ΠΕΔ Δ. Ελλάδας: Σε σωστή κατεύθυνση η επιτροπή οικονομικών της ΚΕΔΕ

Κατέθεσε πρόταση για την δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος & χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Δήμους της χώρας

Σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας , αναφέρονται τα εξής:

Δικαιωμένο για τις πρωτοβουλίες του μπορεί να αισθάνεται το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ μετά την ενημέρωση από την ΚΕΔΕ για την πρόταση που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η επιτροπή οικονομικών της.

Πρόταση που θα διεκδικηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από διαβούλευση  με τον ίδιο τον Υπουργό.

Συγκεκριμένα η επιτροπή ανέφερε ότι σε αυτή την διεθνή συγκυρία όλη η Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδιαμορφώνει στρατηγικές και πολιτικές για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις είτε αυτές προέρχονται από το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είτε από τη γήρανση του πληθυσμού είτε από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. 'Ένα είναι το κοινό ζητούμενο όλων των Δήμων, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Πώς θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν χρηματοδοτικούς πόρους, κυρίως για επενδύσεις, που χρειάζονται στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αλλά και όλων των άλλων.

Στη χώρα μας έχουμε τη θετική συγκυρία να βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιατύπωσης του Κώδικα Δήμων και Περιφερειών. Μπορούμε δηλαδή να ξαναδούμε το πλαίσιο χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από μηδενική βάση.

Η μέχρι τώρα εμπειρία της αξιοποίησης των εθνικών και διαρθρωτικών πόρων από τους ΟΤΑ Α' βαθμού έχει αποδείξει την ανάγκη ύπαρξης στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνονται αποκλειστικά στους Δήμους και στους φορείς του Α' βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Οικονομικών παρουσίασε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ πρόταση για την δημιουργία ενός τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους όπως επίσης και για τη δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα νέα οικονομικά δεδομένα και να αποτελέσουν χρήσιμο εφόδιο στην χρηματοδοτική φαρέτρα των ΟΤΑ πρώτου βαθμού.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν θέσεις του ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ τις οποίες με υπομνήματα, παρουσιάσεις στα επιτελικά όργανα και εν γένη δημοσιοποιήσεις τις πρόβαλε και τις διεκδικούσε διαρκώς.

Είναι λοιπόν κατάκτηση οι θέσεις αυτές να υιοθετούνται και να καταλήγουν προς διαβούλευση στο υψηλότερο επίπεδο λήψης αποφάσεων στην χώρα. 

Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι δικαιώνεται και ο ρόλος των επιτελικών οργάνων της ΤΑ που υπηρετούμε σταθερά, μένοντας προσηλωμένοι στις διεκδικήσεις μας .

Δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε διαρκώς για κάθε νέα εξέλιξη στα θέματα αυτά.

 

Διαβάστε επίσης