ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ:
Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας (δικαστικός "Καλλικράτης") που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του οποίου σχεδιάζεται η συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων, αποτελεί ένα από τα πολλά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της Ε.Ε., που στηρίζουν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ.) και το πληρώνει ακριβά ο λαός. Συγκεκριμένα με βάση το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Χάρτη καθώς και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνεται η κατάργηση 5 δευτεροβάθμιων δικαστηρίων, αρκετών Πρωτοδικείων καθώς και αρκετών Ειρηνοδικείων πανελλαδικά.
Η στόχευση των μεταρρυθμίσεων αυτών, είναι διπλή: Από τη μια, να ορθωθούν νέα, ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια πρόσβασης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη Δικαιοσύνη και, από την άλλη, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και απονομής της με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Η φιλοσοφία αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στον Άξονα 4.3 που αφορά τη Δικαιοσύνη), όπου αναφέρεται ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να υπηρετεί την "αντοχή της οικονομίας" και να καταστεί πυλώνας προσέλκυσης επενδύσεων, αντί βέβαια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να συμβάλλει στην επίλυση των λαϊκών προβλημάτων.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στα δικαστικά καταστήματα. Για την πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων, όπως και των πολιτών θα προστεθεί ακόμα μια επιβάρυνση, αυτή της μετακίνησης τους σε άλλη πόλη εφόσον προχωρήσουν τα παραπάνω με ότι συνέπειες έχει αυτό για το κόστος ζωής τους. Την ίδια επιβάρυνση θα αντιμετωπίσουν εκατοντάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι σε όλη την περιοχή, ενώ οι πολίτες για κάθε υπόθεση τους θα πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να μπορέσουν να τη διεκπεραιώσουν.
Υποβάθμιση των δικονομικών δικαιωμάτων του λαού αποτελεί και η περαιτέρω γενίκευση των μονομελών συνθέσεων έναντι των πολυμελών σε όλες τις δίκες (ποινικές, αστικές).
Με τη λογική του "κόστους - οφέλους", που εφαρμόζεται σε όλες τις δημόσιες δομές (σχολεία, νοσοκομεία), το κράτος θα βάλει λουκέτο σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους, ταυτίζοντας τη Δικαιοσύνη με επιχείρηση. Υπάρχει, άλλωστε, "πλούσια" πείρα από τις αρνητικές συνέπειες, την οικονομική επιβάρυνση και την ταλαιπωρία, που υφίσταται ο λαός με το κλείσιμο παραρτημάτων υπηρεσιών, ειδικά σε πιο μικρές επαρχιακές πόλεις, όπως των ΕΛΤΑ, της Εφορίας κλπ., με το ίδιο απαράδεκτο σκεπτικό του "κόστους - οφέλους".
Εμείς έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τον ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο σημερινό σύστημα. Ωστόσο, δεν ταυτίζουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον ρόλο του στο σύστημα με τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζουν και αυτοί, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.
Είμαστε αντίθετοι στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που προωθούν η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ε.Ε. , αυτές δηλαδή που εξυπηρετούν με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους και ταυτόχρονα ορθώνουν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτήν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
-Καμία συγχώνευση δικαστηρίων, που θα φέρει μεγάλη ταλαιπωρία σε εργαζόμενους, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους κ.ά. με καθημερινές μεγάλες αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων. Πολυμελείς συνθέσεις στο δεύτερο βαθμό σε όλα τα είδη της δικαιοδοσίας.
- Άμεσες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε δικαστικούς υπαλλήλους, με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Άμεση βελτίωση όλων των κτιριακών και εν γένει υλικοτεχνικών υποδομών στα δικαστήρια όλης της χώρας. Κτίρια σύγχρονα, ευρύχωρα και ασφαλή, με αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση. Εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, από ηλεκτρονικά συστήματα και μηχανοργάνωση μέχρι αναλώσιμα κ.λπ.
- Κατάργηση παραβόλων, τελών και κάθε οικονομικής επιβάρυνσης σε βάρος των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.
- Να μην κατατεθούν οι προωθούμενες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Κατάργηση των αντιδραστικών θεσμών της ποινικής συνδιαλλαγής, ποινικής διαπραγμάτευσης και ποινικής διαταγής.
- Κατάργηση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
- Κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
- Κατάργηση των πιλοτικών δικών.