Σκυλιά στους παιδικούς σταθμούς

Το λαμπραντόρ Ρόκι θεωρείται εδώ και καιρό μέλος της οικογένειας της νηπιαγωγού Λουίζας Φίσερ.

Για πολλά παιδάκια στον παιδικό σταθμό ο γκριζοκάστανος σκύλος αποτελεί σημαντικό κομμάτι
της καθημερινότητάς τους, μια καθημερινή πηγή χαράς. Ακόμα και ο δήμος Μέμινγκεν της Βαυαρίας έχει αγκαλιάσει το συμπαθητικό τετράποδο. Εδώ και λίγους μήνες ο Ρόκι φέρει τον τίτλο «σκύλος παιδικού σταθμού» στο νηπιαγωγείο Χάινριχ Γκαλμ στο Μέμινγκεν της Βαυαρίας. 

Πριν από μερικά χρόνια νηπιαγωγοί σε ολόκληρη τη Γερμανία άρχισαν να χρησιμοποιούν σκύλους σε μεμονωμένους παιδικούς σταθμούς. Η Λουίζα Φίσερ έγραψε τη διατριβή της με θέμα την παιδαγωγική με τη βοήθεια ζώων. Στο επίκεντρο της εργασίας ήταν η προστιθέμενη αξία που προσφέρουν τα ζώα στην παιδική φροντίδα και εξέλιξη. «Η ιδέα μας έπεισε και όπου υπάρχουν πόροι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κάτι νέο», λέει ο Μπέρχαρντ Χέλτσλε, επικεφαλής της δημοτικής υπηρεσίας για τους παιδικούς σταθμούς στο Μέμινγκεν. Ο δήμος καλύπτει το 30% των εξόδων του τετράποδου. Ο αρμόδιος θεωρεί ότι πρέπει να είναι κανείς ανοιχτός σε νέες ιδέες, αρκεί να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και υπάρχουν ουκ ολίγες για ένα σκύλο σε γερμανικό παιδικό σταθμό: Απαιτείται έγκριση από το κτηνιατρείο, την υγειονομική αρχή, αλλά και την ασφαλιστική εταιρεία του παιδικού σταθμού. Όλα αυτά υπό τη βασική προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει συγκατάθεση γονέων και κηδεμόνων. 

Δύο χρόνια εξοικείωσης και σχολή εκπαίδευσης σκύλων

Ο Ρόκι πέρασε πρώτα δύο ολόκληρα χρόνια στον παιδικό σταθμό για να εξοικειωθεί με τα παιδιά και τις όποιες συνθήκης επικρατούν εκεί. Εκτός αυτού παρακολούθησε αμέτρητα μαθήματα στη σχολή εκπαίδευσης σκύλων. Σήμερα το λαμπραντόρ έρχεται στον παιδικό τέσσερις φορές την εβδομάδα και περνά μαζί με τα παιδιά δύο 45λεπτα.

Η παιδαγωγός Ντανιέλα Μερκλ είναι πεπεισμένη για τη θετική επίδραση των σκύλων στα παιδιά, όπως άλλωστε και η συνάδελφός της Λουίζα Φίσερ. Η νηπιαγωγός στο σχολείο «Μικρά χέρια, μεγάλες πράξεις» στο Ποΐνγκ της Ανω Βαυαρίας φέρνει αρκετές φορές την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο τον ποιμενικό Μπγιάρκι. «Ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδια, ένας σκύλος τους κάνει καλό. Μαθαίνουν πώς να χειρίζονται το ζώο και να αντιδρούν με κατανόηση γι’ αυτό», λέει η Ντανιέλα Μερκλ.

Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών

Ο Μπγιάρκι συμμετέχει εδώ και τέσσερα χρόνια στο γίγνεσθαι του παιδικού σταθμού. «Εχω 
παρατηρήσει ότι η παρουσία του σκύλου ηρεμεί τα παιδιά», λέει η Ντανιέλα Μερκλ, η οποία για να πάρει τη συγκατάθεση των αρμοδίων αρχών του δήμου πέρασε από σαράντα κύματα. «Ιδίως στην αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, μιας και δεν υπάρχει πλαίσιο, ούτε κατευθυντήριες γραμμές,
που οφείλεις να ακολουθήσεις για να ενσωματώσεις ένα σκύλο στην καθημερινότητα ενός παιδικού σταθμού», λέει η Γερμανίδα παιδαγωγός. 

Στην Χάλε της Σαξονίας-Ανχαλτ χρησιμοποιούνται τακτικά σκύλοι σε δύο από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. «Η εκπαίδευση των παιδιών με τη βοήθεια των ζώων αξιοποιεί τη θετική επίδραση των μικρών μας φίλων», αναφέρει ο φορέας λειτουργίας των παιδικών σταθμών στην ιστοσελίδα του και επισημαίνει ότι μέσω της καθημερινής επαφής με τα σκυλιά ενισχύεται η αυτοπεποίθηση των παιδιών και αναπτύσσεται το αίσθημα ευθύνης τους. Επιπλέον
βελτιώνονται με εντελώς φυσικό τρόπο οι επικοινωνιακές και κινητικές δεξιότητες.

Πηγή Deutsche Welle 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ