σπιράλ: «Από την ένοχη σιωπή στην αντεπίθεση η δημοτική αρχή της διαστρέβλωσης»

"Πλήρης επιβεβαίωση των φόβων για το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης"

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σπιράλ, αναφέρονται τα εξής:

Από την ένοχη σιωπή στη λεκτική επίθεση σε αυτούς που ανέδειξαν το θέμα πέρασε η δημοτική αρχή για το ζήτημα της απαξίωσης του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, την ώρα που σημερινά φωτογραφικά ντοκουμέντα αποδεικνύουν πως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από ότι υποψιαζόμασταν: Αντικείμενα αξίας ατάκτως ερριμμένα στο δρόμο μπροστά από το Δημοτικό Νοσοκομείο, μεταφορά χωρίς τη στοιχειώδη επίβλεψη, πλήρης απουσία συσκευασίας, προφύλαξης, καταμέτρησης, μία πρόχειρη μετακόμιση χωρίς πρωτόκολλο και διαδικασία, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς σεβασμό στον πολιτιστικό πλούτο της πόλης. Η συλλογή απειλήθηκε από πλιάτσικο που αν αποφεύχθηκε είναι χάρη σε τυχαία διερχόμενους πατρινούς δημότες που ευαισθητοποιήθηκαν και λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Το σπιράλ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τις «απαράδεκτες συνθήκες μεταφοράς των εκθεμάτων» και την «απρέπεια που συντελείται, με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Πολιτισμού». Αποδειχτήκαμε επιεικείς στους χαρακτηρισμούς μας. Αντί απαντήσεων και ουσιαστικού ενδιαφέροντος από τον Δήμο Πατρέων η «μετακόμιση» συνεχίστηκε με τρόπο που θίγει τα εκθέματα, τους δωρητές, την ιστορία της πόλης και τους δημότες διαχρονικά. Οι Πατρινοί έδωσαν παράταση εμπιστοσύνης στη δημοτική αρχή και εκείνη απαντά με απύθμενη αλαζονεία, εγκληματική αδιαφορία και προσπάθειες αποπροσανατολισμού.   

spiral-mouseio-laikis-texnis_7.jpg 

Ο επικεφαλής του σπιράλ βρέθηκε στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο σήμερα το πρωί, κληθείς από ανήσυχους περίοικους και διαπίστωσε προσωπικά την κατάσταση. Οι φωτογραφίες και το βίντεο που συνοδεύουν το παρόν Δελτίο Τύπου είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των συνθηκών «εγκατάλειψης» των αντικειμένων και αποτυπώνουν δύο διαφορετικές φάσεις της μετακόμισης. Μεταξύ των δύο φάσεων το σπιράλ φρόντισε να ενημερωθεί η δημοτική αρχή για ότι συνέβαινε, προκειμένου να παρέμβει. Η αρμόδια Αντιδημαρχία Τουρισμού αντί να μεριμνήσει, έβαλε μπρος μία επιχείρηση διαστρέβλωσης, εξαπολύοντας επίθεση σε αυτούς που νοιάζονται για την πόλη.

spiral-mouseio-laikis-texnis_3.jpg

Το πόσα εκθέματα μεταφέρθηκαν τελικά (όλα; ή με απώλειες στη διαδρομή;), το που πάνε τα πράγματα (στην «Αίγλη» για αποθήκευση!) και το πως θα αξιοποιηθούν από εδώ και πέρα είναι θέματα που θα εξακολουθούν να απασχολούν μια παράταξη που νοιάζεται για την πολιτιστική κληρονομιά αυτής της πόλης και δεν θα πάψει να συμβάλει στην προσπάθεια δημιουργίας «Μουσείου Πόλεως» στην Πάτρα. Σε αυτή τη φάση, όμως, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στα κειμήλια, στο… χαμένο μουσείο και στην εμπόδιση της παραπληροφόρησης από μια δογματική και αδιάφορη δημοτική αρχή.  

Ο επαναπροσανατολισμός έχει και παράλληλη στόχευση: να «κλαπεί» δημοσιότητα από τις επερχόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, την πλημμελή ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, το «τέλμα» στην ανακύκλωση στην Πάτρα και από άλλα στρεβλά θέματα που πέρασαν σήμερα από τη δημοτική επιτροπή. Το σπιράλ δεν θα επιτρέψει να ξεχαστούν ή να μπουν «κάτω από το χαλί».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ