Αν και αναγνώρισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον.
«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (…) χερσαίων στρατευμάτων. Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη στην Ουκρανία που οργάνωσε το Ελιζέ.
Δεν θέλησε να πει περισσότερα για τη στάση της Γαλλίας στο ζήτημα, επικαλούμενος την ανάγκη τήρησης «στρατηγικής αμφισημίας».
Όμως «δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ», συνέχισε. «Δεν αίρω την αμφισημία (…) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι η «επιλογή» αυτή δεν είχε αναφερθεί ποτέ έως τώρα από την κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ρούτε: Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη
Ερωτηθείς σχετικά, εξερχόμενος από τη σύνοδο στη γαλλική προεδρία, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε πως η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
«Πολύς κόσμος που λέει ‘ποτέ’ σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε ‘ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας’ πριν από δυο χρόνια», είπε ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν. «Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση. Αυτός ήταν ο σκοπός της αποψινής συζήτησης: όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν βρίσκονται «σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό», ωστόσο «δεν μπορούν να επιτρέψουν» στη Ρωσία «να νικήσει στην Ουκρανία».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανήγγειλε τη δημιουργία νέου «συνασπισμού» για την προμήθεια πυραύλων μέσου και μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία, με φόντο ουκρανικές ανησυχίες για τις ποσότητες και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων πυρομαχικών, καθώς οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απόλυτα απαραίτητη για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά την πολύωρη σύνοδο στο Ελιζέ.
Κ. Μητσοτάκης: Κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας».
Είναι ένα ζήτημα «το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας» υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ