Η εταιρεία Πολιτισμού ΗΔΥΦΩΝΟ δυναμικό μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής «IterVitis» (Δρόμοι του κρασιού) του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η Εταιρεία Πολιτισμού ΗΔΥΦΩΝΟ, που αποτελεί επίσημο μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής «IterVitis» (Δρόμοι του κρασιού) του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2023, συμμετείχε το τριήμερο από 28 έως 30 Ιουνίου 2024  στις εργασίες της 1ης Ετήσιας Συνάντησης των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής «IterVitis» του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Καστοριάς, της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Παρόντες στη συνάντηση που τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν η Πρόεδρος του ITERVITISκ. EmanuelaPanke, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. του ΥΠΠΟ κ. Γιώργος Καλαμαντής και η Προϊσταμένη Τμήματος της ίδιας Δ/νσης κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου.

Το ΗΔΥΦΩΝΟ για πάνω από 20 χρόνια ασχολείται με την έρευνα, αλλά και την καλλιτεχνική παραγωγή και δημιουργία έργων  και παραστάσεων   στην Ελλάδα και το εξωτερικό  με αναφορά στον    πολιτισμό του κρασιού. Ο συνθέτης μουσικός και φιλόλογος  Σάκης Παπαδημητρίου παρουσίασε στοιχεία της έρευνάς του που συνοδεύτηκε και με σημαντικό συνθετικό έργο   για την πρωτοπόρα και  επαναστατική διάσταση της αρχαίας λυρικής συμποτικής ποίησης που επηρέασε τον δυτικό και όχι μόνο πολιτισμό και η συγγραφέας και φιλόλογος Μαρία Παναγιωτακοπούλου παρουσίασε τις σχετικές με το θέμα εκδόσεις του Ηδυφώνου. Εξαιρετικά τιμητικό για το Ηδύφωνο,την Ελλάδα και φυσικά την πόλη μας, το Αίγιο,είναι το γεγονός ότι η δίγλωσση έκδοσή μας του παραμυθιού «Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και του αμπελιού», που δώσαμε  ως δώρο σε όλα τα μέλη του ITERVITISGREECEεπιλέχτηκε  από την Ιταλίδαπρόεδροτου ITERVITIS κ. EmanuelaPanke να  τυπωθεί σε  ειδική έκδοση με δικό της εισαγωγικό σημείωμα και στο πλαίσιο ειδικής καλλιτεχνικής παρουσίασης να μοιραστεί τον Οκτώβριο στη σύνοδο των υπευθύνων όλων των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα γίνει στην Ουγγαρία. Η ειδική αυτή έκδοση θα γίνει με τη οικονομική στήριξη του Δήμου Αιγιάλειας.

Η περιοχή μας είχε πραγματικά δυναμική εκπροσώπηση καθώς  συμμετείχε και ο Δήμος Αιγιαλείας, ως μέλος και αυτός του «IterVitis» με εκπρόσωπό του την κ. Χρυσούλα Χρηστιά, που παρουσίασεμε εξαιρετικό τρόπο τα αξιοθέατα της περιοχής μας και φυσικά  τοφεστιβάλ «Οινοξένεια-τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας» που υλοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ