Ο «Δίας» και ο «Σόλτσ-οματ»

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου 

 

Μετά από 24 χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία!

Αν και έχει πάει δεκάδες φορές στο Βερολίνο, αυτή τη φορά η πρόσκληση είναι από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εξ ου και η ιστορική λεπτομέρεια.

Μια επίσκεψη κρίσιμη, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς πολλά θ’ αλλάξουν και στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αναδειχθεί πανηγυρικά πρώτο κόμμα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Στη Γερμανία, η ακροδεξιά AfD επίσης, δεν αποκλείεται να ανεβεί στη δεύτερη θέση.

Συνολικά, στην Ε.Ε., άλλωστε, οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς θα διεκδικήσουν για πρώτη φορά θέση στο «βάθρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, Γερμανία και Γαλλία θέλουν να δείξουν από κοινού μια ενωμένη ευρωπαϊκή δύναμη. Κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο!

Ο Μακρόν δεν διστάζει βέβαια να «βρυχάται» απέναντι στο Βερολίνο, γιατί η οικονομία της Γαλλίας αναπτύσσεται ταχύτερα. Έχει ξεπεράσει τις κρίσεις καλύτερα απ’ ό,τι η Γερμανία τα τελευταία χρόνια.
Η Γαλλία είναι πλέον το νούμερο ένα στην Ευρώπη όσον αφορά τους ξένους επενδυτές. Όσο και αν το δημόσιο χρέος της έχει απογειωθεί.

Ακόμη κι αν η Γερμανία παραμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. με σχετικά ισχυρό βιομηχανικό τομέα, το «φλερτ» με την ύφεση καλά κρατεί!

Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία θέλει να επιβάλει τον «προστατευτισμό» στην Ε.Ε. Στην τελευταία ομιλία του για την Ευρώπη, στη Σορβόννη, ζήτησε ουσιαστικά, προστατευτικά μέτρα έναντι ΗΠΑ και Κίνας.

Αλλά η Γερμανία θέλει να εξάγει και ο προστατευτισμός είναι απαγορευτικός για την εξαγωγική γερμανική οικονομία.

Ο Μακρόν θέλει ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο στην Ε.Ε. Με εκτεταμένο προϋπολογισμό για επενδύσεις σε τομείς όπως η προστασία του κλίματος, η τεχνητή νοημοσύνη και η άμυνα. Με ευρωομόλογα, όπου και όταν χρειάζεται.

Η Γερμανία αντιδρά στην κοινή έκδοση χρέους, όπως και οι σύμμαχοί της.

Ποιος θα επικρατήσει; Ο χαρισματικός Μακρόν, με το παρατσούκλι «Δίας»; Ο «L’Elu», ο εκλεκτός, όπως τον αποκαλούσε η αγαπημένη του γιαγιά;

Ή ο στωικός Σολτς με το προσωνύμιο «Σόλτσοματ», για το λιτό και λακωνικό στιλ επικοινωνίας του; Τόσο «δυναμικό», όσο ενός Άγγλου μπάτλερ την ώρα του τσαγιού!

https://www.naftemporiki.gr/