Διαζύγιο: Μήπως ο γάμος σας είχε τελειώσει πριν καν αρχίσει;

Κάθε σχέση περνά από δοκιμασίες και δυσκολίες. Άλλες διαχειρίσιμες, άλλες πάλι όχι. Αν ένας γάμος βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης, κάποιες φορές, ορισμένα οικεία πρόσωπα το γνωρίζουν και βέβαια αν έρθει ένα διαζύγιο, δεν είναι πια μυστικό σε κανέναν από τον περίγυρο πως οι σύντροφοι λογικά ήταν αντιμέτωποι με προβλήματα που δεν τους επέτρεπαν να είναι πλέον μαζί.

Όμως, τα προβλήματα στη σχέση φαίνεται να είναι εμφανή από την αρχή και μάλιστα οι γυναίκες έχουν την διαισθητική ικανότητα να προβλέψουν τη λήξη του γάμου σε αντίθεση με τους άνδρες. Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 431 νιόπαντρα ζευγάρια.

Η έρευνα

Από το σύνολο των ζευγαριών που συμμετείχαν στην έρευνα, λίγα χώρισαν σε βάθος 5ετίας. Στους 40 διαζευγμένους συμμετέχοντες δόθηκε μια λίστα με 28 διαφορετικά προβλήματα και ζητήθηκε σε όλη τη διάρκεια της μελέτης να αξιολογήσουν πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργούσε το κάθε… πρόβλημα στο γάμο τους.

Τα θέματα αφορούσαν την επικοινωνία, την προθυμία να «δουλέψει» το ζευγάρι για τη σχέση, τα κοινά σχέδια για το μέλλον και τον ποιοτικό χρόνο που περνούσαν οι σύντροφοι μαζί.

Σε ποιο βαθμό το κάθε ένα από αυτά τα 28 προβλήματα είχε συμβάλει στο διαζύγιο;

Οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι χώρισαν λόγω κακής επικοινωνίας (70%) και έλλειψη προθυμίας από πλευράς του συντρόφου τους να «δουλέψει» για τη σχέση (70%). Πολλές γυναίκες ανέφεραν επίσης ζητήματα εμπιστοσύνης (61%), ζήλια/απιστία (56%) και θέματα διάθεσης/ιδιοσυγκρασίας (56%).

Οι περισσότεροι άνδρες ανέφεραν πως το διαζύγιο οφειλόταν κυρίως σε ζητήματα διάθεσης/ιδιοσυγκρασίας της συζύγου τους (65%), επικοινωνίας (59%), εμπιστοσύνης (53%) και διαχείρισης των οικονομικών (41%).

Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν από την αρχή ή εμφανίστηκαν ξαφνικά;

Συνολικά, οι άνδρες μπόρεσαν να αναγνωρίσουν ότι τα κοινά σχέδια για το μέλλον αποτελούσαν πρόβλημα από την πρώτη μέρα του γάμου τους και κατά κάποιο τρόπο συνέβαλαν και στο τέλος του.

Οι γυναίκες, από την άλλη, κατάφεραν να εντοπίσουν 7 από τα συνολικά 13 προβλήματα που αργότερα θα αναγνώριζαν ως παράγοντες που συνέβαλαν στο διαζύγιό τους εξαρχής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες σε θέματα όπως η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη. Αυτή η ευαισθησία τους επιτρέπει να εντοπίσουν νωρίτερα προβλήματα που υπάρχουν στο γάμο και να παρατηρήσουν ότι αυτά τα προβλήματα χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Κάθε σχέση μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με ζητήματα που δεν είχαν προκύψει ποτέ πριν. Ωστόσο, φάνηκε πως τα θέματα που μπορεί τελικά να τερματίσουν έναν γάμο είναι πιθανό να υπάρχουν από την αρχή και να μην γίνονται αντιληπτά ή να μην θέλει κανείς να τα παραδεχτεί.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι φαίνεται να δυσκολεύονται να αποβάλλουν επαναλαμβανόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που βλάπτουν τους ίδιους και τους γύρω τους. Πιο απλά, ίσως εντέλει να ισχύει πως τελικά… δεν αλλάζει ο άνθρωπος».

Πηγή: Vita

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ