Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση της Σομαλίας μετά το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) της γειτονικής Αιθιοπίας με το ντε φάκτο κράτος της Σομαλιλάνδης να επιτρέψει η τελευταία την πρόσβαση των αιθιοπικών πλοίων στο λιμάνι της Μπερμπέρα της Ερυθράς Θάλασσας.
Βάσει της συμφωνίας αυτής, που υπεγράφη από τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπιι Αχμέντ και τον πρόεδρο της Σομαλιλάνδης Μουσέ Μπιχί Μπντί, η Αιθιοπία θα μπορεί να ξεκινήσει εμπορικές δραστηριότητες για 50 χρόνια σε μια παραθαλάσσια λωρίδα 20 χλμ. που διατηρεί η δεύτερη πέριξ της Μπερμπέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σαν αντιστάθμισμα, η Σομαλιλάνδη θα λάβει ένα τμήμα των μετοχών της αεροπορικής εταιρείας Ethiopian Airlines, χωρίς να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για το ύψος της συμμετοχής.
Πρόσφατα, ο Άμπιι Αχμέντ είχε δηλώσει ότι η πρόσβαση στη θάλασσα είναι υπαρξιακό θέμα για την Αιθιοπία, εγείροντας φόβους στις υπόλοιπες χώρες στο Κέρας της Αφρικής για ενδεχόμενες προσπάθειες προσάρτησης εδαφών από γειτονικά κράτη, όπως η Ερυθραία.
Ένα MoU δεν είναι νομικά δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη, όμως θεωρείται ως έκφραση των προθέσεων των δύο κρατών, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη υποχρεώσεων εκ μέρους τους.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του ντε φάκτο κράτους της Σομαλιλάνδης αναφέρεται ότι «πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που εγγυάται στην Αιθιοπία πρόσβαση στη θάλασσα με αντάλλαγμα την επίσημη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Σομαλιλάνδης, η οποία είναι ένα σημαντικό διπλωματικό ορόσημο για τη χώρα μας».
Σήμερα Τρίτη θα συγκληθεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας ώστε να καθοριστεί η στάση της χώρας απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, όπως μετέδωσε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της χώρας (SONNA).
Η περιοχή της Σομαλιλάνδης κήρυξε την αυτονομία της από τη Σομαλία το 1991, όμως δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα διεθνώς, ενώ η Σομαλία ισχυρίζεται ότι η Σομαλιλάνδη εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της επικράτειάς της.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το SONNA είχε μεταδώσει ότι Σομαλία και Σομαλιλάνδη συμφώνησαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών τους.
Πηγές: Reuters, BBC