Πρόπολη: Το μαγικό συστατικό που προστατεύει την κοινωνία της μέλισσας και… το δέρμα μας

Γνωστή από την αρχαιότητα για τις ιδιαίτερα ευεργετικές της ιδιότητες (λέγεται πως τη χρησιμοποιούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα), η πρόπολη αυτήν τη στιγμή έχει τη θέση που της αξίζει στη λίστα με τα πιο αποτελεσματικά skincare συστατικά.

Όπως το μέλι, προέρχεται από τις μέλισσες και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Τι είναι η πρόπολη

Το μέλι δεν είναι το μόνο που παράγουν οι μέλισσες. Συλλέγουν ρητίνες από φυτά, τις αναμιγνύουν με κερί και γύρη, τις εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία για να παρασκευάσουν την πρόπολη -συγκεκριμένα, η πρόπολη περιέχει κατά μέσο όρο 55% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια και 5% γύρη, φλαβονοειδή, φαινολικές και αρωματικές ουσίες και ιχνοστοιχεία. Τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόπολη -οι σημαντικότερες, από φαρμακολογικής άποψης, είναι 38 φλαβονοειδή που περιέχει (καμφερόλη, κερκετίνη, πινοσερμπίνη κ.ά.)- καθιστώντας την ως μια από τις πιο ισχυρές φυσικές αντιβακτηριδιακές και προστατευτικές «ασπίδες» στη φύση. Η πρόπολη είναι μια από τις πιο πολύπλοκες και ισχυρές ουσίες που μπορεί κανείς να βρει στη φύση, και δεν μπορεί να παρασκευαστεί εργαστηριακά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λέξη πρόπολη προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «προ» και «πόλη». Η έκφραση «προ της πόλεως» είναι η πιο κατάλληλη περιγραφή, μιας και η πρόπολη παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία της κοινωνίας της μέλισσας -«σφραγίζει», αποστειρώνει και προστατεύει την κυψέλη από μολύνσεις και εισβολείς. Επίσης, οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν και ως δομικό υλικό. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Οι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία των αποστημάτων, οι Ασσύριοι την έβαζαν σε πληγές και όγκους, για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση και να βοηθήσουν τη διαδικασία επούλωσης, ενώ οι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν μούμιες.

Ολοένα και περισσότερα brands επιλέγουν την πρόπολη ως βασικό συστατικό στα skincare προϊόντα τους -ένα από αυτά είναι η Apivita (το όνομα προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “apis” και “vita” που μαζί σημαίνουν «η ζωή της μέλισσας»), στην οποία η πρόπολη είναι ο πρωταγωνιστής στις σειρές της που είναι αφιερωμένες στην προστασία και την εξισορρόπηση του δέρματος. «Οι μέλισσες υπάρχουν εδώ και 80 εκατομμύρια χρόνια, παράγοντας πρόπολη και μέλι, βασιλικό πολτό και κερί, μοιράζονται τη γενναιοδωρία τους κι επικονιάζουν χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον. Είναι ζωτικής σημασίας για τη συνεχή επιβίωση του πλανήτη.» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, συν-ιδρυτής της Apivita μαζί με τη σύζυγό του κ. Νίκη Κουτσιανά (αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η Apivita έχει περάσει πλέον στον ισπανικό όμιλο Puig όμως το ζεύγος Κουτσιανά συνεχίζει να αξιοποιεί τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης μέσα από τη νέα εταιρεία του, Symbeeosis).

Τα οφέλη της πρόπολης στην επιδερμίδα

Η πρόπολη προσφέρει αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά, αντιμυκητιακά και καταπραϋντικά οφέλη στην επιδερμίδα. Αποκαθιστά την ισορροπία του φυσικού της μικροβιώματος ενώ, σύμφωνα με την Apivita, ελαχιστοποιεί την παρουσία 11 σημαντικά επιβλαβών παθογόνων βακτηρίων του δέρματος. Επίσης, προσφέρει μια ισχυρή προστατευτική αντιοξειδωτική «ασπίδα» απέναντι σε στρεσογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση και η ηλιακή ακτινοβολία, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για το 80% των καθημερινών «επιθέσεων» στην επιδερμίδα. Επιπλέον, ενεργοποιεί τη σύνθεση των ιστών του δέρματος διατηρώντας το έτσι νεανικό.

Τι να προσέξετε

Εάν έχετε αλλεργία στο μέλι, τις μέλισσες ή τη γύρη, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσετε αντίδραση και στα προϊόντα που περιέχουν πρόπολη. Σε αυτήν την περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό πριν προσθέσετε την πρόπολη στη skincare ρουτίνα σας, ειδικά εάν έχετε υπάρχουσες αλλεργίες ή άσθμα. Και φυσικά, καλό είναι να κάνετε πάντα ένα patch test στο εσωτερικό του καρπού σας πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν με πρόπολη.

https://www.vita.gr/