«Τελεσίγραφο» για αναβάθμιση POS και ταμειακών έως 29 Φεβρουαρίου

Προς την επιβολή «POS παντού» με αναβαθμισμένα τερματικά και ταμειακές στο σύνολο της αγοράς έως τις 29 Φεβρουαρίου, προχωρά ακάθεκτο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε επιτελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι πλήθος παρόχων ταμειακών μηχανών και τερματικών (POS) έχουν μείνει πίσω ή κωλυσιεργούν, με κίνδυνο να μην ολοκληρώσουν την απαιτούμενη αναβάθμισης 1 εκατομμυρίου συσκευών ως το τέλος του μηνός.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα, από 1ης Μαρτίου 2024 και μετά, όλες οι επιχειρήσεις λιανικής της χώρας να έχουν εγκαταστήσει συσκευές (ακόμα και στους 35 τελευταίους κλάδους που προστέθηκαν προ μηνός) αλλά οι συσκευές αυτές να μη λειτουργούν όπως απαιτείται, για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης του ταμείου των επιχειρήσεων με την εφορία.

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα φέρει διάταξη νόμου στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θεσπίζοντας αυστηρές κυρώσεις στις περίπου 35 εταιρείες πώλησης ταμειακών μηχανών και τερματικών μηχανημάτων (POS) αν δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που εκπνέει και η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΟ, οι κυρώσεις για τους πιστοποιημένους παρόχους των συσκευών θα εκτείνονται από βαριά πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ ή και διοικητικά μέτρα, μέχρι ενδεχομένως και την αφαίρεση αδείας λειτουργίας και έξωσή τους από την αγορά ταμειακών μηχανών.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν το αργότερο ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, καθώς η εν λόγω αναβάθμιση των λογισμικών των εταιρειών παροχής ταμειακών μηχανών και POS κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS όλων των επιχειρήσεων.

Από πλευράς του, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι μέσα σε μισό χρόνο έχει ήδη διαμορφώσει το νομικό πλαίσιο, ώστε να μη δικαιολογούνται καθυστερήσεις λόγω προσαρμογής των εταιριών που παρέχουν τα τερματικά και τις ταμειακές μηχανές στην αγορά.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2023 θεσπίστηκε το μητρώο POS, καταγράφηκαν οι συσκευές και ολοκληρώθηκε η πρώτη διαβίβαση στοιχείων από τους παρόχους. Τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία διασύνδεσης. Τον Νοέμβριο έληξε η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Μητρώο POS (1.032.000 POS είναι καταγεγραμμένα), που αφορά ενεργά POS έως και τις 30/09/2023, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου οι πάροχοι είχαν το χρονικό περιθώριο να συμμορφωθούν με τους κανόνες του νέου πλαισίου δήλωσης και λειτουργίας τόσο των ενσύρματων όσο και των ασύρματων POS.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, “το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υλοποίηση της εμβληματικής αυτής μεταρρύθμισης καθώς πέραν του ότι συμβάλει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αποτελεί και έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και η μη υλοποίηση του θα οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων” καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο όρο για την επόμενη εκταμίευση των 2,7 δισ. ευρώ της 4η δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ