους

 Οι σκύλοι είναι κοινωνικά πλάσματα, όπως ακριβώς κι εμείς. Ζουν χαρούμενοι μέσα σε ομάδες ή αγέλες, αν θέλετε, αλλά ταυτόχρονα αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά. Έτσι, λοιπόν, είναι ζώα συντροφιάς και προορισμένα να ζήσουν μέσα σε ένα σπίτι!

 Βέβαια, αυτό σημαίνει πως δεν τα πηγαίνουν πάντα καλά με τη μοναξιά. Λογικό, αν σκεφτείτε πως το μόνο που θέλουν είναι να έχουν παρέα κοντά τους.

 Παρόλ’ αυτά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε ως σωστοί σκυλογονείς είναι να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μένει μόνος στο σπίτι για μικρές χρονικές περιόδους.

 Διαφορετικά, ενδέχεται να αναπτύξει άγχος αποχωρισμού και να εκδηλώσει μια σειρά από προβληματικές συμπεριφορές, όπως, για παράδειγμα, να αρχίσει να λερώνει ξαφνικά μέσα στο σπίτι.

 Τα συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού στους σκύλους

 Εάν ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας είναι λιγάκι νευρικός ή αγχωμένος για τη μοναξιά που τον περιμένει στο σπίτι, όσο εσείς λείπετε στη δουλειά, θα διαπιστώσετε τα παρακάτω:

 Αγχώνεται αμέσως μόλις φεύγετε

 Τα πρώτα 15 λεπτά είναι τα χειρότερα, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο σκύλος περνάει τη χειρότερη φάση του.

 Όλα τα σημάδια του φόβου έρχονται στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα να εμφανίζει ταχυκαρδίες και ακανόνιστη αναπνοή, λαχάνιασμα, σιελόρροια, υπερδιέγερση και μια έκτακτη ανάγκη να λερώνει ξαφνικά μέσα στο σπίτι.

 Είναι πολύ πιθανό να σας ακολουθεί την ώρα που φεύγετε, να ξύνει τις πόρτες, να μασουλάει τα πόμολα ή να χοροπηδάει κοντά στο παράθυρο για να βρει μια διέξοδο να βγει από εκεί μέσα. 

 Κάποιος άλλος σκύλος μπορεί απλώς να κλαψουρίζει και να γαυγίζει ασταμάτητα για να γυρίσετε πίσω.

 Ξεκινάει τις ζημιές

 Μόλις περάσει αυτή η πρώτη περίοδος, σταδιακά ο σκυλάκος αρχίζει να ηρεμεί. Αυτό συμβαίνει, επειδή βρίσκει να μασουλήσει κάτι που έχει τη μυρωδιά των αφεντικών του.

 Μην απορήσετε, λοιπόν, αν γυρίσετε στο σπίτι και τον βρείτε να κάθεται ανάμεσα σε κομματιασμένα υφάσματα και ρούχα σας. Ο καημενούλης έχει χωθεί ανάμεσά τους για να ανακουφιστεί και να νιώσει ασφαλής.

 Η φάση του ενθουσιασμού

 Με την επιστροφή σας στο σπίτι, ο σκύλος σας φαίνεται ξαφνικά υπερβολικά χαρούμενος και ενθουσιασμένος, σε σημείο που δε μπορεί να ελέγξει με τίποτα τα συναισθήματά του.

 Ίσως είναι βρεγμένος, επειδή τα έχει κάνει μέσα στο σπίτι ή επειδή του τρέχουν τα σάλια.

 Γίνεται η σκιά σας

 Όσο βρίσκεστε στο σπίτι, δεν σας αφήνει σε χλωρό κλαρί. Γίνεται κυριολεκτικά η σκιά σας, όπου κι αν πάτε, με ό,τι κι αν ασχοληθείτε. Θέλει μονάχα να βρίσκεται κοντά σας.

 Μήπως όμως κάνετε κι εσείς κάτι λάθος, με αποτέλεσμα ο σκύλος να σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι; Για δείτε το λίγο.

Πώς να βοηθήσω το σκύλο να μένει μέσα στο σπίτι μόνος τους
 Γενικότερα, μια καλή ιδέα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας στο κομμάτι της μοναξιάς είναι να τον εκπαιδεύσετε από κουτάβι, ώστε να συνηθίσει την απουσία σας για μερικές ώρες μέσα στη μέρα.

 Δείξτε του πως η μοναξιά μπορεί να είναι διασκεδαστική και άνετη. Σε μια πρώτη φάση, θα πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού θα τον αφήνετε.

 Για παράδειγμα, μπορείτε να τον βάζετε στην κουζίνα, για να καθαρίζετε πιο εύκολα, αν ο σκύλος λερώνει μέσα στο σπίτι.

 Ποτέ, μα ποτέ, όμως, μην τον περιορίσετε σε αυτό το δωμάτιο, απλώς και μόνο για να τον αφήσετε μόνο του στο σπίτι.

 Το μόνο που θα καταφέρετε με αυτόν τον τρόπο είναι να συνδυάσει το δωμάτιο με τον περιορισμό, τη μοναξιά ή, ακόμα χειρότερα, την τιμωρία.

 Προετοιμάστε κατάλληλα το δωμάτιο
 Τα προστατευτικά κάγκελα, το crate ή το πάρκο σκύλου είναι εξαιρετικά εργαλεία για εσάς που θέλετε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει στην ιδέα της μοναξιάς. Αυτά τα αντικείμενα του επιτρέπουν να σας βλέπει, να σας μυρίζει και να σας ακούει.

 Ξεκινήστε βοηθώντας τον να συνηθίσει να βρίσκεται σε μια μικρή φυσική απόσταση από εσάς, ενώ βρίσκεστε ακόμη μέσα στο σπίτι. Όσο περνάει ο καιρός, μπορείτε να μεγαλώνετε αυτήν την απόσταση.

 Φροντίστε μονάχα να του αφήσετε όλα τα απαραίτητα αντικείμενα και αξεσουάρ μέσα στο δωμάτιο που έχετε επιλέξει να μείνει για λίγες ώρες.

 Ένα αναπαυτικό κρεβατάκι, μια μπλούζα σας, άφθονο, φρέσκο νεράκι και μερικά μασητικά παιχνιδάκια είναι ό,τι πρέπει για να περάσει ευχάριστα την ώρα του.

 Μπορείτε επίσης να αφήσετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Έτσι, θα έχει μια υποτιθέμενη παρέα και δε θα μπορεί να ακούσει τυχόν εξωτερικούς θορύβους που θα τον τρομάξουν.

 Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη
 Σε κάποια ουδέτερη φάση της ημέρας, πάρτε τον και τοποθετήστε τον μέσα στο πάρκο. Δώστε του το αγαπημένο του παιχνίδι Kong με μια λαχταριστή λιχουδιά και φύγετε από το σπίτι, όπως θα κάνατε κανονικά.

 Μετά από λίγη ώρα, επιστρέψτε. Ανοίξτε την πορτούλα και επιτρέψτε του να βγει, μόνο αν τον δείτε ήρεμο και απασχολημένο με το φαγητό του. Εκείνος θα αποφασίσει τελικά αν θέλει να καθίσει κι άλλο ή να βγει.

 Αν δείτε πως δυσκολεύεται, καλύτερα να μείνετε στο ίδιο δωμάτιο. Μην έχετε όμως καμία αλληλεπίδραση μαζί του. Θυμηθείτε πως σκοπός είναι να συνηθίσει λίγο λίγο στην ιδέα της μοναξιάς!

 Ύστερα από μερικές ημέρες, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε τα χρονικά διαστήματα που τον έχετε μέσα στο πάρκο του, μέχρι να είναι εντελώς ήρεμος όταν σας βλέπει να φεύγετε.

 Απομακρυνθείτε από το οπτικό του πεδίο, πηγαίνετε στο διπλανό δωμάτιο και κάντε τις δουλειές σας. Μη βιαστείτε να φύγετε κατευθείαν από το σπίτι – είπαμε, σταδιακά.

Προετοιμάστε κατάλληλα το δωμάτιο που επιλέξατε και ακολουθήστε την κλασική σας ρουτίνα. Όσο εκείνος ξεκουράζεται και μασουλάει τη λιχουδιά του, ετοιμαστείτε και φύγετε.
Επιστρέψτε μετά από λίγη ώρα. Αν δείτε πως τα πηγαίνει καλά με την εκπαίδευση στο crate σκύλου ή το πάρκο, τότε όλα είναι εξαιρετικά! Επαναλάβετε για μερικές φορές μέσα στην ημέρα.
Σταδιακά, θα πρέπει να αυξάνετε το χρόνο που ο σκύλος είναι μέσα στο σπίτι μόνος του. Μισή ωρίτσα παραπάνω κάθε φορά είναι καλή επιλογή.
Εάν τυχόν εμφανίσει σημάδια άγχους, κάντε ένα βήμα πίσω και συνεχίστε την εκπαίδευση από εκεί που αισθάνεται ο ίδιος πιο άνετα.
Να θυμάστε πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και έχει τα δικά του όρια. Να σέβεστε πάντοτε εκείνα του δικού σας και να μην τον πιέζετε περισσότερο από όσο μπορεί και αντέχει.
Εξοικειώστε τον με διάφορους ήχους και αντικείμενα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ήχος των κλειδιών και το μπουφάν που φοράτε για να βγείτε έξω. Μέχρι να συμβεί αυτό, μη φύγετε από το σπίτι.
Κρατάτε τους χαιρετισμούς σας πάντοτε φιλικούς, αλλά σε ήπιους τόνους. Μην τον τιμωρήσετε αν έχει κάνει κάποια αταξία ή αν έχει λερώσει μέσα στο σπίτι, γιατί έτσι βάζετε εμπόδια στην πρόοδό του.
 Εάν τυχόν χρειάζεται να λείψετε για αρκετές ώρες και ο σκύλος πρέπει να μείνει μέσα στο σπίτι μόνος του, θα πρέπει πρώτα να είστε βέβαιοι πως μπορεί να αντέξει την πολύωρη απουσία σας. Χτίστε, λοιπόν, σταδιακά την εκπαίδευση του σκύλου σας, μέχρι να φτάσετε σε αυτό το επιθυμητό στάδιο.

 Ακόμη και τότε όμως, θα πρέπει να έχετε φροντίσει κατάλληλα για τις βιολογικές του ανάγκες. Βγάλτε τον μια βόλτα, παίξτε λιγάκι μαζί του και δώστε του να φάει, αν είναι η ώρα του φαγητού.

 Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο του να εξακολουθεί να αγχώνεται. Αυτό ίσως οφείλεται σε κάποια φοβία που έχει αναπτύξει, σε ελλιπή εκπαίδευση ή ακόμα και στην απόλυτη βαρεμάρα του.

 Όποια κι αν είναι η αιτία όμως, θα πρέπει να είστε πάντοτε υπομονετικοί και ανεκτικοί μαζί του. Μην τον τιμωρήσετε, αν δείτε πως έχει λερώσει ξαφνικά μέσα στο σπίτι ή έχει δαγκώσει προσωπικά σας αντικείμενα, γιατί έτσι δεν τον βοηθάτε.

 

petmagazine