Πώς να προετοιμαστείτε για να υιοθετήσετε ένα τυφλό σκυλάκι

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα τυφλό σκυλάκι και αγχώνεστε σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε;

Μην ανησυχείτε. Το πλάσμα που θα βάλετε στο σπίτι σας θα σας ευγνωμονεί για πάντα, και η σχέση που θα αναπτύξετε μαζί του δεν θα μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η υιοθεσία ενός τυφλού σκύλου δεν διαφέρει πολύ από τη διαδικασία της υιοθεσίας ενός σκύλου που βλέπει. Χρειάζεται, απλά, λίγη επιπλέον προετοιμασία.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνετε αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε έναν τυφλό σκύλο:

Δημιουργήστε μια ασφαλή περιοχή

Είναι σημαντικό να φτιάξετε έναν χώρο στον οποίο το τυφλό κουτάβι ή ενήλικο σκυλάκι σας θα νιώθει άνεση και ασφάλεια. Διαμορφώστε μια ζώνη του σπιτιού, μέσα στην οποία δεν θα μπορεί να χτυπήσει ή να κάνει ζημιές, και όπου θα νιώθει άνετα. Μπορεί να επιλέξετε ένα δωμάτιο του σπιτιού σας, ή να περιφράξετε έναν χώρο όπου θα μπορεί να κοιμάται και να παίζει χωρίς επίβλεψη με ασφάλεια.

Διαμορφώστε κατάλληλα το σπίτι και την αυλή σας

Σκεφτείτε σημεία του σπιτιού και της αυλής σας που, δυνητικά, είναι επικίνδυνα για το τυφλό σκυλάκι σας, όπως μυτερές γωνίες επίπλων ή σκάλες, και καλύψτε τα με ειδικά προστατευτικά, ή τοποθετήστε πορτάκια ασφαλείας.

Χρησιμοποιήστε χαλάκια ή διαδρόμους για να σηματοδοτήσετε συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο σπίτι. Ο σκύλος σας θα συνηθίσει την αίσθησή τους στα πόδια του, και θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται.

Αντίστοιχα, βεβαιωθείτε ότι η αυλή σας είναι εξίσου ασφαλής με το υπόλοιπο σπίτι, και επαρκώς περιφραγμένη. Αν έχετε πισίνα ή σημεία απ’ όπου διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, βεβαιωθείτε ότι είναι περιφραγμένα ή ασφαλισμένα κατάλληλα. Τις πρώτες μέρες, περπατήστε με τον σκύλο σας κρατώντας τον απ’ το λουρί του, μέχρι να συνηθίσει την αυλή και να μάθει τι πρέπει να αποφεύγει.

Μην αλλάζετε συχνά τη διακόσμηση

Γενικά, καλό είναι να αποφεύγετε τη συχνή αναδιαμόρφωση του χώρου αν ζείτε παρέα με έναν τυφλό σκύλο. Το σκυλάκι σας θα μάθει τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χώρου απ’ έξω, καθώς και το πώς να κινείται γύρω τους, να τα αποφεύγει, να μπαινοβγαίνει μέσα από πόρτες, και να γνωρίζει πού βρίσκεται το καθετί. Προσέχετε κάθε φορά που μετακινείτε καρέκλες ή σκαμπό, έτσι ώστε να μην γίνουν εμπόδια.

Εκπαιδεύστε τον

Είναι σημαντικό για κάθε σκύλο που υιοθετείται να περνά από μια βασική εκπαίδευση, πόσο μάλλον για έναν τυφλό σκύλο που πρέπει να δεθεί στενά με τον κηδεμόνα του. Η εκπαίδευση είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ σκύλου και ανθρώπου. Ένας σκύλος που δεν έχει μία αίσθηση, οξύνει ιδιαίτερα τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετική όσφρηση ή ακοή. Οι τυφλοί σκύλοι μαθαίνουν γρήγορα τις μυρωδιές των διάφορων αντικειμένων, κάτι που τους βοηθά ιδιαίτερα στις περιπλανήσεις τους στον χώρο.

Μία από τις πρώτες εντολές που πρέπει να μάθει ο σκύλος σας είναι το “πρόσεχε!”, κάθε φορά που πλησιάζει επικίνδυνα κάποιον τοίχο, έπιπλο, ή ακόμα και τα πόδια σας.

Ετοιμαστείτε για πολλή κουβεντούλα

Ο τυφλός σκύλος σας δεν μπορεί να σας δει, οπότε για να του επικοινωνήσετε το πού βρίσκεστε θα πρέπει κυρίως να του μιλάτε. Όταν βγαίνετε μαζί του βόλτα, εκτός από το “πρόσεχε”, θα του μάθετε να ακολουθεί κι άλλες εντολές, όπως το “βήμα πάνω” και το “βήμα κάτω”, για να μπορέσει να κινηθεί σε πεζοδρόμια και σκαλάκια.

Όταν βρίσκεστε στο σπίτι και φεύγετε από ένα δωμάτιο, συνιστάται να ενημερώνετε τον σκύλο σας λεκτικά ώστε να μην σας ψάχνει. Σκεφτείτε την πιθανότητα να αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο όταν λείπετε απ’ το σπίτι, και δοκιμάστε να αγοράσετε παιχνίδια που κάνουν θόρυβο.

Σκεφτείτε τα άλλα κατοικίδιά σας

Αν έχετε κι άλλα ζώα συντροφιάς στο σπίτι, αναρωτηθείτε αν θα καλωσορίσουν ένα νέο, τυφλό μέλος στην οικογένεια, βάσει των προσωπικοτήτων και των συμπεριφορών τους. Ένα τυφλό σκυλάκι δεν μπορεί να αντιληφθεί σημάδια της γλώσσας του σώματος άλλων σκύλων ή γατών που έχουν σκοπό να το προειδοποιήσουν. Βεβαιωθείτε ότι τα υπόλοιπα σκυλάκια ή γατάκια που έχετε στο σπίτι είναι αρκετά ανεκτικά, και ότι έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να αποδεχτούν ένα νέο ζωάκι που έχει μια αναπηρία. Αν δεν είστε σίγουρος/η για την ανεκτικότητα των κατοικιδίων σας, συμβουλευτείτε έναν/μία εκπαιδευτή/τρια ή κτηνίατρο για το πώς θα πρέπει να προχωρήσετε.

Τελευταίες σκέψεις: Σίγουρα θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες προσαρμογές στην καθημερινότητά σας για να καταστήσετε τη ζωή και το σπίτι σας φιλικά απέναντι σε ένα ανάπηρο σκυλάκι. Η αξία της σχέσης που θα αναπτύξετε, όμως, είναι ανεκτίμητη. Με την κατάλληλη προετοιμασία, θα μπορέσετε εύκολα να καλωσορίσετε ένα τυφλό ζωάκι στην οικογένειά σας.

topetmou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ