Στο Ευρωκοινοβούλιο για να «ξεπλύνουν την ντροπή» βρέθηκαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης. Η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» ανέλαβε την ευθύνη να μιλήσει στην Επιτροπή Αναφορών συγκλονίζοντας με τον κοφτερό λόγο της και τη θέληση της να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών.
«Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων.
Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας» ανέφερε εισαγωγικά επωμιζόμενη ένα τεράστιο βάρος στις πλάτες της.
«Η ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν»
Η Μαρία Καρυστιανού κατάφερε μέσα σε πέντε μόνο λεπτά να πει όσο θα ήθελαν να πουν 1,35 εκατ. υπογράφοντες το ψήφισμα.
«Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα (…). Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου» ανέφερε έχοντας στραμμένα πάνω της τα βλέμματα όλων των παριστάμενων της αίθουσας αλλά και όσων παρακολουθούσαν τη ζωντανή μετάδοση.
«Μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών. Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τη διαβόητη σύμβαση 717 που διαπιστώθηκαν παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, στην ασυλία που παρείχε η κυβέρνηση μέσω της Βουλής στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή Κώστα Αχ. Καρμανλή και υποστήριξε πως «στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί».
Στο σημείο αυτό άρχισε να απαριθμεί στοιχεία που οι ανεξάρτητες έρευνες ανέδειξαν. «Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής (…)». Κάπου εκεί έκανε και ένα φαρμακερό σχόλιο: «Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση».
Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο ελληνικός λαός» γνωρίζει «για τη συγκάλυψη!» και ανέδειξε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος.
Το Κράτος Δικαίου
Την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών
Την ασφάλεια των συγκοινωνιών
Γι’ αυτούς τους λόγους παρακάλεσε:
Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.
«Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.
Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ» τόνισε και έκλεισε με την ευχή και το σκοπό «στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» καθώς «το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα».
Με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο σήκωσαν πανό που έγραφε: «Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή».