Άγρια σπαράγγια με λιαστή ντομάτα και σος σκόρδου

Υλικά

Μερίδες:4

Για τη σος σκόρδου]  

600 γρ. άγρια σπαράγγια ή πράσινα καλλιεργημένα  
3 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο  
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο  
100 γρ. λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια  
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο  
6 σκελίδες σκόρδου  
Χυμό από ½ λεμόνι  
1 αυγό  
3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή  
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη  
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο  
Αλάτι  
Μαύρο πιπέρι

Μία δροσερή και θρεπτική σαλάτα εποχής που συνδυάζει τη φρεσκάδα της ελληνικής υπαίθρου με τη γλυκύτητα της  λιαστής ντομάτας και με την πικάντικη γεύση που αφήνει η σος σκόρδου.

Διαδικασία
Βήμα 1

Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 15΄.

Βήμα 2

Σε μια ψηλή κανάτα ρίχνουμε το ψημένο σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μουστάρδα, το τσίλι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και χτυπάμε διαρκώς.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή λεπτή ροή χτυπώντας διαρκώς για να αποκτήσει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Σπάμε τα σπαράγγια στο κάτω μέρος πετώντας τα σκληρά κοτσάνια. Διαχωρίζουμε το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους.

Βήμα 5

Τοποθετούμε τις μύτες σπαραγγιών σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τις ζεματάμε για 2΄-3΄ να βγάλουν την πικράδα τους. Τις σουρώνουμε.

Βήμα 6

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια για 5΄ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά.

Βήμα 7

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος σκόρδου και γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό