Έρχεται ο κώδικας δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων - Μείωση γραφειοκρατίας και ταχύτερη συνεργασία με τους πολίτες

Το μέλλον των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου μέσα από τον ψηφιακό ανασχηματισμό ήταν το θέμα της συζήτησης με τίτλο Future-Proofing Businesses, Humans, Tech, and Innovation at Scale, χθες στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, κυρία Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο εσωτερικών είναι η μεταρρύθμιση ενός τεράστιου μεγέθους όπως το δημόσιο. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για 2.500 φορείς με τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων, για πάνω από 4.000 διαδικασίες και 600.000 τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους και άλλους 150.000 έκτακτο προσωπικό.

Οι αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων, αξιολόγησης και στοχοθεσίας
Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων, στον τρόπο αξιολόγησης και στοχοθεσίας, και με τις διαδρομές καριέρας ενώ, όπως υπογράμμισε, προετοιμάζεται ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας και ήδη γίνεται μια πολύ καλή δουλειά στο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού.

«Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάζεται το Workforce planning, με πολύπλοκους αλγορίθμους, όχι μόνο για το πόσο κόσμο χρειαζόμαστε αλλά και με ποιες δεξιότητες, με σκοπό τον σταδιακό μετασχηματισμό του δημοσίου». Η υφυπουργός είπε επίσης ότι επόμενος στόχος είναι η ψηφιοποίηση του οργανωτικού τμήματος, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ο τρόπος τηλεργασίας, αλλά και το οικοσύστημα της καινοτομίας.

Ο κώδικας δεοντολογίας για μείωση της γραφειοκρατίας
Σκοπός είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχύτερη συνεργασία με τους πολίτες. «Φτιάχνουμε τον κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα, όπου εκεί, θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη ακτινογραφία του δημοσίου» συμπλήρωσε. Αν και, όπως παρατήρησε, υπάρχουν αντιστάσεις, κυρίως εξαιτίας του φόβου απέναντι στην τεχνολογία, επιβάλλεται να έχουμε μια σταθερή θέση- σχολίασε- ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.

Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις έχουν τρέξει στην Ελλάδα ένα σοβαρό πρόγραμμα μετασχηματισμού

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Ευτυχία Κασσελάκη, Partner, Organization, Change and People Consulting Services EY, μίλησε για μία μεγάλη έρευνα της EY με θέμα τον ψηφιακό ανασχηματισμό από την οποία βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η έρευνα απευθύνθηκε σε 70 στελέχη της ελληνικής αγοράς. Το μήνυμα είναι η σοβαρή επένδυση σε μετασχηματιστικά ταξίδια. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις έχουν τρέξει στην Ελλάδα ένα σοβαρό πρόγραμμα μετασχηματισμού, πέντε στις δέκα έχουν τρέξει πάνω από δύο τέτοια προγράμματα, ενώ το 70% περίπου ήδη τρέχει ένα μεγάλο πρόγραμμα.

Αυτό που κινητοποιεί τις εταιρείες για να κάνουν τέτοια προγράμματα είναι η ασφαλής και βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η έρευνα, διαπιστώνει επίσης, ότι στις εταιρείες που υιοθέτησαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, υπήρχε διάθεση πειραματισμού και δοκιμής πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη για να δουν πως θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο μετασχηματισμός έχει το ορθολογικό κομμάτι της διαχείρισής του, παρατήρησε η κυρία Κασσελάκη, αλλά έχει και το συναισθηματικό ταξίδι. Ο συνδυασμός και των δύο εγγυάται μόνο την επιτυχία του μετασχηματισμού.

Οι προσαρμογές στις νέες εξελίξεις
Ο κ. Κωστής Ψάλτης, Chief Transformation Officer της Eurobank, ανέφερε ότι η Eurobank βρίσκεται σε έναν διαρκή μετασχηματισμό,με στόχο να είναι πάντα ανταγωνιστική. Ο λόγος είναι ότι και οι πελάτες απαιτούν να προσαρμόζονται στις νέες εξελίξεις καθώς έχουν μέτρο σύγκρισης την AMAZON ή το Spotify. Kομβικό ρόλο έπαιξε και η πανδημία που επίσπευσε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην καθημερινότητα μας. Η ανάγκη για συνεχή μετασχηματισμό είναι αναπόφευκτη, είπε.

Ωστόσο, οι μελέτες λένε ότι μόνο ένα 30% των μετασχηματισμών πετυχαίνει γιατί πολλοί πιστεύουν ότι μετασχηματισμός είναι μόνο ψηφιοποίηση και ξεχνούν τον παράγοντα άνθρωπο. Οι οργανισμοί που ξεχωρίζουν είναι εκείνοι που θέλουν η τεχνολογία να προσφέρει ευημερία στους πολίτες της κοινωνίας. «Το πιο δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού είναι η αλλαγή κουλτούρας και τρόπου δουλειάς», κατέληξε.

Ο μετασχηματισμός είναι ανάγκη και είναι πλέον απαραίτητος σε όλους τους τομείς

O κ. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, CPO Head Greece & Country President Novartis Hellas, συμφώνησε με τη σειρά του ότι ο μετασχηματισμός είναι ανάγκη και είναι πλέον απαραίτητος σε όλους τους τομείς. «Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα των εφευρέσεων , συνηθίζουν να λένε, ωστόσο εγώ θα έλεγα ότι είναι η μητέρα του μετασχηματισμού» είπε χαρακτηριστικά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στο DNA των φαρμακευτικών εταιριών γιατί στόχος είναι οι ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες του 21 ου αιώνα.

«Το 50% του portfolio της εταιρείας, πριν από 10 χρόνια, ήταν από καινοτόμα φάρμακα και έχουμε σκοπό το 100% του portfolio να είναι μόνο τέτοιους είδους καινοτόμα φάρμακα και την επόμενη δεκαετία.Έχει πολύ μεγάλη σημασία η αλλαγή κουλτούρας για την εφαρμογή και εμπέδωση του ψηφιακού μετασχηματισμού» κατέληξε. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο κ. Αχιλλέας Αρβανίτης, Partner, Business Transformation & Customer consulting services CESA region, EY CESA.

iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ