Α. Παναγιωτόπουλος: «Απαιτούνται διευκρινίσεις για τους όρους λειτουργίας εργοστασίου καύσης τοξικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Πάτρας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) με θέμα «Όροι ασφαλείας λειτουργίας για βιομηχανία διαχείρισης και καύσης ιατρικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών» κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Στην ερώτηση η οποία έγινε με αφορμή ανοιχτή επιστολή τριών επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή και έχει δει το φως της δημοσιότητας μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, παρατίθενται τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν εγερθεί από τον τρόπο που χειρίστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού μετά την πρώτη αρνητική-απορριπτική απόφαση για την τροποποιημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας την 1η/8/2023, ύστερα από αναπομπή της από το ΥΠΕΝ, εξεδόθη μόλις μετά από τρεις μήνες νέα θετική απόφαση από το ίδιο υπογράφοντα χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά στην υγεία των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος, καλό να διερευνηθεί θεσμικά και νομικά η υπόθεση και να δοθούν οι αναγκαίες για την ασφάλεια των πολιτών διευκρινίσεις, όπως άλλωστε ζήτησε και η εταιρεία που δρομολογεί τη δημιουργία της μονάδες σε απάντησή της στην ανοιχτή επιστολή των συμπολιτών μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Θέμα: «Όροι ασφαλείας λειτουργίας για βιομηχανία διαχείρισης και καύσης ιατρικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πατρών»

Το τελευταίο διάστημα έχει έρθει στην επικαιρότητα ένα πολύ σημαντικό θέμα που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Με αφορμή ανοιχτή επιστολή τριών επιστημόνων με θέμα «Εργοστάσιο καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Πάτρας: ποιοι προσπαθούν να το λειτουργήσουν χωρίς τους απαραίτητους όρους ασφάλειας;».

 

Όπως αναφέρει και δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας (ΕφΣυν) της 9ης Μαρτίου 2024 με τίτλο «Επικίνδυνα τοξικά απόβλητα θα καίγονται στην Πάτρα με ανυπολόγιστες συνέπειες», αφορά σε ένα από τα τρία εργοστάσια (Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) που έχει υποχρέωση να λειτουργήσει η χώρα μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτού του είδους των αποβλήτων. Ωστόσο, λόγω της φύσης του αντικειμένου, για να μπορέσει να ξεκινήσει τη λειτουργία του θα πρέπει να πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

 

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποίησε το θέμα, αλλά και με όσα ισχύουν «η μη σωστή διαχείριση των τοξικών ρύπων, ιδίως αυτών που αεριοποιούνται από την καύση, μπορούν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα -κατά συνέπεια στο έδαφος και στα νερά- διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων που μπαίνοντας στους πόρους αναπνοής και την τροφική αλυσίδα, δηλητηριάζουν φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας πλειάδα προβλημάτων δημόσιας και ατομικής υγείας: καρκίνους, υπογονιμότητα, αλλεργίες, ανοσολογικές ανεπάρκειες κ.α.».

 

Σε αυτό το πλαίσιο θα ανέμενε κανείς ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν θα ήταν οι πιο αυστηρές, βασισμένες τόσο στην κείμενη νομοθεσία όσο και στην μεγαλύτερη δυνατή πρόνοια για προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια και της υγείας των πολιτών. Ωστόσο, φαίνεται ότι εγείρονται σοβαρά διαδικαστικά ζητήματα που εν τέλει είναι και υψίστης σημασίας, αφού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου (ΑΔΠΔΕΙ) διά του Γενικού Διευθυντή της Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής εξέδωσε αρχικά αρνητική-απορριπτική απόφαση για την τροποποιημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας την 1η/8/2023. Στο σκεπτικό της αρχικής αρνητικής-απορριπτικής απόφασης καταγράφονταν παρατηρήσεις και ενστάσεις, οι οποίες, αν μη τι άλλο, κρίνονται σημαντικές για την ορθή με περιβαλλοντικούς όρους λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου.

 

Η συνέχεια όμως της υπόθεσης είναι αυτή που εγείρει τα σοβαρά ερωτήματα, αφού μετά από προσφυγή που κατέθεσε η εταιρεία, η οποία δρομολογεί τη μονάδα η προηγούμενη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη στις 30/10/2023, λόγω «ελλιπούς και μη επαρκούς εξειδικευμένης αιτιολογίας», η υπόθεση αναπέμφθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ του θαύματος, σε τρεις μήνες μετά  από την αρχική απορριπτική απόφαση, στις 20/12/2023, εγκρίθηκε η ΑΕΠΟ για τη μονάδα, διά της υπογραφής του ίδιου Γενικού Διευθυντή, χωρίς να προκύπτει από κάπου ότι υπήρξαν μεταβολές που θεραπεύουν τις αρχικές σοβαρές ενστάσεις και παρατηρήσεις.  

 

Επειδή η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Επειδή οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων από την κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση για τόσο σοβαρά ζητήματα.

Επειδή η αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής εξαρτάται από την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων.

Επειδή είμαστε σαράντα και πλέον χρόνια κράτος-μέλος της ΕΕ που πρέπει να τηρεί και να συμμορφώνεται στις οδηγίες για την αποφυγή καταδίκης και προστίμων στη χώρα μας  

Επειδή η ίδια η εταιρεία που δρομολογεί τη μονάδα δηλώνει «κατηγορηματικά και απερίφραστα ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε οιαδήποτε διερεύνηση, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, έχουμε όμως την απαίτηση αυτό να γίνει δια της θεσμικής και δη της νομικής οδού», θεσμική στην περίπτωσή μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Τι μεσολάβησε, πέραν της αναπομπής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην αλλαγή της απόφασης;
  2. Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των υπηρεσιακών παραγόντων της ΑΔΠΔΕΙ που δε συναινούν στην παροχή της θετικής ΑΕΠΟ;
  3. Είναι ανεκτή η επικινδυνότητα που μπορεί να προκύψει για κατοίκους και περιβάλλον, από την μη αποδοχή των όρων της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
  4. Θα υπάρξει τεκμηρίωση ούτως ώστε φορείς και πολίτες να νιώθουν ασφαλείς μετά την οποιαδήποτε τελική απόφαση;

 

Αίτηση Κατάθεσης εγγράφων

Παρακαλείσθε  όπως ενημερώσετε το σώμα καταθέτοντας:

 

  • Τα σχετικά με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες έγγραφα
  • Τα σχέδια (έγγραφα και εισηγήσεις) των δύο αποφάσεων, αρνητικής και θετικής, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίου 

 

  Οι  Ερωτώντες και Αιτούντες  Βουλευτές

 Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

 

 

Διαβάστε επίσης