Ο σκύλος είναι «εκδικητικός τύπος» – Πόσο τον αδικούμε;

Ο σκύλος δεν εκδικείται. Άλλοι είναι οι λόγοι, που ο αγαπημένος σας φίλος «αφηνιάζει» κατά την απουσία σας, ή κάνει άλλες καταστροφές, ενώ βρίσκεστε στο σπίτι.

««Τον άφησα μόνο του στο σπίτι και με εκδικήθηκε. Κατέστρεψε τον καναπέ μου». «Τον έβγαλα στον κήπο, γιατί είχα επισκέπτες, και έφαγε όλο το αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Το έκανε για να με εκδικηθεί». «Ήρθε στο σπίτι μου μία φίλη μαζί με τον σκύλο της, και ο δικός μου κατούρησε το κρεβάτι. Με εκδικήθηκε». «Μιλούσα στο τηλέφωνο και, για να με εκδικηθεί, έφαγε τα αγαπημένα μου παπούτσια».

Οι σκύλοι δεν εκδικούνται γιατί, απλά, δεν είναι άνθρωποι

Είναι ορισμένα παραδείγματα, από κηδεμόνες σκύλων, που πιστεύουν ότι ο σκύλος τούς εκδικείται.
Οι σκύλοι δεν εκδικούνται γιατί, απλά, δεν είναι άνθρωποι. Ένας σκύλος γαβγίζει, καταστρέφει, κατουράει σε μέρη που κατά την γνώμη μας δεν πρέπει, γιατί, απλά, φταίμε εμείς», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Μιχάλης Διαμαντάρας.

Οι αιτίες που ο σκύλος κάνει το σπίτι «φύλλο και φτερό»

Ο σκύλος, λοιπόν, δεν είναι εκδικητικό πλάσμα. Δεν κάνει καταστροφές για… να πάρει το αίμα του πίσω.

Αλλά, όπως εξηγεί ο κ. Διαμαντάρας, ψάχνει τρόπους να τραβήξει την προσοχή μας, αγχώνεται επειδή τον αφήσαμε μόνο του. Μπορεί να φοβήθηκε από κάποιον ήχο (πυροτεχνήματα, βροντές, αστραπές), ή να βαρέθηκε, γιατί δεν έχει εκτονωθεί όσο πρέπει.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτές τις καταστάσεις

«Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία, τουλάχιστον όσο αφορά τα κουτάβια, προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, είναι το crate (κλουβί περιορισμού).

Πολλές φορές, το κουτάβι θα προσπαθήσει να μάς αποσπάσει την προσοχή: κατουρώντας, καταστρέφοντας αγαπημένα μας αντικείμενα, ή γαβγίζοντας, προκειμένου να σταματήσουμε να βλέπουμε τηλεόραση ή να κλείσουμε το τηλέφωνο.

Η χρήση του crate θα μάς βοηθήσει να αποτρέψουμε το κουτάβι από το να προκαλέσει τέτοιες καταστάσεις», διευκρινίζει ο κ. Διαμαντάρας.

Εννοείται ότι θα έχετε μάθει στο κουτάβι σας, με θετικό τρόπο, να παραμένει στο κλουβάκι του ήρεμο και να νιώθει ευχάριστα.

Έτσι, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, μπορείτε να ελέγχετε το κουτάβι σας, εκείνες τις στιγμές που δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να ασχοληθείτε μαζί του.

Βέβαια, όπως λέει, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αντικείμενα που τα χρησιμοποιούμε συχνά (τηλεκοντρόλ, φορτιστές, τηλέφωνα, αναπτήρες), είναι, δυστυχώς για εμάς, αγαπημένα παιχνίδια του τετράποδου φίλου μας.

«Η ανάγκη του να παίξει με αντικείμενα που έχουν την έντονη μυρωδιά μας, δυστυχώς, φέρνει την καταστροφή.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, τέτοια πράγματα να βρίσκονται σε σημεία που να μην είναι εύκολη η πρόσβαση του αγαπημένου μας σκύλου», συμβουλεύει ο κ. Διαμαντάρας.

Πολλές φορές, πάλι, η αγνόηση τέτοιων συμπεριφορών θα ήταν ίσως, όπως αναφέρει ο εκπαιδευτής, ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης.

Πότε ένας σκύλος δεν παρουσιάζει αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές

«Ένας σκύλος είναι αδύνατον να προκαλέσει προβλήματα, αν δεν χάνει τις καθημερινές του βόλτες.

Αν φροντίζουμε για συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο και τού αφιερώνουμε χρόνο για παιχνίδι, εκτός ή εντός σπιτιού.

Παιχνίδια διαδραστικά, έξυπνα, που, συνήθως, σχετίζονται με λιχουδιές, βοηθάνε πολύ να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε τις ζημιές του αγαπημένου μας φίλου», αναφέρει ο εκπαιδευτής.

Ασκήσεις υπακοής, υπομονής, επίσης βοηθούν πολύ τον σκύλο, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάρα, ώστε να είναι ήρεμος και υπάκουος.

Εν ολίγοις, ο κ. Διαμαντάρας, τονίζει: «Με λίγα λόγια, οι σκύλοι δεν εκδικούνται. Απλά, αλλάζουν δόντια, βαριούνται, φοβούνται, ή θέλουν λίγο παραπάνω την προσοχή μας.
Με υπομονή, επιμονή, καλή διάθεση, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξουμε την άποψη που έχουμε, ότι οι σκύλοι εκδικούνται».

https://www.in.gr/