Angel cake, ένα κέικ χωρίς λιπαρά

30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 12

 500 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
 250 γρ. αλεύρι μαλακό
 12 ασπράδια από μεσαία αυγά
 1 κουτ. γλυκού κρεμόριο (σε μπαχαράδικα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα μπαχαρικά)
 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
 ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε το Angel cake, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, με αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, τα ασπράδια με το κρεμόριο, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντας την κάθε δόση μόλις έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη.
Μόλις η μαρέγκα σφίξει, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το ξύσμα, ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με μεγάλες κυκλικές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της η μαρέγκα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαμέτρου 25 εκ., καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα, φροντίζοντας η λωρίδα που θα τοποθετήσουμε περιμετρικά στα τοιχώματα να εξέχει από αυτά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα.
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι - θα πρέπει να βγει στεγνό, αλλιώς ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με φρούτα ή με λίγη άχνη ζάχαρη.
Το χρώμα του βγαίνει λευκό και η υφή του ιδιαίτερη, μαλακή και σπογγώδης. Είναι πολύ νόστιμο, αν και κάπως ουδέτερο σε γεύση, γι’ αυτό μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρούτα, να το πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ή, αν θέλουμε κάτι πιο πλούσιο και όχι απαραίτητα light, να το σερβίρουμε με παγωτό, με σος βανίλιας, με καραμέλα μπάτερσκοτς κ.ά.

https://www.gastronomos.gr/