Επαναπατρίζονται οι σοροί 15 πεσόντων στη μάχη της Κύπρου του 1974

Με μάτια πρησμένα από το κλάμα, οι συγγενείς Ελλαδιτών ηρώων στάθηκαν μπροστά σε 15 φέρετρα σκεπασμένα από την ελληνική σημαία και τις φωτογραφίες των παλικαριών τους.

Με τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου, τελετή επαναπατρισμού των οστών των Ελλαδιτών πεσόντων της τουρκικής εισβολής του 1974 και της τουρκοανταρσίας του 1963-64, ενώ ακολούθησε και ενταφιασμός στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για τις περιπτώσεις που εξέφρασαν αυτή την επιθυμία οι οικογένειές τους.

 

Πρόκειται για τους Κρατημένο Αναστάσιο, Αναλυτή Γεώργιο, Τσιτιρίδη Κωνσταντίνο, Ηλιόπουλο Παναγιώτη, Τούλη Ηλία, Μαρτζάκλη Γεώργιο, Τσαγκαλίδη Κωνσταντίνο, Ηλιόπουλο Ιωάννη, Χριστόπουλο Αλέξιο, Ξανθόπουλο Αθανάσιο, Κουκουλάρη Χρίστο, Μπινάκη Γεώργιο, Μπουρέκα Ασημάκη, Χίο Φράγκο, Σαρλιάν Χαράλαμπο, οι οποίοι πέρασαν στην αθανασία.

Για συγκλονιστικές οι στιγμές, μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι τιμούν εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους «υπέρ πίστεως και πατρίδος», για αδελφούς Έλληνες, οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο «για να ενισχύσουν την προάσπιση των εδαφών μας, για να διασφαλίσουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για να αντικόψουν τις ορδές του Αττίλα».

 

Κάθε φορά, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης που τελούνται νεκρώσιμες ακολουθίες Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών «που θεωρούνταν αγνοούμενοι και των οποίων τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν, ακόμα και μετά από 50-60 χρόνια, τα γεγονότα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, αναβιώνουν και ζωντανεύουν ακόμη περισσότερο».

Αποδίδουν, είπε, τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες Ελλαδίτες και στις οικογένειές τους «για τη θυσία τους, για το αίμα που χάρισαν στην πατρώα μας γη, ζωντανεύουν και πάλι τα μέτωπα των μαχών και των συγκρούσεων, οι συνθήκες του πολέμου, οι λεηλασίες, οι βομβαρδισμοί, το παρελθόν γίνεται ξανά παρόν και γιγαντώνει τη μνήμη. Την ίδια στιγμή, γιγαντώνει πολύ περισσότερο και τη θέληση για συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την ευλογημένη μέρα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των συγγενών των πεσόντων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Γιώργου Τσιτσικώστα και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Χούπη, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου, της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων Μαρίας Καλμπουρτζή και του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκου Σεργίδη.