Η αλήθεια για τη Βόρεια Μακεδονία

του Νότη Παπαδόπουλου, δημοσιογράφου
 

Η κυβέρνηση δηλώνει δικαιωμένη –κλείνοντας το μάτι στους Μακεδονομάχους– από την άρνηση της νέας προέδρου των Σκοπίων να αποκαλέσει τη χώρα της με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αυτό δείχνει –λένε στη Ν.Δ.– πόσο καλά έκαναν και δεν ψήφισαν το 2018 υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πλέον εμπράκτως πόσο σημαντική ήταν για την Ελλάδα η συμφωνία αυτή. Διότι δεσμεύει τη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί υποχρεωτικά το όνομα Βόρεια Μακεδονία στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στις συναλλαγές της με την Ε.Ε., αλλά και σε όλα τα εσωτερικά και διεθνή επίσημα έγγραφά της. Με βάση αυτή την υποχρέωση, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε προχθές τη γειτονική χώρα ότι ο δρόμος της για την Ευρώπη είναι κλειστός εάν δεν συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα.

Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το Ποτάμι, δεν είχαν στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο κι αν δεν ήταν η ιδανική για την Ελλάδα, τώρα η απίθανη αυτή νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και το VMRO θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και πάλι διεθνή εκστρατεία για το όνομα – ως δήθεν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και ίσως να έβρισκαν ευήκοα ώτα από χώρες που θα ήθελαν να αποτρέψουν το θέμα της ονομασίας να αποτελέσει ευκαιρία της Ρωσίας να ενισχύσει τα γεωπολιτικά της ερείσματα στα Βαλκάνια, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς στην περιοχή.

Η κατ’ αρχήν ομαλοποίηση, λοιπόν, των ελληνοσκοπιανών σχέσεων το 2018 με τη συμφωνία των Πρεσπών –ίσως τη μοναδική θετική συνεισφορά της διακυβέρνησης Τσίπρα μαζί με την «κωλοτούμπα» αποδοχής του τρίτου μνημονίου– ήταν σημαντική εξέλιξη για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ενα ανίσχυρο κράτος δύο εκατομμυρίων Σλαβομακεδόνων, Αλβανών και Σέρβων έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, βάζοντας φρένο στις όποιες ορέξεις χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, γιατί προχωράει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και παίρνει πρωτοβουλίες στα εθνικά –όπως η προσέγγιση με την Τουρκία– αγνοώντας τούς κατ’ επάγγελμα πατριώτες. Τα Σκόπια δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση. Αν μάλιστα η Ελλάδα είχε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη γείτονα, η εναέρια αστυνόμευση του FIR Σκοπίων θα ήταν σήμερα ευθύνη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι που θα προσγείωνε πιο γρήγορα στην πραγματικότητα την κυρία Σιλιάνοφσκα.

https://www.kathimerini.gr/