Εγκυμοσύνη: Πρέπει να τρώω για δύο;

Για πολλά χρόνια έλεγαν ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως δείχνουν ότι μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει το μωρό σας να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να αναπτυχθεί με υγιή ρυθμό.

Πόσες επιπλέον θερμίδες χρειάζεται πραγματικά η έγκυος;

Όντως χρειάζεστε μερικές επιπλέον θερμίδες, αλλά δεν χρειάζεται να «τρώτε για δύο». Μία έγκυος χρειάζεται κατά μέσο όρο μόνο περίπου 300 επιπλέον υγιεινές θερμίδες την ημέρα σε σχέση με την περίοδο της ζωής της πριν την εγκυμοσύνη. Αυτές οι 300 θερμίδες είναι αρκετές για να μπορέσει η εγκυμονούσα και το μωρό της να αποκτήσουν το σωστό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πόσο βάρος μπορώ να πάρω με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη;

Ο μαιευτήρας σας μπορεί να σας πει ακριβώς πόσο βάρος είναι καλό να πάρετε.

Ανάλογα με το βάρος της, μία έγκυος στο τέλος της εγκυμοσύνης θα πρέπει να έχει πάρει:

11-15 κιλά εάν είχε μέτριο βάρος πριν μείνει έγκυος
12-18 κιλά εάν ήταν λιποβαρής
7-11 κιλά εάν ήταν υπέρβαρη πριν την εγκυμοσύνη

Γενικά, θα πρέπει να παίρνετε περίπου 1-2 κιλά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης και μισό κιλό την εβδομάδα κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρει η έγκυος που περιμένει δίδυμα;

Εάν περιμένετε δίδυμα, θα πρέπει να πάρετε 16-20 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, δηλαδή κατά μέσο όρο 700  γραμμάρια την εβδομάδα, μετά τη συνηθισμένη αύξηση βάρους τους πρώτους 3 μήνες.

Είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε το σωστό βάρος όταν περιμένετε δίδυμα, καθώς το δικό σας βάρος, επηρεάζει το βάρος των μωρών. Επειδή τα δίδυμα γεννιούνται συχνά πριν από ολοκληρωθούν οι 9 μήνες της κύησης, είναι σημαντικό να έχουν αρκετό βάρος όταν γεννηθούν. Εάν κυοφορείτε δίδυμα, μπορεί να χρειάζεστε μεταξύ 3.000 και 3.500 θερμίδες την ημέρα.

Πως διανέμεται το βάρος που παίρνω στην εγκυμοσύνη;

Κατά μέσο όρο έχει υπολογιστεί ότι τα κιλά της εγκυμοσύνης κατανέμονται ως εξής:

Μωρό: 3,5 κιλά
Πλακούντας: 900 γρ. – 1,3 κιλά
Αμνιακό υγρό: 900 γρ.-1,3 κιλά
Ιστός μαστού: 900 γρ. – 1,3 κιλά
Αίμα: 1,5 κιλό
Αποθηκευμένο λίπος για τοκετό και θηλασμό: 2,2 – 4 κιλά
Μεγαλύτερη μήτρα: 900γρ. – 2,2 κιλά
Σύνολο: 11,5 – 16 κιλά

Είναι ασφαλές να χάσει η έγκυος βάρος;

Μόνο αν η γυναίκα ήταν πολύ υπέρβαρη πριν μείνει έγκυος, ο γιατρός της μπορεί να της ζητήσει να χάσει βάρος και πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν πρέπει να προσπαθούν να χάσουν βάρος με δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ