Αντιδρά η Λευκωσία στις πιέσεις για συμμετοχή στο “Great Sea Interconnector”

Είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση όλων των πτυχών του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, στη βάση ανεξάρτητων μελετών και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, σχολιάζει ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας πως «διαρκείς, αυθαίρετες δηλώσεις δεν συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και σε συνέχεια συνεχών και επαναλαμβανόμενων, όπως σημειώνεται, «δηλώσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από αυτόκλητους μη εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους του Υπουργού Οικονομικών», ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σημειώνει ότι, «αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στον φορέα υλοποίησης Great Sea Interconnector, βρίσκεται εν ισχύ πρόσφατη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αντιπροσωπεύει τα πραγματικά δεδομένα και θέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες για προστασία των συμφερόντων του φορολογούμενου πολίτη».

Παράλληλα, ο υπουργός τονίζει επίσης, ότι «το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει υψηλό κόστος επένδυσης, επηρεάζει ολιστικά τη στρατηγική ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις», προσθέτοντας ότι «διαρκείς, αυθαίρετες δηλώσεις δεν συνεισφέρουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Τέλος, ο κ. Κεραυνός αναφέρει ότι «το Υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί, αναφορικά με τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου όταν τεθεί ενώπιόν του τεκμηριωμένο αίτημα, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έγγραφα».

Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών έρχεται μία μέρα μετά το ενημερωτικό σημείωμα του ΑΔΜΗΕ, στο οποίο επισημαινόταν πως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου “Great Sea Interconnector”, είναι ο μοναδικός τρόπος για να αναπτυχθούν βιώσιμα οι ΑΠΕ και να επιτευχθούν οι υψηλοί ευρωπαϊκοί στόχοι εξασφαλίζοντας παράλληλα τιμές πολύ χαμηλότερες από τα σημερινά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση, υπογράμμιζε ο ΑΔΜΗΕ στο σημείωμα, στην επιλογή δηλαδή της αυτόνομης ανάπτυξης, θα απαιτηθεί πολύ μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα εκτοξεύοντας το κόστος παραγωγής ΑΠΕ, επιβαρύνοντας σημαντικά τους Κύπριους καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι στις αρχές του μήνα και ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου είχε ζητήσει τη διενέργεια νέας ανάλυσης κόστους – οφέλους από τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Set Interconnector) και τον ΑΔΜΗΕ, προτού η Λευκωσία πάρει την τελική της επενδυτική απόφαση για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με €100 εκατομμύρια.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης