Μπορεί το σημερινό υπουργικό συμβούλιο να αναβλήθηκε λόγω της ασθένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκτακτη Ιερά Σύνοδο η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις έναντι των διαφωνιών για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.
Παρά την χαλαρή στάση του κ. Ιερώνυμου η απόλυτη πλειοψηφία της Ελλαδικής Εκκλησίας καταδικάζει το νομοσχέδιο. Ακόμα και οι πιο προοδευτικοί Ιεράρχες έχουν αντιληφθεί την επικινδυνότητα του νομοσχεδίου και έχουν αλλάξει στάση τασσόμενοι εναντίον του γάμου και της τεκνοθεσίας.
«Ο Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος» είναι μια φράση που ακούγεται με νοσταλγία τον τελευταίο καιρό στους κύκλους της Ιεραρχίας και αρκετοί Συνοδικοί καταλογίζουν στον κ. Ιερώνυμο ότι τους απέκρυψε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και ότι εμμέσως τον στηρίζει για να περάσει το νομοσχέδιο.
Η Ιερά Σύνοδος θα πει φυσικά όχι στο νομοθέτημα, ενώ αναμένεται να αποστείλει σχετικές επιστολές στους βουλευτές και να εκδώσει εγκύκλιο που θα διαβαστεί σε χιλιάδες εκκλησίες, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα δυσκολέψει περισσότερο την κυβέρνηση με εκδηλώσεις στις περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιεράρχες θα κάνουν σειρά συναντήσεων με πολιτικούς κι ενδεχομένως πολιτειακούς παράγοντες για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις του.
Υπάρχουν όμως φωνές στην ιεραρχία που ζητούν πιο σκληρή στάση, όπως ο Μητροπολίτης Κερκύρας. Ο κ. Νεκτάριος ισχυρίζεται πως θα πρέπει να θεωρήσει εν ολίγοις αποσυνάγωγους όσους υπερψηφίσουν - «όποιος υπογράψει τέτοιους νόμους δεν είναι και μέλος της Εκκλησίας», δήλωσε, για να συνεχίσει: «Εμείς δεν νομοθετούμε, δεν έχουμε αυτές τις δυνατότητες. Ο λαός αυτούς εξέλεξε για να νομοθετούν οι βουλευτές. Εμείς εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι, 83 που είμαστε, να είμαστε ενωμένοι και οι 83 και να πάμε να πούμε ότι εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό το ανοσιούργημα», ενώ ερωτηθείς για το αν πρέπει να υπάρχουν κινητοποιήσεις, απάντησε: «Από ποιον; Χρειαζόμαστε ηγέτες».
Το χορό της αντιπαράθεσης φέρονται να σέρνουν τουλάχιστον οκτώ Μητροπολίτες οι οποίοι εμφανίζονται υπέρμαχοι της ευθείας σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
Δύο μητροπολίτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν και το 2018 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ανοίξει θέμα διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας φαίνεται να κυριαρχούν και σε αυτή τη μάχη. Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομο και Δημητριάδος Ιγνάτιο, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος και Πατρών Χρυσόστομος, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονται εξαιρετικά ακραίοι.
Αλλαγή στάσης υπήρξε και από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ που πλέον τάσσεται ανοιχτά κατά της τεκνοθεσίας. Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, στήριξε την πρόταση του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα (OPEN), χαρακτηρίζοντας «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας» το νομοσχέδιο.
Κατά πολλούς άνθρωπος – κλειδί στην σκληρή στάση της Εκκλησίας θεωρείται ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ο οποίος είναι μορφωμένος και διανοούμενος, με σπουδές στα πλέον φημισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, επί χρόνια προεδρεύει της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και ανέλαβε την εισήγηση για το ζήτημα των γάμων των ομοφύλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο του ο Μεσογαίας γράφει μεταξύ άλλων ότι (…) «ένας τέτοιος «γάμος» αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του θελήματος του Θεού, αποτελεί διαστροφή, αμαρτία». (…). «Δεν υπολογίζει ότι πολύ γρήγορα θα θρηνήσουμε παιδιά-θύματα μιας τέτοιας τεκνοθεσίας και θα καταστραφούμε ως κοινωνία; Δεν κατανοεί, πολύ περισσότερο, ότι θα προκαλέσει την οργή του Θεού;». Στην σημερινή Σύνοδο εισηγητής θα είναι ο Μεσογαίας.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Αλβανίας Αναστάσιος, λέγοντας πως «το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις». Οι καλόγεροι βρίσκονται και αυτοί επί ποδός πολέμου. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουν Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη και στο Άγιο Όρος για να αποφασίσει για τη στάση των 20 μονών του Άθω που «αναμένεται να είναι σκληρή απέναντι στο επικείμενο κυβερνητικό νομοθέτημα που θεωρείται αντιεκκλησιαστικό από το σύνολο του Αγίου Όρους».
Η Εκκλησία στο επόμενο διάστημα θα κληθεί να διαχειριστεί και άλλους σοβαρούς προβληματισμούς που γεννά το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Η Ιεραρχία θα πρέπει να απαντήσει σε σοβαρά θεολογικά ζητήματα: αν δηλαδή θα βαφτίζει παιδιά με ΛΟΑΤΚΙ γονείς και τι θα αναγράφει το πιστοποιητικό βαπτίσεως που θα εκδίδει, αν θα μπορούν οι παντρεμένοι ΛΟΑΤΚΙ να γίνονται ανάδοχοι και τι θα πράξει με όσους γίνονται νονοί σε βαφτίσια οικογενειών του ουράνιου τόξου και, τέλος, αν θα κηδεύει τους νεκρούς έγγαμους ΛΟΑΤΚΙ.