Μέτωπο κεντροαριστεράς, αλλά όχι ρευστοποίηση

του Γιάννη Λάμπρου, τ. Δημοτικού Συμβούλου


Όχι μόνο η άνοδος της ακροδεξιάς αλλά, κυρίως, η επικράτηση του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος επιβάλλουν την προσπάθεια συνεννόησης και κοινών δράσεων του χώρου που ιστορικά προσδιορίζεται από το σοσιαλιστικό ρεύμα ιδεών σε όλες του τις εκφάνσεις.

Η Αριστερά ως τμήμα αυτού του χώρου έχει να προσδώσει την αγωνιστικότητά της, την ανιδιοτέλεια, τη διεισδυτική πολιτική ανάλυση, την έστω και σύντομη κυβερνητική εμπειρία.

Από την άλλη έχει να μάθει πολλά για τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και οργάνωσης αλλά και για τις ιδιαίτερες προσεγγίσεις που απαιτούν θέματα της εποχής μας, όπως το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή αλλά και το διεθνές πολυπολικό τοπίο.

Η σύνθεση απόψεων και θέσεων δεν πρέπει να οδηγήσει στη ρευστοποίηση, αλλά στη συστράτευση σε ένα κοινό μέτωπο αποτίναξης των ολιγοπωλιακών πρακτικών διακυβέρνησης και οικονομικής δραστηριοποίησης, προς όφελος της κοινωνίας των πολλών και των πλέον αδύνατων.

Με μια Αριστερά που θέτει τα ερωτήματα και ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο που δημιουργεί το πλαίσιο για να υλοποιηθούν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας η εμπιστοσύνη των πολιτών θα ανακτηθεί όχι ως επιλογή ανάγκης αλλά ως ενεργητική συμπόρευση σε στόχους και φιλοδοξίες που υπερβαίνουν τα στενά κομματικά οφέλη.

Από αυτή τη διαδικασία μπορούν να κερδίσουν όλοι. Κυρίως οι πολίτες.