Βρετανία: Στις κάλπες αύριο με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν θρίαμβο των Εργατικών και ιστορική ήττα των Συντηρητικών


«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει δυναμικά ενώ οι πολίτες του θα αποκτήσουν ξανά ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ύστερα από 14 χρόνια πληγών που υπέστησαν από τους Συντηρητικούς». Αυτό υποσχέθηκε στους Βρετανούς ψηφοφόρους, ένα 24ωρο προτού στηθούν οι κάλπες στη χώρα, ο ηγέτης των Εργατικών και εν αναμονή πρωθυπουργός- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - σερ Κιρ Στάρμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Mirror.

Ο επικεφαλής των Εργατικών παραδέχθηκε πάντως ότι θα κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα την ώρα των αποτελεσμάτων ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του να μην εφησυχάζουν.

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, μία ημέρα πριν τις εκλογές, ο Στάρμερ δεσμεύτηκε να «σηκώσει τα μανίκια από το πρώτο λεπτό» όταν αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο της γηραιάς αλβιώνας.

Επιστράτευσε επίσης το χιούμορ του λέγοντας ότι, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, θα έχει έτοιμη την ομπρέλα σε περίπτωση που βρέχει έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τον βοηθήσουν να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία.

«Είναι μια τεράστια απόφαση για το μέλλον της χώρας», είπε ο Στάρμερ προσθέτοντας: «Είναι η ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη μας σε 14 χρόνια χάους, διχασμού και αποτυχίας. Γυρίστε σελίδα».

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί ετοιμάζονται να κάνουν περίπατο στις αυριανές βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι Συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να χάσουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία με πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς.

Στις εκλογές συμμετέχουν επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το Reform UK του υπέρμαχου του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Πράσινοι.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 650 νομοθέτες που εκπροσωπούν ισάριθμες εκλογικές περιφέρειες ή τοπικές περιοχές και ο αρχηγός του κόμματος με τους περισσότερους βουλευτές θα γίνει πρωθυπουργός.

[UK election crash course: a quick guide to the major players vying for Downing Street]

Το κόμμα των Εργατικών θα μπορούσε να κερδίσει 453 έδρες ενώ οι Συντηρητικοί μόλις 115. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι, οι Εργατικοί θα έχουν αύριο, 4 Ιουλίου, μια ιστορική πλειοψηφία 256 βουλευτών, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε μεταπολεμική κυβέρνηση, ενώ ο αριθμός των βουλευτών των Τόρις θα μειωθεί δραματικά με ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών να χάνουν τις έδρες τους.

Απέλπιδες προσπάθειες από τον Σούνακ

Από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ προσπαθεί έστω και την τελευταία στιγμή να αποσπάσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων Συντηρητικών και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

«Αν ψηφίσετε τον Κιρ Στάρμερ, δήλωσε χθες ο Σούνακ, θα γίνει πρωθυπουργός μερικής απασχόλησης».

Όπως γράφει ο βρετανικός Τύπος, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος υπέστη την ολομέτωπη επίθεση των Τόρις, όχι για το πρόγραμμά του, αλλά για το στυλ της ηγεσίας που προασπίζεται.

Οι Συντηρητικοί έσπευσαν να προειδοποιήσουν τους Βρετανούς ότι «ο Στάρμερ θα αφήνει το γραφείο του στις 6 το απόγευμα επειδή έχει εμμονή με την οικογένειά του» και ότι «η χώρα αξίζει κάποιον καλύτερο».


Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής των Εργατικών: «Ποτέ δεν διέκοψα την εργασία μου στις 6 το απόγευμα». Πάντως, ο Στάρμερ είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα προσπαθήσει να έχει ελεύθερα τα βράδια της Παρασκευής ώστε να περνάει χρόνο με τα παιδιά του.

«Έχουμε στρατηγική και θα προσπαθήσουμε να τη σεβαστούμε. Θέλουμε να χαρίσουμε πραγματικά δημιουργικό χρόνο στα παιδιά μας, οπότε τις Παρασκευές δεν θα κάνω τίποτα μετά τις 6, ότι και αν γίνει, όπως εξάλλου κάνω εδώ και χρόνια. Θα πηγαίνω τον γιο μου στο κικ μπόξινγκ και την κόρη μου στο κολύμπι. Είμαι μπαμπάς, τους αγαπώ, είναι τα καμάρια μου και η χαρά μου και δεν θέλω να χάσω αυτόν τον χρόνο μαζί τους» είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες.

Ο παράγοντας Φάρατζ

Ανεξάρτητα από το προσωπικό πρόγραμμα του Στάρμερ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα άνω των 17 ποσοστιαίων μονάδων των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών με τη δεξιά παράταξη «Reform UK» να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Οι Εργατικοί επιμένουν στο σχέδιο να ισορροπήσουν «το χάος που προκάλεσαν οι Τόρις», με την παράταξη του Ρίσι Σούνακ να φοβάται μη χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση. Σε αυτό, καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι αναποφάσιστοι, στους οποίους ποντάρουν οι Τόρις, ώστε να αποτρέψουν έστω την πλειοψηφία των Εργατικών στο Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία για την τακτική ψήφο με συνεργασίες μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων, που μπορεί να φέρουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κόμμα του Φάρατζ, παρά την άνοδό του, υποφέρει από διαρροές, καθώς σήμερα άλλη μία υποψήφια δήλωσε ότι αποχωρεί εξαιτίας του ρατσισμού που εκφράζεται από συνυποψήφιούς της, και στηρίζει τους Συντηρητικούς, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Independent.

Το σκάνδαλο με τα στοιχήματα

Σημειώνεται ότι, τα ποσοστά των Συντηρητικών υπέστησαν σοβαρό πλήγμα με αφορμή κι ένα σκάνδαλο μεγατόνων που έπληξε το κόμμα λίγες μόνο ημέρες προτού στηθούν οι κάλπες.

Σύμφωνα με την Guardian, περίπου 15 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκονται υπό έρευνα για την τοποθέτηση ύποπτων στοιχημάτων σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών μέσα σε 24 ώρες πριν από την προκήρυξή τους.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας από τους αστυνομικούς στενής προστασίας του πρωθυπουργού, ο βουλευτής Κρεγκ Γουίλιαμς, ένας από τους στενότερους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες του Σούνακ, ο επικεφαλής δεδομένων του κόμματος, Νικ Μέισον, ο διευθυντής εκστρατειών του κόμματος, Τόνι Λι, και η σύζυγος του Λι, Λόρα Σόντερς, υποψήφια των Τόρις για το βόρειο δυτικό Μπρίστολ.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ