Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Η απόλυτη καταστροφή. Αυτή είναι η εικόνα του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας μετά το σφυροκόπημα αλλά και την έφοδο του ισραηλινού στρατού που διήρκεσε σχεδόν δύο εβδομάδες. Μέσα στα χαλάσματα κείτονται και νεκροί Παλαιστίνιοι.

Ο στρατός αποσύρθηκε το πρωί ανακοινώνοντας πως σκότωσε και συνέλαβε δεκάδες τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επιχείρησής του, ενώ αναφέρει πως βρέθηκαν όπλα σε όλο το μήκος του νοσοκομείου. Για πολιορκία μιλά ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Ο Τέντρος Γκεμπρεγεσους δήλωσε: «Επαναλαμβάνουμε, κάθε λεπτό μετρά! Κατάπαυση τώρα».

Ένα 24ωρο μετά την επέμβαση για αφαίρεση κήλης, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου προχωρά με τα σχέδιά του. Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο είχε ξεκαθαρίσει ότι τίποτε δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από την επιχείρηση στη Ράφα και να εκπληρώσει τους στόχους του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε: «Θα πάρει χρόνο αλλά θα γίνει. Θα μπούμε στη Ράφα και θα εξουδετερώσουμε τα τάγματα της Χαμάς που βρίσκονται εκεί, για ένα και μοναδικό λόγο. Γιατί δεν υπάρχει νίκη χωρίς την επιχείρηση στη Ράφα και δεν υπάρχει νίκη χωρίς την εξουδετέρωση των ταγμάτων της Χαμάς που βρίσκονται εκεί».

Ενώ προχωράει με το κλείσιμο των γραφείων του Αλ Τζαζίρα στο Ισραήλ, ουσιαστικά αποκλείοντας το και από τα ρεπορτάζ για τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα Λικούντ, αναφέρει πως μένει η επικύρωση από την Κνεσέτ. Μία κίνηση που σχεδιαζόταν εδώ και καιρό, αλλά είχε μείνει πίσω λόγο και της μεσολάβησης του Κατάρ – όπου βρίσκεται η βάση του αραβόφωνου μέσου – στις διαπραγματεύσεις.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ πάντως φουντώνουν οι αντιδράσεις εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου με επεισόδια να ξεσπούν και στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Οι διαδηλώσεις του κόσμου είναι μαζικότερες με το αντικυβερνητικό κίνημα να ενώνεται και στην πράξη με εκείνο των οικογενειών των ομήρων.

Η παραίτηση της Κυβέρνησης, η επιστροφή των ομήρων και η κατάπαυση του πυρός ήταν μεταξύ των βασικών συνθημάτων των διαδηλωτών.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ