Χρηματιστήριο: Έτοιμο για νέες «κορυφές»

Μόλις μία μονάδα από το υψηλό 10ετίας των 1.345 μονάδων απέχει πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες (10/1) συμπλήρωσε την έκτη άνοδο στις συνολικά επτά συνεδριάσεις του 2024, επιβεβαιώνοντας το θετικό momentum.

Παρά το γεγονός ότι οι πωλητές προσπάθησαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των σημαντικών κερδών της τελευταίας περιόδου, η αγοραστική «μανία» επικράτησε και πάλι, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει στηρίγματα σε Eurobank, Cenergy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και ΔΕΗ.

Πλέον, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά έχει χαράξει μια αυτόνομη πορεία, διαφοροποιούμενη αισθητά από τα χρηματιστήρια του εξωτερικού, όπου η νευρικότητα και η στασιμότητα συνιστούν τα βασικά χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα, αντίθετα, «κουμάντο» κάνουν οι υψηλές προσδοκίες για το 2024, σε συνδυασμό με την «πλούσια» επιχειρηματική ειδησεογραφία, με αποτέλεσμα το μέχρι στιγμής πρόσημο του έτους να γράφει +4%.

Τυχόν διάσπαση των 1.345 (υψηλό 10ετίας) – 1.351 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 10ετίας) θα ανοίξει τον δρόμο προς την επόμενη κορυφή των 1.369 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της αγοραστικής κόπωσης και της ανάγκης για αφομοίωση, δεν αποκλείεται σύντομα να έρθει και η ώρα της… διόρθωσης, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις στηρίξεις των 1.300 – 1.280 μονάδων.

Τράπεζες και Ελλάκτωρ

Όσον αφορά την ειδησεογραφία, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η πρώτη Γενική Συνέλευση του έτους, με τους μετόχους της Ελλάκτωρ να καλούνται να εγκρίνουν την πώληση του εναπομείναντος 25% της Anemos στη Motor Oil. Ως αντάλλαγμα, οι ίδιοι περιμένουν ένα «γενναίο» μέρισμα από τα γεμάτα ταμεία της εισηγμένης.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συναντηθούν με τους επικεφαλής των εποπτικών αρχών SSM και SRM, με κύριο θέμα συζήτησης τις διανομές μερισμάτων. Οι τράπεζες θέλουν να αποσπάσουν το πολύτιμο «ναι», προκειμένου να προχωρήσουν στην πρώτη επιβράβευση των μετόχων έπειτα από πολλά, πολλά χρόνια.

Τα βλέμματα στις ΗΠΑ

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη προμηνύουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ στο «πράσινο» αναμένεται να εκκινήσουν και οι δείκτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σήμερα, εξάλλου, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, ο οποίος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων.

Εφόσον ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχυθεί με ρυθμό υψηλότερο των εκτιμήσεων, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα αναβληθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα. Στο αντίθετο σενάριο, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Μάρτιο.

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei συνέχισε το ξέφρενο ράλι, ξεπερνώντας και τις 35.000 μονάδες (νέο υψηλό 33 ετών). Σημαντική άνοδο εμφάνισαν και οι δείκτες σε Χονγκ Κονγκ, όπου έκλεισαν με αύξηση περίπου 1,5%.