Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα από τα χωριά του δήμου Αγρινίου να μην μετέχε ισυνειδητά στις προσεχεί ςευρωεκλογές; Κι όμως, αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει οι κάτοικοι στην Άνω Μακρυνού, όπως εξηγούν, λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να επιδιορθώσουν τις ζημιές από την τεράστια καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή το 2021!
Ήταν 11 Δεκεμβρίου του 2021 όταν μια θεομηνία είχε αφήσει πίσω της αποκλεισμένους οικισμούς και σημαντικές ζημιές σε υποδομές και σπίτια, ευρύτεραστη Μακρυνεία Αιτωλοακαρνανίας.Το μεσημέρι της13ηςΔεκεμβρίου είχαν εκκενωθεί τέσσερα σπίτια στη Μεσάριστα, τα χωριά Άνω Μακρυνού, Μεσάριστα και Ποταμούλα Μακρυνείας είχαν πληγεί περισσότερο ενώ οι οικισμοί Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι, και Κυψέληείχανμείνειαποκλεισμένοι λόγω κατολισθήσεων.
Ηκυκλοφορίαήταναδύνατηκαιπολλάσπίτιαείχανμείνειγιατρειςμέρεςχωρίς ρεύμα και χωρίς νερό, παρά τοότιαπότηναρχήσυνεργείατουδήμουκαιτης Περιφέρειαςεπιχειρούσανγιαναδιορθώσουντιςζημιές. Μάλιστα,είχανάμεσα συγκροτηθεί επιτροπές ελέγχου από μηχανικούς τουΔήμουΑγρινίουγιατην καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουντοέργοτηςΔιεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος.
Και κάπου εκεί μοιάζει ο χρόνος να…πάγωσε! Όπως τότε περιέγραφε την κατάστασηωςτραγικήκαιαποκαρδιωτικήοπρόεδροςτηςΤοπικήςΚοινότητας Μακρυνούς, Βασίλης Γαλατσίδας, ακριβώς το ίδιο κάνει και τώρα, προσθέτονταςακόμηπερισσότερουςχαρακτηρισμούς2,5χρόνιαμετά:«Ούτε σε υπανάπτυκτες χώρες δεν συμβαίνει αυτό που βιώνουμε μεταξύ των οικισμών της περιοχής. Τότε λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χρειαστούν μέρες να ανοίξουν οι δρόμοι, τελικά πέρασαν χρόνια και δεν άνοιξαν!
Είμαστε 800 πολίτες στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον εμείς οι 300 στην κοινότητα Μακρυνούς αποφασίσαμε να μην μετέχουμε στις προσεχείς ευρωεκλογές. Δεν έχουμε άλλο μέσο πίεσης, ούτως ή άλλως αποδείχτηκε τροχοπέδη το γεγονός ότι είμαστε μια ορεινή περιοχή που αγγίζουμε τις περιοχές πίσω προς την ορεινή Ναυπακτία. Φαίνεται ότι τελικά παίρνουμε ακόμηκαιγιατουςδημοτικούςδρόμουςό,τιπερισσέψει»,λέειοπρόεδροςτης κοινότητας.
Η απόφαση των κατοίκων είναι μια κραυγή αγωνίας για τον μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει η περιοχή, ο οποίος αφορά εξίσου Μακρυνού (ή Άνω Μακρυνού),Μεσάριστα,ΛιθοβούνικαιΠοταμούλαΜακρυνειας.Αρκείνα σκεφτείκανείςότιοιοικισμοίΚυψέλη, Μεταξά, ΑγίαΤριάδακαιΑγ.Απόστολοι έχουν επικοινωνία με το κέντρο της κοινότητας από έναν χωματόδρομο που όταν βρέχει είναι αδιάβατος και στην πραγματικότητα για να προσεγγίσει κάποιοςπρέπεινακατέβειπρώταστηνΚάτωΜακρυνούγιαναανέβεικατόπιν στην Άνω, κάνοντας σχεδόν 20 χιλιόμετρα απόσταση!
«Ητραγικήκατάστασηπουπεριγράφουμεείναιχειροπιαστήδενείναιλόγια.Στο χωριό μας οι μαθητές συγκεντρώνονται απόδιάφορασημεία, περνώνταςαπό χωματόδρομους, στηνπλατείατουχωριούγιαναμεταφερθούνγιατοσχολείο τους! Για την εκκλησία τους κάποιοι συμπολίτες μας χρειάζεται να κάνουν ολόκληρογύρο15χιλιομέτρωνγιαναέρθουνστοχωριόαπότασημείαπουέχει κοπεί η πρόσβαση.
Είναιχαρακτηριστικόότικτηνοτρόφοιμαςμεταφέρουντογάλατουςμε το καρότσι(!) για να το πάνε στο βυτίο, πολλές φορές με χαλάζι και καταρρακτώδη βροχή! Είναι αυτές εικόνες που ταιριάζουν με το 2024 που ζούμε; Δεν βρίσκουμε άλλο μέσο να πιέσουμε παρά μόνο την αποχή μας από τις ευρωεκλογές καθώς είμαστε στον τρίτο χρόνο που ζούμε ως πολίτες δεύτερηςκατηγορίας»,επισημαίνειοκ.ΒασίληςΓαλατσίδας.
Κάτι πολύ χαρακτηριστικό: αν για κάθε κοινότητα και χωριό της Ελλάδας υπάρχει ένα κεντρικό σημείο, το οποίο είναι συνήθως το καφενείο και η ψησταριά όπου θα φιλοξενηθεί ο επισκέπτης, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Μακρυνού η μοναδική ψησταριά που υπήρχε, έκλεισε! «Τι να κάνει ο άνθρωπος; Έτσι φαίνεται ο μαρασμός μας. Δεν είχε δρόμο να περάσει ο κόσμος,έστωναφάεικάτιστηνκοινότητάμας»,λένεκάτοικοιτηςπεριοχής…