Τι δεν πρέπει να κάνετε όταν αποκτήσετε χάμστερ

Ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι που επιλέγουν για κατοικίδιο ένα χάμστερ, μιας κι είναι ένα ζωάκι χαριτωμένο, καλό με τα παιδιά, και σχετικά εύκολο στην φροντίδα του.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται δουλειά και περιποίηση, τόσο όσον αφορά τον καθαρισμό του κλουβιού του, όσο και το τάισμα και την άσκησή του.

Ακολουθούν λοιπόν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε με το χάμστερ σας.

Μην το αφήνετε μόνο για πολλές ώρες

Τα χάμστερ κοιμούνται πάνω από δέκα ώρες, ωστόσο κανένα δεν πρέπει να μείνει χωρίς επίβλεψη για μια ολόκληρη μέρα. Αν χρειαστεί, λοιπόν, να λείψετε για σχεδόν ένα 24ωρο, τότε πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε κάποιος να περάσει από το σπίτι σας προκειμένου να το ταΐσει και να το φροντίσει για λίγη ώρα.

Μην υιοθετήσετε μαζί δύο χάμστερ

Τα χάμστερ δεν χρειάζονται παρέα, είναι μοναχικά και εγωιστικά πλάσματα και δεν τους αρέσει να μοιράζονται τα πράγματά τους με άλλα. Αν τα βάλετε λοιπόν στο ίδιο κλουβί, μπορεί να τσακωθούν ή να ζευγαρώσουν και τότε θα αποκτήσετε ένα κλουβί γεμάτο χάμστερ.

Μην τοποθετήσετε το κλουβί στην κουζίνα ή σε ανοιχτό παράθυρο

Αποφύγετε να βάζετε το χάμστερ σας σε θορυβώδη δωμάτια όπου τα άτομα του σπιτιού πηγαινοέρχονται όλες τις ώρες. Τα χάμστερ αγαπούν τα ήσυχα μέρη, μακριά από το έντονο ηλιακό φως και κυρίως μακριά από την τηλεόραση και την κουζίνα, όπου η έντονη μυρωδιά του φαγητού ενοχλεί την λεπτή όσφρησή τους.

Μην χρησιμοποιείτε βαριά χημικά στη διαδικασία καθαρισμού

Τα χάμστερ είναι πολύ ευαίσθητα στις μυρωδιές, συμπεριλαμβανομένης της χλωρίνης κι άλλων οικιακών προϊόντων. Γι’ αυτό, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε βαριά χημικά για τον καθαρισμό του κλουβιού τους μιας και μέχρι και το κανονικό απλό σαπούνι λειτουργεί μια χαρά, απλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχει άρωμα.

Μην πλύνετε το χάμστερ

Τα χάμστερ δεν πρέπει ποτέ να πλένονται. Είναι πολύ καθαρά ζώα και προσέχουν τη δική τους υγιεινή. Αυτό που μπορείτε απλώς να κάνετε είναι να τους παρέχετε μια μικρή λεκάνη με άμμο για τρωκτικά.

Ο απίθανος λόγος για τον οποίο τα χάμστερ έχουν φουσκωτά μάγουλα

Μπορεί να φάει και να τρέξει με γεμάτα τα μάγουλα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μην αγοράσετε μπάλα για χάμστερ

Πολλές μπάλες για χάμστερ έχουν προκαλέσει τραυματισμούς, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τις αγορές σας. Εάν ωστόσο αποφασίσετε ότι χρειάζεστε μία, ψάξτε προσεκτικά για να αποκτήσετε το σωστό μέγεθος. Πρέπει, ακόμα, να την καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

Μην το ταϊζετε μόνο με ηλιόσπορο

Τα χάμστερ πρέπει να τρώνε ηλιόσπορους, αλλά όπως κι εμείς, χρειάζονται μια ποικίλη διατροφή με υγιεινά τρόφιμα. Ετοιμάστε λοιπόν ένα καλό μείγμα από σπόρους (σόγια και κριθάρι), δίνετέ τους πολλά λαχανικά, και μερικές φορές μπορείτε να τους δίνετε τους καρύδια, αμύγδαλα και κουκουνάρια.

Μην του δίνετε πολλές λιχουδιές

Τα χάμστερ τρώνε ζωύφια, τα οποία όμως δεν πρέπει να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση, παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Φροντίστε, επίσης, να τα αγοράζετε πάντα από pet shop, καθώς τα έντομα από έξω μπορεί να έχουν ασθένειες. Διαφορετικά, βάλτε τους φρέσκα φρούτα ως σνακ.

Μην το ξυπνήσετε ξαφνικά

Εάν το χάμστερ σας κοιμάται ήσυχα, τότε αφήστε το να ξεκουραστεί. Το να το ξυπνήσετε όταν κοιμάται βαθιά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επικίνδυνο για την υγεία του. Αν θέλετε να παίξετε μαζί του, κάντε το αργά το απόγευμα ή το βράδυ, όταν είναι ξύπνιο και ξεκούραστο.

Τελευταίες σκέψεις

Το χάμστερ αποτελεί την ιδανική επιλογή για κάποιον που λείπει αρκετές ώρες από το σπίτι του, μιας και δεν απαιτεί την ίδια φροντίδα με τον σκύλο ή την γάτα. Δεν έχει πολλές ευθύνες κι είναι μια εύκολη και ευχάριστη παρέα. Τώρα λοιπόν που έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι δεν πρέπει να κάνετε, σίγουρα η σχέση σας με το νέο σας χάμστερ θα βελτιωθεί πολύ και θα αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα. Μην ξεχνάτε, όμως, πως οποιοδήποτε κατοικίδιο κι αν έχετε επιλέξει να βρίσκεται στο σπίτι σας, πρέπει να του συμπεριφέρεστε σαν μέλος της οικογένειας, να του δίνετε άφθονη αγάπη αλλά και φροντίδα κάθε μέρα!

topetmou.gr