Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι 100 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων.
Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Αμπού Χουέιντι είναι ο τελευταίος που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του στα ανατολικά της πόλης της Γάζας.
Υπάρχει και ένας αριθμός δημοσιογράφων που αγνοείται και δεν έχει καταμετρηθεί, χωρίς να είναι γνωστό αν κρατούνται ή έχουν σκοτωθεί
«Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ανήλθε σε 100, άνδρες και γυναίκες, από την έναρξη του βάρβαρου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον μαρτυρικό θάνατο του δημοσιογράφου Μοχάμεντ Αμπού Χουέϊντι σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Σουτζάϊγια», ανέφερε το γραφείο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Η καταμέτρηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Γάζα λένε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον απολογισμό της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, τουλάχιστον 69 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, μεταξύ των οποίων και ο εικονολήπτης του Al Jazeera Arabic Σαμέρ Αμπουντάκα.
Η επιτροπή αναφέρει πως από τις 23 Δεκεμβρίου:
62 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί.
15 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες.
3 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.
20 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως συλληφθέντες.
Πολλαπλές επιθέσεις, απειλές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, λογοκρισία και δολοφονίες μελών της οικογένειας.
Η Επιτροπή ερευνά επίσης πολυάριθμες ανεπιβεβαίωτες αναφορές για άλλους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, αγνοούνται, κρατούνται, τραυματίστηκαν ή απειλήθηκαν, καθώς και για ζημιές σε γραφεία μέσων ενημέρωσης και σπίτια δημοσιογράφων.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Έχει πεθάνει το 7,5 έως 10% των δημοσιογράφων στη Γάζα
Περισσότερες από 50 εγκαταστάσεις ή γραφεία μέσων ενημέρωσης στη Γάζα έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από ισραηλινές επιθέσεις. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους έχουν εκτοπιστεί βίαια στο νότο.
Οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν τον εξοπλισμό ρεπορτάζ τους σε γραφεία στο βορρά για να επιβιώσουν και να κάνουν ρεπορτάζ υπό δύσκολες συνθήκες εν μέσω συχνών διακοπών επικοινωνίας.
Ο Τιμ Ντόσον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, δήλωσε στο Al Jazeera ότι καθίσταται «αδύνατο να αγνοήσουμε έναν τόσο τρομερά υψηλό φόρο αίματος» των δημοσιογράφων.
«Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί τέτοιο αριθμό νεκρών δημοσιογράφων σε τέτοια συγκέντρωση σε οποιαδήποτε σύγκρουση που μπορώ να σκεφτώ. Υπήρχαν περίπου 1.000 δημοσιογράφοι στη Γάζα στην αρχή αυτής της σύγκρουσης. Και ενώ υπάρχουν ελαφρώς διαφορετικές μετρήσεις για το πόσοι ακριβώς έχουν πεθάνει, αν έχει πεθάνει μεταξύ επτάμισι και δέκα τοις εκατό, αυτό είναι σε κάθε περίπτωση ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός», είπε.
Πηγές: WAFA, Al Jazeera, CIJ,