Κοινωνικοποίηση της γάτας σας: Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο

Όταν μιλάμε για μια κοινωνικοποιημένη γάτα, εννοούμε μια γάτα η οποία απολαμβάνει την συντροφιά των ανθρώπων και άλλων ζώων.

Για να φτάσουμε όμως στο σημείο της κοινωνικοποίησης πρέπει η γάτα μας σταδιακά να εξοικειωθεί με ανθρώπινες εικόνες, μυρωδιές και ήχους. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και μεγάλη προσπάθεια.

Η γάτα όπως και όλα τα ζώα παρατηρεί το περιβάλλον γύρω της και έτσι αποκτά γνώσεις και εμπειρίες. Εάν στο περιβάλλον της υπάρχουν άνθρωποι τότε θα είναι πιο εύκολο για εκείνη να κοινωνικοποιηθεί. Εάν όμως μεγαλώσει εκτός σπιτιού και η μόνη της αλληλεπίδραση είναι με άλλες γάτες θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να έρθει κοντά με τους ανθρώπους.

Πότε όμως ξεκινάει η κοινωνικοποίησή της γάτας;

Σε όσο μικρότερη ηλικία έρχεται η γάτα σε επαφή με το ανθρώπινο είδος και τις συνήθειές τους, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μην γίνει φοβική, να απολαμβάνει τα χάδια και να αποζητά την αγάπη και την προσοχή των ανθρώπων. Από την ηλικία των δύο μόλις εβδομάδων τα γατάκια έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν το περιβάλλον γύρω τους και αν και δεν γεννιούνται με μια έμφυτη επιθυμία να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους, από αυτή την ηλικία μπορούμε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι δεν είμαστε τρομακτικοί και ότι τα αγαπάμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και 5 λεπτά την ημέρα, η ενασχόληση με τα νεαρά γατάκια μπορεί να έχει το αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησης που θέλουμε να πετύχουμε. Μάλιστα αν πολλοί άνθρωποι ασχολούνται μαζί τους, ιδίως έως την ευαίσθητη ηλικία των 7 εβδομάδων, θα υπάρχουν δια βίου οφέλη στην συνύπαρξη τους με τους κηδεμόνες τους και την κοινωνικοποίησή τους.
Δεν σημαίνει βέβαια ότι έχετε χάσει την ευκαιρία σας για να κοινωνικοποιήσετε την γάτα σας μετά τις 12 εβδομάδες γιατί ακόμα είναι σε θέση να εξοικειωθεί με το περιβάλλον και να μάθει τον κόσμο γύρω της.

Πώς θα ξεκινήσει η διαδικασία κοινωνικοποίησης της γάτας;

Σιγουρευτείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον για την γάτα σας προσφέροντάς της ένα άνετο κρεβάτι, καθαρό νερό και τροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στην αρχή θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με την συμπεριφορά και τις κινήσεις σας, δηλαδή να μιλάτε χαμηλόφωνα και να μην κάνετε απότομες κινήσεις προς το μέρος της. Μπορείτε να ξεκινήσετε να βάζετε την τροφή στο μπολάκι της και να φεύγετε για να μην την ενοχλείτε και όσο περνάει ο καιρός να φέρνετε το μπολ όλο και πιο κοντά σας. Όταν δείτε ότι η γάτα σας δεν φοβάται να σας πλησιάσει τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να την ταΐσετε και από το χέρι σας. Θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή που σας εμπιστεύεται όταν αρχίζει και τρίβεται στο χέρι σας ή το γλείφει. Μπορείτε έτσι σταδιακά κάθε φορά που έχει αυτή την συμπεριφορά να την επιβραβεύετε με λιχουδιές, καθώς το φαγητό είναι μία μέθοδος επιβράβευσης που καταλαβαίνουν οι γάτες.

Σημαντικό είναι, η πρώτη επαφή με άλλους ανθρώπους πέρα από τους κηδεμόνες της να αφήσει θετικές εντυπώσεις. Αυτή η συνάντηση πρέπει να είναι ήρεμη και να μην πιέσουν οι καλεσμένοι την γάτα σας για χάδια και αγκαλιές. Μόλις εκείνη είναι έτοιμη και έρθει προς το μέρος τους μπορούν να της δώσουν μια λιχουδιά και να την χαϊδέψουν. Αν παρόλα αυτά δεν νιώσει έτοιμη για αυτήν την πρώτη επαφή, θα πρέπει να της έχετε αφήσει μια διέξοδο για να αποσυρθεί σε ένα άλλο ήσυχο δωμάτιο.

Εάν θέλετε να φέρετε την γάτα σας σε επαφή με παιδιά, πρέπει να γίνει και αυτό σταδιακά και να εξασφαλίσετε την ασφάλειά τους από τυχόν ατυχήματα καθώς τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα θέλουν να πάρουν αγκαλιά το μικρό σας γατάκι και ίσως το τραυματίσουν ή το γατάκι σας γρατσουνίσει άθελά του τα παιδιά.

Σε περίπτωση που θέλετε να φέρετε την γάτα σας σε επαφή με άλλη ή άλλες γάτες και αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για όλες τις γάτες ώστε να μην επικρατήσει ο ανταγωνισμός και καλό θα ήταν έστω για αρχή να τρώνε από διαφορετικά μπολάκια.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επαφής με σκυλάκια, καθώς και τα δύο ζώα μπορεί να γίνουν επιθετικά το ένα απέναντι στο άλλο. Οπότε κατά την πρώτη επαφή καλό θα είναι να δώσετε και στα δύο ζώα λιχουδιές για να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις και να έχετε τον σκύλο με λουράκι για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τελικά υπάρχει σίγουρη μέθοδος κοινωνικοποίησης;

Το κλειδί για την κοινωνικοποίηση της γάτας είναι η προσπάθεια και η υπομονή ειδικά αν είναι ενήλικη. Μην χάνετε την ελπίδα και μην της επιβάλλετε τίποτα με το ζόρι διότι θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε τους χρόνο και χώρο και επιβραβεύστε την κοινωνική συμπεριφορά με λιχουδιές. Μην ξεχνάτε ότι κάθε γάτα έχει μοναδικό χαρακτήρα και χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να κοινωνικοποιηθεί και να σας ανταμείψει για την αγάπη που της δείχνετε.

https://www.topetmou.gr/