Ψηφιακή Υγεία: Το «άλμα» στο μέλλον με επίκεντρο τον άνθρωπο - Σημαντικά συμπεράσματα από την εσπερίδα της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΔΡΑ» και του tempo24 με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα  με θέμα «η υγεία μέσα στην Ψηφιακή Εποχή - Η Δυτική Ελλάδα απαντά στις νέες προκλήσεις» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας από την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΕΔΡΑ» με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στο επίκεντρο των σημαντικών τοποθετήσεων των ομιλητών τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τα επιτεύγματα που έχουν ήδη πάρει «σάρκα και οστά» στην ψηφιακή εποχή στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα στην μετά covid εποχή, όπου δημιουργήθηκαν πραγματικές ανάγκες για ζητήματα που αφορούν στην τηλεϊατρική και τις συνθήκες απομακρυσμένης διάγνωσης.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια προέκυψαν σοβαρές προϋποθέσεις έτσι ώστε το ψηφιακό Κράτος να διεισδύσει στα πραγματικά προαπαιτούμενα και ο ασθενής να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί Υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά του, αλλά και τις συνθήκες και τα αποτελέσματα της θεραπείας του.

Υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν, όπως η άυλη συνταγογράφηση, αλλά και η ένταξη των Νοσοκομείων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο σύστημα DRG, σύστημα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων, όπως λέγεται, κατηγοριοποίησης (εναλλακτικά: ομαδοποίησης) ασθενών το οποίο βασίζεται στην συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδο των ασθενών από το νοσοκομείο.

Ωστόσο το μέγα ζητούμενο, όπως προέκυψε ως κοινή συνισταμένη από τις παρουσιάσεις των ομιλητών, είναι το κατά πόσο η εισχώρηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργήσουν μόνο με θετικό πρόσημο για τον ασθενή-άνθρωπο, ή αν η νέα εποχή επιφυλάσσει παράλληλους κινδύνους που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα ή ακόμη και ως τροχοπέδη σε σχέση με τους στόχους.

Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν οι εξής προβληματισμοί:

-Υπάρχουν, ή μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν ισχυρές βάσεις δεδομένων έτσι ώστε να επεξεργαστούν  σωστά τα δεδομένα της ασθένειας και να προτείνουν την δέουσα νοσηλεία του;  Η απάντηση στο ερώτημα εστιάζεται τόσο στον συνεχή εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων, αλλά και στο ρόλο του γιατρού ο οποίος θα πρέπει απαραίτητα να αποτελεί διαχρονικά την ασφαλιστική δικλείδα για τις τελικές αποφάσεις.

-Ο ρόλος του θεράποντος ιατρού θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την συνταγογράφηση φαρμάκων, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση εκτινάσσεται η φαρμακευτική δαπάνη.

-Βρισκόμαστε κοντά στην αντικατάσταση του ανθρώπου από τα ρομπότ στην χειρουργική; Αν και οι συγκεκριμένες μέθοδοι εφαρμόζονται ήδη, η ασφαλής μετάβαση σε αυτές χρειάζεται ακόμη ενισχύσεις.

-Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο όσο εξελίσσονται οι διαδικασίες έτσι ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα και βασικά ζητήματα βιοηθικής.

-Η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε ασθενή, όπως και της ασθένειάς του, επιβάλλει την εξατομίκευση της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας του.

Ωστόσο η ψηφιακή εποχή και τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν προϋποθέσεις τέτοιες ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις δαπάνες νοσηλείας και φαρμακευτικής αγωγής για τους ασθενείς και φυσικά για την καλύτερη πρόβλεψη σε σχέση με την πορεία και την αποκατάσταση της υγείας του.

Δημιουργεί προϋποθέσεις απομακρυσμένης ιατρικής αρωγής σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα με μειωμένο Ιατρικό προσωπικό, έτσι ώστε να υπάρχει διάγνωση.

Εξυπηρετεί ήδη με προγράμματα που υλοποιούνται την αποστολή φαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά μέσω αεροδιακομιδής τους με drones.

Αυτά και πολλά ακόμη εξειδικευμένα ζητήματα αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της εσπερίδας τα συμπεράσματα της οποίας αναμένεται να αποτελέσουν οδηγό για τη συνέχεια ενός δύσκολου αλλά πολύ ενδιαφέροντα δρόμου που θα πρέπει πάντα εκτός από τα επιστημονικά να έχει και ανθρωποκεντρικά στοιχεία.

Χαιρετισμό στην εσπερίδα  απέστειλε ο Χαράλαμπος Μπονάνος - Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Ομιλητές ήταν οι:

Γιάννης Καρβέλης - Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας
Θεόδωρος Βασιλόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Άννα Μαστοράκου - Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας

Ενδιαφέρουσες ομιλίες πάνω στο ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης έγιναν από τους:

Πέτρο Ζησιμόπουλο - Digital transformation στο χώρο της Υγείας, Sales Manager NOVA ICT
Γεώργιο Ανδρέου - ICT Business Development Manager, WINGS
Ελευθέριο Γ. Γκορτζή - MSc, PhD, SMIEEE Διδάκτορα Ιατρικής Φυσικής - Πληροφορικής

Χαιρετισμό αθηύθυνε ο ιατρός καρδιολόγος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κωνσταντίνος Σβόλης