Γυναίκες και «κοιλιά του αλκοόλ»: Τι πρέπει να προσέχουμε

Συνήθως η κοιλιά από το αλκοόλ μάς φέρνει στο μυαλό άνδρες που πίνουν μπύρα, κρασοπατέρες και βαρελόφρονες. Ωστόσο και οι γυναίκες, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορεί να κάνουν κοιλιά από τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουν.

Τι σχήμα έχει η κοιλιά από το αλκοόλ;

Εάν ολόκληρη η κοιλιά προεξέχει προς τα έξω, με σχήμα όπως το σχήμα μιας κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τότε μιλάμε για κρασοκοιλιά (δεν μου αρέσουν οι μπύρες γι αυτό το γράφω έτσι).

Σε όλους μας αρέσει ένα ποτήρι κρασί (ή 2) μετά τη δουλειά, με το φαγητό ή όταν χαλαρώνουμε τα Σαββατοκύριακα. Δυστυχώς όμως όταν πίνουμε αλκοόλ σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να αναπτύξουμε, και εμείς οι γυναίκες, αυτό που είναι γνωστό ως «κοιλιά του αλκοόλ».

Τι είναι η «κοιλιά του αλκοόλ»;

Η κοιλιά από αλκοόλ είναι ουσιαστικά μια αύξηση του λίπους στην κοιλιά που συνδέεται με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ. Αυτό προκαλείται από μια μεγάλη ποσότητα σπλαχνικού λίπους. Έχουμε 2 διαφορετικούς τύπους λίπους στο σώμα – το σπλαχνικό λίπος, γνωστό και ως κρυμμένο λίπος, το οποίο αποθηκεύεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και το υποδόριο λίπος το οποίο αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα και είναι ορατό.

Το σπλαχνικό λίπος αποτελεί επίσης μόνο το ένα δέκατο του συνόλου του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα, παράγοντας χημικές ουσίες και ορμόνες που μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς και τοξικές για τον οργανισμό.

Ουσιαστικά, μια κοιλιά από αλκοόλ ή περισσότερο σπλαχνικό λίπος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, προκαλείται από υπερβολικές θερμίδες, από κακή διατροφή, από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και από ελάχιστη έως καθόλου σωματική δραστηριότητα.

Τι είναι οι «άδειες θερμίδες»;

Οι άδειες θερμίδες είναι θερμίδες που δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Εκτός από τις θερμίδες, τα τρόφιμα περιέχουν και άλλα συστατικά που είναι σημαντικά για τη συνολική μας υγεία, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και άλλα, Ωστόσο όταν τα τρόφιμα σάς δίνουν μόνο θερμίδες και καμία άλλη θρεπτική αξία και όφελος για την υγεία σας, τότε θεωρούνται «άδειες θερμίδες». Τα αλκοολούχα ποτά όπως κρασί, μπύρα, και όλα τα οινοπνευματώδη ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία

Γιατί το λίπος αγαπάει την κοιλιά μας;

Σε γενικές γραμμές, το λίπος στην κοιλιά είναι ένα πιο συνηθισμένο ζήτημα για τους άνδρες. Ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες ξεκινούν με παρόμοια πρότυπα αποθήκευσης λίπους, με την ηλικία αυτό αλλάζει. Οι άνδρες τείνουν να συσσωρεύουν και να αποθηκεύουν λίπος γύρω από την περιοχή της κοιλιάς τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περισσότερο σχήμα μήλου και είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη κοιλιάς του αλκοόλ.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος γύρω από τους μηρούς (αχλαδοειδές σώμα). Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υποδόριο λίπος, ενώ οι άνδρες τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συσσωρεύουν λίπος γύρω από την κοιλιά τους.

Οι προφανείς λόγοι για το λίπος γύρω από την κοιλιά είναι η κατανάλωση πολλών θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες δεν καίγονται μέσω της άσκησης. Εάν τρώτε ή πίνετε πολύ αλκοόλ και δεν ασκείστε αρκετά, είναι πιθανό να πάρετε βάρος, το οποίο θα αποθηκευτεί στο στομάχι σας.

Κυρίως η γήρανση είναι ο λόγος που οι γυναίκες μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύουν λίπος στο στομάχι. Για πολλές γυναίκες, αυτό μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει περισσότερο μετά την εμμηνόπαυση, όταν το σωματικό λίπος μετατοπίζεται στην κοιλιά. Η απώλεια της μυϊκής μάζας μειώνεται επίσης με την ηλικία και οι γυναίκες μπορεί να δουν αύξηση του λίπους στην κοιλιά ακόμη και όταν δεν παίρνουν βάρος. Αυτό συμβαίνει ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία επηρεάζουν το πού αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα.

Πόσο αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει την «κοιλιά από αλκοόλ»;

Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με το σωματικό βάρος, σε άντρες και γυναίκες, επηρεάζεται από δύο παράγοντες:

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε τόσο πιο πιθανό είναι να πάρετε βάρος και να αναπτύξετε κοιλιά από αλκοόλ. Επιπλέον, αν καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες (όπως η μπύρα), τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πάρετε βάρος.

Όμως, το αλκοόλ παίζει και έναν άλλο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ σταματά το σώμα από το να καίει λίπος, οδηγεί σε μεγαλύτερη πείνα και λιγότερο κορεσμό (το αίσθημα του κορεσμού) και σε κακές διατροφικές επιλογές.

«Κρασοκοιλιά» ή «μπυροκοιλιά»;

Η κοιλιά από κρασί και η κοιλιά από μπύρα είναι βασικά το ίδιο πράγμα – ό,τι αλκοόλ και αν πίνετε, εξακολουθεί να περιέχει θερμίδες που θα προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι οι πότες κόκκινου κρασιού έχουν λιγότερο σπλαχνικό λίπος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πιείτε ένα ολόκληρο μπουκάλι κρασί επειδή είναι κόκκινο. Κατά μέσο όρο, μια τυπική μερίδα κρασιού έχει περίπου 123 θερμίδες (που είναι χαμηλότερες από τη μπύρα), αλλά αν κατεβάζετε μερικά ποτήρια κρασί κάθε βράδυ, αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ επιπλέον βάρος. Το κλειδί είναι πραγματικά το μέτρο.

Γιατί σας φουσκώνει το κρασί;

Παρά το ότι το κρασί έχει λίγες θερμίδες περιέχει μαγιά η οποία προκαλεί ένα φαινόμενο φουσκώματος, μια ανισορροπία καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα, το οποίο οδηγεί σε φούσκωμα.

Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι δεν μπορείτε να πίνετε καθόλου αλκοόλ (δεν είναι κακό να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο περιστασιακά). Ιδίως τώρα που το καλοκαίρι έφτασε και όλοι υποκύπτουμε σε κανένα παραπάνω ποτάκι.

Ωστόσο, για να μην χρειάζεστε ένα μαγιώ ειδικό για μεγάλες κοιλιές, όπως η κοπέλα της κεντρικής φωτογραφίας, επιλέξτε αλκοόλ που περιέχει λιγότερες θερμίδες, όπως το λευκό ή το κόκκινο κρασί αντί για μπύρα.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην αποθηκεύετε λίπος στο σώμα σας και να εστιάζετε στην κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, δημητριακών ολικής αλέσεως και λαχανικών, ώστε να είστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, να μειώνετε το τσιμπολόγημα και να περιορίζετε την πείνα σας. Ειδικά όταν θέλετε να πιείτε ένα ποτηράκι.

Με πληροφορίες από: Juniper, Healthline, Mayo Clinic