Η Ολυμπιακή χρονιά και η Πάτρα

Άρθρο του επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρου Ψωμά

Το 2024 δεν είναι απλώς η νέα χρονιά, η οποία ήρθε γεμάτη ευχές και προσδοκίες. Είναι –και για την Πάτρα– η χρονιά έναρξης μιας νέας δημοτικής θητείας. Είναι ένα ακόμα δίσεκτο έτος, ας ελπίσουμε ως προς τη διάρκεια του μόνο και όχι με την έννοια τη δυσοίωνη.

Είναι, εκτός πολλών άλλων, και μία Ολυμπιακή χρονιά. Μάλιστα, λόγω πανδημίας, «φυσιολογική» ολυμπιακή χρονιά έχει να ζήσει ο πλανήτης από το 2016. Πως θα γιορτάσει, αλήθεια, αυτή τη συγκυρία η Πάτρα, η οποία είναι πολλαπλά ταυτισμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες  και έχει επιπλέον λόγους φέτος να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή; Ακολουθούν, σύντομες εξηγήσεις.

Το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τότε που η Πάτρα ήταν «ολυμπιακή πόλη» και φιλοξένησε αθλήματα και εκδηλώσεις. Επίσης,  Πατρινός πολίτης είναι ο εν ζωή Ολυμπιονίκης Χριστόδουλος Κολόμβος,  ο οποίος κατέκτησε ασημένιο μετάλλιο με την εθνική ομάδα πόλο στο Τόκιο το 2020! Η φετινή Ολυμπιάδα εξάλλου, που επιστρέφει για τρίτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι μια ευκαιρία να «θυμηθεί» η πόλη μας τη διαχρονική σχέση της με τη Γαλλία (ιστορικά, εμπορικά, πολιτιστικά και όχι μόνο).

Η ολυμπιακή παράδοση της πόλης κρατάει, βέβαια, από παλιά. Τόσο λόγω των τεσσάρων πατρινών Ολυμπιονικών της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας της Αθήνας, το 1896 (Νίκος Ανδριακόπουλος, Ιωάννης Πεπανός, Στέφανος Xριστόπουλος και Αριστόβουλος Πετμεζάς), όσο και λόγω των πολύ περισσότερων και διάσημων  Αχαιών αθλητών που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας, ανάμεσά τους ο Σώστρατος και ο Χείλων ο Πατρεύς. 

Αξίζει βέβαια να προσθέσουμε και τις δύο εμβληματικές προσωπικότητες της πόλης που μας συνδέουν άρρηκτα με τον Ολυμπισμό: τον ποιητή Κωστή Παλαμά και τη χορογράφο Κούλα Πράτσικα. Ο μεν πρώτος έγραψε τον Ολυμπιακό Ύμνο (Αθήνα 1896) του οποίου οι στίχοι θα ακουστούν ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο, και το σπίτι γέννησής του στην Πάτρα αποτελεί επισκέψιμη «Στέγη Γραμμάτων». Η δε δεύτερη υπήρξε η πρωθιέρεια που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα τη χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός (Βερολίνο 1936) και φέτος πρόκειται να τιμηθεί ποικιλοτρόπως ως ηγετική μορφή του ελληνικού χορού, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό της.

Υπάρχουν και δύο επιπλέον λόγοι για τους οποίους ειδικά φέτος η Ολυμπιακή χρονιά αξίζει να τιμηθεί στην Πάτρα, ιδιαιτέρως: είναι η λαμπαδηδρομία και το… νέο Δημαρχείο της πόλης. Το Αρσάκειο, στο οποίο εντός του 2024 αισιοδοξούμε να μεταφερθεί η έδρα του Δήμου Πατρέων, χτίστηκε με σχέδια του Αναστάσιου Μεταξά, Ολυμπιονίκη στη σκοποβολή (χάλκινο μετάλλιο, Λονδίνο 1908). Η δε πορεία της δάδας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι επιτακτική ανάγκη να περάσει από την πόλη των Πατρών, συνεχίζοντας μια παράδοση δεκαετιών που –ατυχώς, για πολιτικούς λόγους– διεκόπη κατά τις τελευταίες λαμπαδηδρομίες.

Για όλα τα παραπάνω, ευελπιστώ πως η Πάτρα θα τιμήσει δεόντως την ολυμπιακή χρονιά, με κορυφαία ημερομηνία-σταθμό την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ημέρα διέλευσης τη Ολυμπιακής Φλόγας από την πόλη μας. Οι αρμόδιοι καλούνται να πράξουν τα δέοντα.

Καλή – και Ολυμπιακή – χρονιά!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ