Δυτική Όχθη: Άδεια τα πανεπιστήμια λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

«Δεν κοιμάμαι από το φόβο ότι θα με συλλάβουν», εξομολογείται ο Omar Suwaity, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Birzeit, το κύριο παλαιστινιακό πανεπιστημιακό κέντρο στη Δυτική Όχθη και τον ιστορικό πυρήνα της φοιτητικής αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, αλλά τώρα σχεδόν άδεια από φοιτητές από τον πόλεμο στη Γάζα.

Αυτό το πανεπιστήμιο λίγα χιλιόμετρα από τη Ραμάλα – την de facto πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Αρχής – και ενεργό από τη δεκαετία του 1970, όπου σπούδαζαν πολλοί ιστορικοί Παλαιστίνιοι ηγέτες, έχει δει τη ζωντανή φοιτητική ζωή στη μεγάλη πανεπιστημιούπολη του να έχει μειωθεί στο ελάχιστο από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, η κλιμάκωση έχει επιδεινωθεί και στη Δυτική Όχθη, ενώ μόλις πάνω από 100 μαθητές πηγαίνουν σε μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο στο Birzeit κάθε μέρα, αριθμός πολύ χαμηλός σε σύγκριση στους 18.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που παλαιότερα γέμιζαν μια πανεπιστημιούπολη που τώρα είναι πρακτικά φανταστική.

«Με τον πόλεμο, η ζωή στο πανεπιστήμιο τελείωσε, σχεδόν κανείς δεν έρχεται και η πλειοψηφία ακολουθεί εικονικά μαθήματα», λέει ο Σουέιτι, ένα από τα 11 μέλη του Φοιτητικού Συμβουλίου του πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τέσσερις συλλήψεις από το Ισραήλ, το οποίο αύξησε το επιδρομές σε παλαιστινιακά πανεπιστήμια τους τελευταίους μήνες. Η έλλειψη φοιτητών οφείλεται επίσης στους αυξανόμενους περιορισμούς μετακίνησης που επιβάλλονται από το Ισραήλ σε όλη τη Δυτική Όχθη, γεγονός που κάνει πολλούς να προτιμούν να συνεχίσουν να σπουδάζουν από το σπίτι λόγω δυσκολιών στη μεταφορά.

«Μπροστά στους στρατιωτικούς ελέγχους και το κλείσιμο πολλών διελεύσεων, οι μαθητές που ζούσαν πιο μακριά τώρα σπουδάζουν εξ αποστάσεως», σε αυτό προστίθενται οι οικονομικές δυσκολίες πολλών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου, που έχει προκαλέσει καταρρεύσει «οικονομικά», παρατηρεί ο Σουέιτι, ένας από τους πολλούς εκπροσώπους του Φοιτητικού Συμβουλίου του κυβερνώντος και κοσμικού κόμματος Φάταχ.

«Πολλοί άνθρωποι τώρα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε για τη μεταφορά και κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τον λογαριασμό του Διαδικτύου για εικονικά μαθήματα», είπε στο EFE η Marian Ayyad, μια 20χρονη φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων. Ο Ayyad αναφέρει επίσης τις πολυάριθμες συλλήψεις φοιτητών από το Ισραήλ, το οποίο έχει βλέμμα στο φοιτητικό κίνημα, σύμφωνα με την καταγγελία.

Η ίδια έχει ανακριθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στο παρελθόν και συγκρίνει την τρέχουσα εμφάνιση της πανεπιστημιούπολης με την εποχή του κορονοϊού. «Τώρα η απειλή συλλαμβάνεται ή πυροβολείται», θρηνεί. Από την πλευρά του, ο Σουέιτι επισημαίνει ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν γίνει τρεις επιδρομές στο Μπιρζέιτ και ο ίδιος φοβάται ότι θα συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Δείχνει μια σπασμένη πόρτα στο κοινωνικό κέντρο φοιτητών της πανεπιστημιούπολης, ένα ίχνος της τελευταίας επιδρομής του Ισραηλινού Στρατού στο πανεπιστήμιο που ισχυρίζεται ότι υπήρχαν όπλα. «Αλλά δεν υπάρχει τίποτα εδώ», λέει ο Σουέιτι, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν την παρουσία Παλαιστινίων πολιτοφυλακών.

Τόσο στην Πρώτη Ιντιφάντα (1987-1992) όσο και στη Δεύτερη (2000-2005), το Μπιρζέιτ ήταν κέντρο φοιτητικής πολιτικής οργάνωσης και οι αναφορές σε παλιούς φοιτητές που σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια με το Ισραήλ μαστίζουν την πανεπιστημιούπολη. 

Ένα μνημείο συγκεντρώνει τα ονόματα περίπου 34 πρώην φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων τριών νεαρών που πέθαναν τον τελευταίο χρόνο στη Δυτική Όχθη, γεγονός που δείχνει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, η οποία επηρεάζει και τον ακαδημαϊκό κόσμο.

«Πριν από δύο εβδομάδες, ο Ισραηλινός Στρατός εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του, όπου αρκετοί φοιτητές και μέλη του προσωπικού συνελήφθησαν και οι εγκαταστάσεις του υπέστησαν ζημιές», εξηγεί ο καθηγητής. Αυτό δείχνει «ένα μοτίβο επιθετικότητας» και μια «παραβίαση των διεθνών προτύπων που ποινικοποιούν τις εισβολές σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα», ανέφερε το ίδιο πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του. 

Σε ερωτήσεις της EFE, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι οι δυνάμεις του ενεργούν από την αρχή του πολέμου στο Birzeit ή στο Al Najah «για να εμποδίσουν τις δραστηριότητες τρομοκρατικών πυρήνων που αποτελούνται από φοιτητές που συνδέονται» με το Ισλαμικό Μπλοκ, μια φοιτητική ομάδα που συνδέεται με τη Χαμάς.

Στις επιχειρήσεις του, ο Στρατός λέει ότι βρήκε «αποθήκες κοντά στο Μπιρζέιτ με σημαντικές ποσότητες εξοπλισμού» που σχετίζονται με τη Χαμάς, «συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής προπαγάνδας για διαδηλώσεις και στρατιωτικές παρελάσεις». ενώ σε επιδρομή του Ιανουαρίου στο Al Najah συνέλαβε εννέα άτομα που φέρονται να συνδέονται με την ομάδα.

«Η Χαμάς εκμεταλλεύεται νόμιμους θεσμούς όπως τα πανεπιστήμια για να προωθήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες και να τις χρησιμοποιήσει ως καταφύγιο για τις επιχειρήσεις της», κατηγορεί ο Στρατός. Παλαιστίνιοι φοιτητές και πανεπιστήμια απορρίπτουν τέτοιες κατηγορίες, υποδεικνύοντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στη Λωρίδα ως πρόσχημα για να αυξήσει την καταστολή κατά του παλαιστινιακού ακαδημαϊκού κόσμου.

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ