Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος έχει κατάθλιψη

Μπορεί, άραγε, ο σκύλος να υποφέρει από κατάθλιψη; Οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του μπορεί να δείχνει ότι η ψυχολογική του υγεία δεν είναι καλή.

«Οι σκύλοι –όπως και οι γάτες- είναι κατοικίδια, τα οποία έχουν συναισθήματα και ενσυναίσθηση, αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, και αντιδρούν αντίστοιχα. Έχουν και την ικανότητα να χτίζουν ψυχικό δέσιμο με ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Όσον αφορά τον σκύλο, η εξημέρωσή του και η συμβίωσή μας μαζί του, τον επηρέασαν βαθιά. Τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς, όσο και σε ψυχολογικό και συναισθηματικό», επισημαίνει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η υπομονή και η κατανόηση εκ μέρους του κηδεμόνα

Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος είναι ένα πολυδιάστατο πλάσμα, όπως εξηγεί η κα Γρυπάρη, ικανό να διενεργεί πολύπλοκες εγκεφαλικές διεργασίες. Και να νιώθει συναισθήματα πρωτογενή, δευτερογενή, ακόμη και τριτογενή.

Μεταξύ των τελευταίων, όπως εξηγεί, είναι και η κατάθλιψη. Πρόκειται για μια ψυχική νόσο με συμπτώματα όπως η θλίψη, η μελαγχολία και η απώλεια ευχαρίστησης.
Άραγε, ο σκύλος παθαίνει κατάθλιψη; Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με την κα Γρυπάρη, και μάλιστα τη βιώνουν και την εκδηλώνουν ακριβώς όπως οι άνθρωποι.

Οι λόγοι που μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη ο σκύλος

Ένας σκύλος μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη, όπως λέει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια, επειδή:

1) Αδυνατεί να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις
2) Έχει ανασφάλειες
3) Βιώνει πένθος για την απώλεια ενός ανθρώπου ή ενός ζώου
4) Βιώνει μια δύσκολη αλλαγή
5) Έχει υποστεί κακοποίηση – εγκατάλειψη
6) Έχει δει άλλο ζώο να υφίσταται κακοποίηση
7) Έχει υποστεί εγκλεισμό για πολύ καιρό
8) Έχει μειώσει ή σταματήσει κάποιες δραστηριότητες, λόγω γήρατος
9) Είναι μαμά, που έχει αποχωριστεί τα κουτάβια της
10) Νιώθει το πένθος που βιώνει ο κηδεμόνας του για κάποια απώλεια

«Στην τελευταία αιτία θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω, διότι είναι πολύ πιο συνηθισμένη απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο σκύλος, ακριβώς επειδή έχει ενσυναίσθηση και μπορεί να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι που τον περιτριγυρίζουν, έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει εάν ο κηδεμόνας του βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Αυτή η συναισθηματική πτυχή επηρεάζει άμεσα τον σκύλο, διότι αντιλαμβάνεται την ψυχική απόσταση που δημιουργείται (ακούσια) με τον κηδεμόνα, και βιώνει μια είδους συναισθηματική εγκατάλειψη.

Ο άνθρωπος που πενθεί, συνήθως βιώνει μια παραίτηση και αποστασιοποιείται συναισθηματικά και ψυχικά από τους γύρω του», τονίζει η κα Γρυπάρη.

Εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή γίνεται αντιληπτή από τον σκύλο, ο οποίος αντιδρά αντίστοιχα. Ειδικά στις περιπτώσεις που, ενώ ο κηδεμόνας θρηνεί την απώλεια ενός κατοικιδίου του, υιοθετεί αμέσως ένα άλλο. Η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη για τον νέο σκύλο.

Όλες οι παραπάνω αιτίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός σκύλου, με αποτέλεσμα να εκδηλώσει καταθλιπτική συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στον σκύλο

Ένας σκύλος, ο οποίος έχει κατάθλιψη συνήθως, αναφέρει η κα Γρυπάρη, τρώει λιγότερο ή καθόλου, κοιμάται όλη ημέρα, είναι αδρανής, το βλέμμα του είναι απλανές. Δεν ανταποκρίνεται σε χάδια, δεν ενδιαφέρεται για παιχνίδια και δεν θέλει να βγαίνει βόλτα. Γενικότερα, εκδηλώνει μια παραίτηση και μια αποστασιοποίηση.

Πώς θεραπεύεται η κατάθλιψη στον σκύλο

«Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η υπομονή και η κατανόηση εκ μέρους του κηδεμόνα. Μόνο ο κηδεμόνας μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο του να βγει από το συναισθηματικό αδιέξοδο που βιώνει», τονίζει η κα Γρυπάρη.

Υπάρχει, βέβαια, και φαρμακευτική αγωγή, όπως ενημερώνει, η οποία, όμως, διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη της κυρίας Γρυπάρη, η ψυχολογική υποστήριξη του σκύλου από τον κηδεμόνα του είναι αυτή που θα τον βοηθήσει περισσότερο να κατανοήσει τι νιώθει και να το ξεπεράσει.

Τέλος, η ενεργειακή εκπαιδεύτρια λέει: «Η θεραπεία της κατάθλιψης απαιτεί χρόνο, υπομονή και πολλή αγάπη. Αγκαλιάστε συναισθηματικά τον σκύλο σας. Μόνο έτσι θα τον βοηθήσετε να ξεπεράσει την κατάθλιψή του».

* Η κυρία Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος.

Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Συμμετέχει, επίσης, στο σεμινάριο «Κατοικίδια στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία», όπου γίνεται προετοιμασία ζευγαριών για την αρμονική συμβίωση βρέφους και κατοικιδίου.

https://www.in.gr/