Daily Mail: Πώς και πότε Κλίντον, Ομπάμα, Πελόζι και Σούμερ θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Μπάιντεν

Σχεδόν κάθε φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται δημοσίως αυτές τις μέρες, τροφοδοτεί συζητήσεις σχετικά με το «αν θα αποσυρθεί ο γερασμένος Τζο από την κούρσα του 2024;» και «αν τελικά θα αναγκαστεί να κάνει στην άκρη;». Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εθεάθη το Σάββατο να πιάνει το χέρι του Μπάιντεν και να τον καθοδηγεί εκτός σκηνής σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Λος Άντζελες. Όπως αναφέρει η Daily Mail, φαίνεται ότι όσο κρύο νερό κι αν ρίξει η εκστρατεία του Μπάιντεν ή το Δημοκρατικό Κόμμα σε αυτή τη φωτιά των εικασιών, οι Αμερικανοί δεν θα αποτραβηχτούν από τη Μεγάλη Θεωρία Αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για την ιδέα ότι με κάποιο τρόπο, με κάποιο τρόπο ο πρόεδρος θα αντικατασταθεί ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών του 2024 , αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

«Η αποχώρηση θα ήταν μεγάλο ρίσκο. Αλλά υπάρχει κάποιο όριο κάτω από το οποίο η συνέχιση της υποψηφιότητας είναι μεγαλύτερο ρίσκο», έγραψε ο γκουρού των δημοσκοπήσεων Νέιτ Σίλβερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα. «Φτάσαμε εκεί; Δεν ξέρω. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από δίκαιο να ρωτάμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σίλβερ, ιδρυτής της ιστοσελίδας FiveThirtyEight, σημείωσε ότι ο μέσος όρος αποδοχής του Μπάιντεν είχε φτάσει σε νέο χαμηλό επίπεδο, στο 37,4%. Και η κυριότερη από τις ανησυχίες των ψηφοφόρων είναι η ηλικία του Μπάιντεν.

Ο Τζέιμς Κάρβιλ ο πολιτικός εγκέφαλος πίσω από τις προεδρικές εκστρατείες του Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ευθέως αυτό το μήνα ότι ο Μπάιντεν δεν έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή.

Τώρα, μια ύστατη προσπάθεια των υποστηρικτών του Μπάιντεν να «φιμώσουν» τους επικριτές του μέσα στο κόμμα μπορεί να αποδειχθεί η τελική του καταστροφή. Σύμφωνα με το μεγάλο κεφάλι των Δημοκρατικών, τον γκουρού της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, η ομάδα του Μπάιντεν προγραμμάτισε ένα από τα πιο πρώιμα προεδρικά ντιμπέιτ στην ιστορία (27 Ιουνίου στο CNN) για να αποδείξει στους αρνητές ότι ο Τζο δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Όμως αυτό ενέχει τεράστιο ρίσκο.

Ενώ μια αποτελεσματική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ θα μπορούσε να βοηθήσει στη συσπείρωση των Δημοκρατικών πίσω του – ένα σημαντικό λάθος θα πυροδοτούσε μόνο περισσότερες συζητήσεις περί αντικατάστασης.

Ο πρώην σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον και εμπειρογνώμονας δημοσκοπήσεων Μαρκ Πεν υποδήλωσε ότι το ντιμπέιτ του CNN θα είναι η τελευταία ευκαιρία του Μπάιντεν να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους ότι είναι κατάλληλος για τη θέση.

Κατά το δημοσίευμα «η DailyMail.com έμαθε ότι αν ο Τζο σκοντάψει σε αυτή την πρώτη αναμέτρηση με τον Τραμπ ή αν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις συνεχίσουν να πέφτουν, θα χρειαστεί ένα ενιαίο μέτωπο προσώπων υψηλού κύρους για να κάνει τον Τζο να αποσυρθεί».

«Οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει θα ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον, η Νάνσι Πελόζι και ο Τσακ Σούμερ», δήλωσε ένας στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στη Mail. «Θα πρέπει να είναι οι τέσσερις τους μαζί».

Ένας σύμβουλος μάλιστα παρομοίασε τον βαθμό δυσκολίας της αντικατάστασης του υποψηφίου τους ως παρόμοιο με την προσπάθεια να γυρίσει το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπεσε στη γέφυρα “Francis Scott Key” στη Βαλτιμόρη τον Μάιο.

Αυτή η θλιβερή ιστορία κατέληξε με ολική κατάρρευση και έξι θανάτους…

Όμως άλλοι γνώστες του κόμματος παραδέχονται ότι η ανταλλαγή υποψηφίων θα μπορούσε να λειτουργήσει αν όλα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα και εκτελεσμένα.

Ο πολιτικός αρθρογράφος Τζο Κλάιν ανέφερε ότι αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, «ένας δυναμικός νέος υποψήφιος -μη με ρωτάτε ποιος- θα μπορούσε να κερδίσει τη χώρα με μια μόνο ομιλία στο συνέδριο” τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το σενάριο του Κλάιν, ο σωτήρας του Δημοκρατικού Κόμματος θα εκφωνούσε μια εμπνευσμένη ομιλία τύπου Ομπάμα, παρόμοια με την περίφημη ομιλία του Μπαράκ στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2004, η οποία θα έφερνε γρήγορα κοντά τους δυσαρεστημένους Δημοκρατικούς και τους μετριοπαθείς ανεξάρτητους.

Πηγή: Daily Mail